Νεκρός τουρισμός νεκρός καπιταλισμός

Ο Ηλίας Καραβόλιας γράφει για όσα νέκρωσαν με την πανδημία. Νεκρός τουρισμός, νεκρός καπιταλισμός, νεκρή εργασία. Μάλιστα, η αποχή από την εργασία επιδοτείται με 534 ευρώ ως ασφάλιστρο κινδύνου στο νεκρό κεφάλαιο. new deal

Μοίρασε το

Ο Ηλίας Καραβόλιας γράφει για όσα νέκρωσαν με την πανδημία. Νεκρός τουρισμός, νεκρός καπιταλισμός, νεκρή εργασία. Μάλιστα, η αποχή από την εργασία επιδοτείται με 534 ευρώ ως ασφάλιστρο κινδύνου στο νεκρό κεφάλαιο.


Παντού στα νησιά μεγάλα και μικρά ξενοδοχεία κλειστά και άδεια. Τεράστιες ακίνητες συσσωρευμένες αξίες. Παντού νεκρό κεφάλαιο. Τα κτίρια χωρίς ζωή θυμίζουν ότι ο καπιταλισμός του τουρισμού τρώει τις σάρκες του. Το μονοδιάστατο μοντέλο υπηρεσιών διαμονής και αναψυχής παλεύει με τον εαυτό του. Κι αυτό επειδή ένας φονικός ιός μετακινείται παγκοσμίως μεταξύ των ανθρώπων. Και όταν κινδυνεύει να πεθάνει ο άνθρωπος πολύ απλά νεκρώνει το κεφάλαιο.

Νεκρός τουρισμός, νεκρός καπιταλισμός

Ο δορυφόρος του κέρδους δεν γυρίζει φέτος στην Ελλάδα των διακοπών. Και αυτό γιατί το διεθνές οικονομικό σύστημα αποτεφρώνει αξίες. Τα κατεβασμένα ρολά και οι άδειοι δρόμοι μας θυμίζουν ότι ο πλούτος, οπουδήποτε στη γη, μπορεί να απαξιωθεί από την μια στιγμή στην άλλη. Και ότι το μόνο ζωντανό μέσο παραγωγής είναι τελικά ο άνθρωπος.

Θαρρείς και εξαφανίστηκαν όλοι. Όσοι δούλευαν μέσα στα ακίνητα δεν κυκλοφορούν ούτε καν στους δρόμους. Δεν λειτουργούν ως μηχανές κερδοφορίας. Και το εντοιχισμένο κεφάλαιο, ως χρήμα – χρέος, μοιάζει να στέκεται άβολα. Να παρατηρεί την γενική σιγή της απασχόλησης. 

Ξαφνικά λοιπόν το μεγάλο εργοστάσιο του τουρισμού δεν παράγει. Οι μηχανές του δεν δουλεύουν. Και μαζί με αυτές νέκρωσαν και οι υπόλοιπες μηχανές μέσα στην οικονομία. Γιατί η οικονομία δεν είναι τίποτα διαφορετικό από μηχανές, από αλυσίδες μέσων παραγωγής. Και φυσικά στηρίζεται στις ροές χρήματος / κεφαλαίου που στροβιλίζεται αενάως. Και ανακυκλώνεται μέσα στην παραγωγή, στο εμπόριο, στις συναλλαγές.

Κοινωνία εκτός των ροών του κεφαλαίου δεν υφίσταται αφού τα μέλη της ζουν για να συναλλάσσονται. Όταν σταματάει η παραγωγή σταματάνε οι συναλλαγές. Το εισόδημα μειώνεται και αναστέλλονται οι δαπάνες. Ο φόβος για ένα αύριο χωρίς εργασία παράγει αναβολή κατανάλωσης. Ιδού το μεγαλείο του καπιταλισμού. Παράγει αναβαλλόμενη δαπάνη ακόμη και με νεκρό το κεφάλαιο και την εργασία! 

Νεκρή εργασία

Το δε χρήμα που εκδόθηκε από τα κράτη είναι και αυτό νεκρή εργασία. Χωρίς αξία και χωρίς αντίκρυσμα. Και θα περάσει πρώτα μέσα από τις τραπεζικές αρτηρίες του συστήματος για να βγει από αυτές ως χρέος και να δώσει οξυγόνο στην αγορά. Αλλά ως χρέος που είναι, τελικά θα σπείρει νεκρή εργασία. Θα εγγράψει στο σύστημα αντι-αξία: καθαρή αρνητική αξία. Όπως είναι σήμερα τα τουριστικά ακίνητα: αντι-αξίες. Μοιάζουν με άδεια εργοστάσια, χωρίς μηχανές και προσωπικό. Επιδοτήθηκαν, χρηματοδοτήθηκαν και τώρα νέκρωσαν.

Ο καπιταλισμός λοιπόν αίφνης υπάρχει ως στάσιμος. Με το κεφάλαιο να έχει παγώσει στα μπαλκόνια των τουριστικών συγκροτημάτων και των κρουαζιερόπλοιων. Στα μισοάδεια αεροπλάνα. 

Αυτό που προσωρινά απασχολείται είναι μόνο το βλέμμα. Όχι το μυαλό και τα χέρια. Επιδοτείται με 534 ευρώ η αποχή από την εργασία ως ασφάλιστρο κινδύνου στο νεκρό κεφάλαιο. Μέχρι αυτό να ξαναγεννηθεί αφού όμως πρώτα απασχολήσει ανθρώπινο κεφάλαιο. Και αφού πρώτα μετακινηθεί πληθυσμός και ξεκινήσουν οι ροές χρήματος. Γιατί καπιταλισμός χωρίς ροές δεν μπορεί να υπάρξει.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου