Οι μικρομεσαίοι θα φέρουν την ανάπτυξη

Ο Ηλίας Καραβόλιας σημειώνει ότι οι μικρομεσαίοι χρειάζονται άμεση ρευστότητα. Και τονίζει ότι η στήριξη τους είναι βασική προϋπόθεση για την οικονομία. Διότι οι μικρομεσαίοι φέρνουν την ανάπτυξη και όχι τα μονοπώλια ή τα ολιγοπώλια. new deal

Μοίρασε το

Ο Ηλίας Καραβόλιας σημειώνει ότι οι μικρομεσαίοι χρειάζονται άμεση ρευστότητα. Και τονίζει ότι η στήριξη τους είναι βασική προϋπόθεση για την οικονομία. Διότι οι μικρομεσαίοι φέρνουν την ανάπτυξη και όχι τα μονοπώλια ή τα ολιγοπώλια.


Η απώλεια εσόδων εδώ και δυο μήνες στις επιχειρήσεις είναι πολύ πιθανόν να συνοδευτεί από μειωμένα έσοδα αμέσως μόλις αρθούν τα μέτρα.

Οι περισσότεροι καταναλωτές θα περιορίσουν την κατανάλωση αφού:

α) θα μειώσουν τις εξόδους σε χώρους συνωστισμού και

β) θα φοβούνται να ξοδέψουν λόγω αβεβαιότητας μελλοντικών εσόδων.

Με τον τουρισμό να έχει  άμεση και έμμεση επίδραση-λόγω πολλαπλασιαστή 2,4 – σε περίπου 50 δις του ΑΕΠ, και με την χρονιά να προεξοφλείται ίσως και χαμένη (στην καλύτερη περίπτωση να έχουμε – 60% λένε οι ειδικοί του κλάδου) κρίνεται σκόπιμο να ενισχυθούν οι χιλιάδες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην χώρα με ένα ελάχιστο κεφάλαιο κίνησης, αναλογικά με τον αριθμό των εργαζομένων τους.

Θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε, στα δεδομένα των δικών μας δημοσιονομικών αντοχών φυσικά, το μοντέλο της Γερμανίας που παρέχει ελάχιστο κεφάλαιο κίνησης 9.000 ευρώ στις πληττόμενες επιχειρήσεις κάτω των πέντε εργαζομένων και σχεδόν άτοκα δάνεια ως κεφάλαια κίνησης.

Να πω εδώ ότι η επιδότηση απο την ΕΕ (πρόγραμμα SURE) των υπολοίπων των μισθών όσων εργαζομένων οδηγηθούν στην μερική απασχόληση θα διατηρήσει κάπως τα εισοδήματα των εργαζομένων και θα ανακουφίσει τους μικροεργοδότες. Aλλά πρέπει ταυτόχρονα να υπάρξει πρόσθετη μέριμνα για τους τελευταίους γιατί είναι εμφανές ότι δεν θα υπάρξουν βιώσιμοι τζίροι. Άμεσες συνέπειες;

Πρώτον, δύσκολα θα επανέλθουν οι εργαζόμενοι σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης στις δουλειές τους αν δεν έχει ρευστότητα ο εργοδότης. Έτσι η ανεργία θα ξεφύγει φέτος άνω του 20% και η επίδραση στην ζήτηση και στα διαθέσιμα εισοδήματα θα είναι εφιαλτική και για το 2020.

Δεύτερο, δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους οι ιδιοκτήτες αφού χωρίς τα ανάλογα έσοδα, τα λειτουργικά έξοδα και οι αναβαλλόμενες οφειλές θα τρέχουν.

Άμεση ρευστότητα για τους μικρομεσαίους

Χωρίς λοιπόν την απαιτούμενη  ρευστότητα, με απλά αισιόδοξα μηνύματα για αυτόματη ανάκαμψη το 2021, η χώρα θα μπει γρήγορα σε καθοδικό σπιράλ τόσο στην μικροοικονομία όσο και στην μακροοικονομία.

Σωστά εξηγούν πολλοί καθηγητές με άρθρα τους την ισχύ των επιταχυντών ύφεσης και την σημασία της έντονης εξάρτησης του ΑΕΠ από τον τουριστικό κλάδο. Απαιτείται έγκαιρη πρόσθετη χρηματοδότηση από νέους κοινοτικούς μηχανισμούς σε συνδυασμό πάντα με ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και ταυτόχρονη παροχή ρευστότητας (Σημ: “..μεταβιβάσεις και όχι δάνεια…” είπε σωστά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών). Είναι γνωστό ότι είμαστε χώρα υπεράριθμων μικρομεσαίων και ατομικών επιχειρήσεων. Έστω και 3.000 ευρώ κεφάλαιο κίνησης θα θωρακίζαν τον μικρό εργοδότη  αν η ύφεση ειδικά στην αρχή είναι μεγάλη. Μόνο έτσι θα διατηρηθούν θέσεις απασχόλησης, κατανάλωση, δημόσια έσοδα.

Ταμείο Εγγυοδοσίας

Όσο για το πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά στην παρούσα φάση; Εγκρίθηκε ήδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Ταμείο Εγγυοδοσίας των δυο δισ. ευρώ, με το οποίο θα μοχλεύσουν οι τράπεζες έως επτά δισ. ευρώ για Κεφάλαιο Κινήσεως στις επιχειρήσεις. Το μέτρο θα εφαρμοστεί μέσω της έκδοσης εγγυήσεων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) σε ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Και εδώ εγείρονται ερωτηματικά ώστε να αποφύγουμε την περίπτωση τα παραπάνω δεδομένα να μείνουν ως σχέδια επι χάρτου.

Αναφέρομαι στις δυνατότητες του εθνικού μας τραπεζικού συστήματος διότι ίσως να έχουμε οριακές αρνητικές μεταβολές στα μεγέθη και στους δείκτες των τραπεζών σύντομα. Και αυτό γιατί λογικά θα πληγούν από πιθανές καθυστερήσεις σε ενήμερα δάνεια αλλά και από αύξηση υπολοίπων στα υφιστάμενα κόκκινα δάνεια. Δεν πρέπει όμως να αμφισβητείται η ικανότητα των τραπεζών μας  να μοχλεύσουν κεφάλαια.

Απλά γεννάται ένα ερωτηματικό για τους χρόνους μόχλευσης και για το κατα πόσο τελικά θα τα κατευθύνουν αυτά τα κεφάλαια στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Διότι το παρελθόν δείχνει ότι μετά τα μνημόνια δεν αυξήθηκαν ικανοποιητικά τα κεφάλαια κίνησης προς αυτές παρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και την επιστροφή τους στην κερδοφορία( σημ: ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων έχει φθάσει μόλις το 2,5%, με δεδομένα προ 2 μηνών απο την ΤτΕ).

Οι μικρομεσαίοι θα φέρουν την ανάπτυξη

Εδώ λοιπόν κρύβεται το κλειδί για να μην υπάρξουν μαζικές χρεοκοπίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οδηγηθεί η ελληνική οικονομία στα χέρια ολιγοπωλίων και μονοπωλίων που λόγω δεσπόζουσας θέσης στην αγορά και ρευστότητας από κέρδη προηγούμενων χρήσεων μπορούν να εκτοπίσουν τους μικρούς. 

Χωρίς τους μικρομεσαίους δεν θα υπάρξει προοπτική άμεσης ανάκαμψης μετά το τέλος του έτους καθότι οι επενδύσεις από το εξωτερικό θα είναι δύσκολο να συμβούν σε ένα δυσμενέστατο διεθνές κλίμα( εκτός και αν βρεθεί σύντομα εμβόλιο ή φάρμακο για τον ιό). Η ύφεση στις μεγάλες οικονομίες έχει οδηγήσει σε τεράστια αδράνεια και απεργία τα επενδυτικά κεφάλαια που ξέρουν ότι θα υπάρξουν χαμηλότερες αξίες και περιουσιακά στοιχεία για να επενδύσουν μετά απο μήνες.

Συμπερασματικά: ο Έλληνας μικρομεσαίος, με το μαγαζί και το γραφείο του, δεν μπορεί να βγάλει την χρονιά (αν όλα στραβώσουν με τον τουρισμό και πάμε σε >10% ύφεση). Χρειάζεται κεφάλαιο κίνησης έστω και με μορφή μακροπρόθεσμου φθηνού δανεισμού  κρατικής εγγύησης.

Μόνο έτσι θα μπορέσει ένας μικροεργοδότης να πληρώνει μισθούς, έστω και μερικής απασχόλησης, να καλύπτει τρύπες, να δίνει δόσεις σε ρυθμίσεις των χρεών που τρέχουν. Δεν προερχόμαστε από χρονιές μεγάλων κερδών στον κλάδο των μικρών επιχειρήσεων αλλά από πολυετείς δύσκολες καταστάσεις που δεν δημιούργησαν κομπόδεμα αλλά οφειλές. Και τώρα, με τα διαφυγόντα έσοδα λόγω της πανδημίας, απειλείται η βιωσιμότητα αυτών των επιχειρήσεων, άρα η απασχόληση, η παραγωγή, το εισόδημα και η ανάπτυξη της χώρας για την επόμενη- δυστυχώς-χρονιά…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου