Οι ιταλικές τράπεζες και ο γατόπαρδος

Ο Χρίστος Λιάπης εξηγεί ότι η πτώση που παρουσίασαν οι ιταλικές τράπεζες οφείλεται στα λαϊκιστικά δημοσιονομικά ανοίγματα της ιταλικής κυβέρνησης. Και όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, έτσι και της Ιταλίας, σημειώνει ότι “αν θέλουμε να μείνουν όλα όπως είναι, τότε πρέπει όλα να αλλάξουν” όπως είπε ο γατόπαρδος. new deal

Μοίρασε το

Ο Χρίστος Λιάπης εξηγεί ότι η πτώση που παρουσίασαν οι ιταλικές τράπεζες οφείλεται στα λαϊκιστικά δημοσιονομικά ανοίγματα της ιταλικής κυβέρνησης. Και όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, έτσι και της Ιταλίας, σημειώνει ότι “αν θέλουμε να μείνουν όλα όπως είναι, τότε πρέπει όλα να αλλάξουν” όπως είπε ο γατόπαρδος.


Οι παράλληλες πτώσεις των τραπεζικών μετοχών σε Ελλάδα και Ιταλία μπορούν να αποδοθούν σε διαφοριζόμενους παράγοντες. Αποτελούν ταυτόχρονα συνεπαγωγές και μεταβλητές της οικονομικής κρίσης που ακόμη μαστίζει την Ευρώπη. Ιδιαίτερα τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. 

Αξίζει να τονισθεί πως οι επενδυτές έχουν καταγράψει απώλειες 37 δισ. ευρώ, στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου. Αιτία η κατακόρυφη πτώση των μετοχών των ιταλικών τραπεζών, η οποία σημειώνεται από τα μέσα Μαΐου. Μιλούμε δηλαδή, για συνολικές απώλειες της τάξεως του ενός τετάρτου της αξίας των ιταλικών τραπεζών. Παράλληλα, στην Αθήνα, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε την Τετάρτη σε μία και μόνον ημέρα κατά 9%. Η Τράπεζα Πειραιώς, για παράδειγμα, έχασε το ένα πέμπτο της αξίας της. 

Αναξιόπιστες ελληνικές και ιταλικές τράπεζες

Τα παραπάνω αντικατοπτρίζουν την απώλεια εμπιστοσύνης των επενδυτών απέναντι στα τραπεζικά συστήματά και των δύο χωρών. Οι ελληνικές Τράπεζες πιέζονται από τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι αντίστοιχες ιταλικές τίθενται υπό πιεστική αμφισβήτηση της φερεγγυότητάς τους. Εξαιτίας των λαϊκίστικων δημοσιονομικών ανοιγμάτων μιας εξίσου επιπόλαιης με την ελληνική, κυβέρνησης. 

Παρά την τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, η Ελλάδα δεν  έχει ακόμη πρόσβαση στις αγορές. Γεγονός που αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη της αποτυχίας του μνημονίου που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως, παράλληλα με το ιταλικό σπρεντ άρχισε τον καλπασμό του και το ελληνικό. 

Η Μαύρη Τρίτη των ευρωπαϊκών αγορών (…που έφερε τη Μαύρη Τετάρτη του ελληνικού τραπεζικού δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών…) εμφανίζει τα ιταλικά ομόλογα να περνούν τη χειρότερη στιγμή τους, την τελευταία 25/ετία. Φέρνει δε, τα αντίστοιχα ελληνικά σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου εκτινάσσεται στο 4,8%. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως η χώρα μας, δεν μπορεί να δανεισθεί στις αγορές. 

Για αυτό, η αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της και η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης αποτελούν πρώτη προτεραιότητα της επόμενης Κυβέρνησης που θα είναι μία Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Για αυτό και η Νέα Δημοκρατία καταρτίζει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Προτάσσει τη μείωση της φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Σε αντιδιαστολή με την υπερφορολόγηση που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Υπερφορολόγηση που μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων. Και πλήττει πρωτίστως τη μεσαία τάξη. Η κυβέρνηση φροντίζει απλώς για τη λαϊκίστικη διανομή επιδομάτων σε εκλεκτικές ομάδες που αποτελούν (ή που πιστεύει πως αποτελούν) την εκλογική της πελατεία. 

Γρήγορος όπως ο γατόπαρδος

Βασικός στόχος για την οικονομική ανάταξη της χώρας μας πρέπει να είναι η δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας. Όχι ο επιδοματικός επιμερισμός της ελεημοσύνης του κυβερνητικού λαϊκισμού που αγρεύει εκλογική πελατεία. Αυτό συμβαίνει στη σημερινή Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και η Κυβέρνηση της γειτονικής Ιταλιάς κινδυνεύει να βαδίσει, επίσης, την πεπατημένη του λαϊκισμού των επιλεκτικών και ανεύθυνων δημοσιονομικών ακροβασιών. 

Όλοι μας, στον Ευρωπαϊκό Νότο, νοσταλγούμε την προ κρίσης ανάπτυξη και ευμάρεια οι οποίες χαρακτήριζαν τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας. Και θα θέλαμε, πραγματικά, να είχαν μείνει ίδιες και  αμετάβλητες αυτές οι συνθήκες. Το είχα πει και πριν δύο χρόνια, σε μια σύντομη συζήτησή μου με τον Υπουργό Εσωτερικών και πρώην αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιταλίας Angelino Alfano. Χρησιμοποιώντας μία αποστροφή από τον «Γατόπαρδο» του Lampedusa είχα πει. «Αν θέλουμε να μείνουν όλα όπως είναι, τότε πρέπει όλα να αλλάξουν». Αλλά για να αλλάξουν όλα, χρειάζονται κυβερνήσεις και λαοί με αντανακλαστικά αιλουροειδούς και όχι καρεκλοκένταυροι και δεινόσαυροι της εξουσιάς, του λαϊκισμού και του ωχαδερφισμού που θα αποδράσουν με ταχύτητα γατόπαρδου μόνο σαν έρθει η ώρα των εκλογών, της αποτίμησης και της ευθύνης. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου