Μια Ανορθόδοξη Οικονομία

Ο Ηλίας Καραβόλιας εντοπίζει στην ελληνική περίπτωση μια ανορθόδοξη οικονομία. Και επαναλαμβάνει πως κανένα οικονομικό μοντέλο δεν αποδίδει αν υιοθετηθεί μόνο του χωρίς προσαρμογές. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιγράψει θεωρίες από τα βιβλία. Δεν είναι κανονική οικονομία. new deal

Μοίρασε το

Ο Ηλίας Καραβόλιας εντοπίζει στην ελληνική περίπτωση μια ανορθόδοξη οικονομία. Και επαναλαμβάνει πως κανένα οικονομικό μοντέλο δεν αποδίδει αν υιοθετηθεί μόνο του χωρίς προσαρμογές. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιγράψει θεωρίες από τα βιβλία. Δεν είναι κανονική οικονομία.


“Δεν με ενδιαφέρει φίλε πόσο αυξάνεται το ΑΕΠ”, μου είπε πρόσφατα ένας συμπολίτης μας εξηγώντας ότι αυτός πολύ απλά δεν βλέπει να αυξάνεται το εισόδημα του ούτε καν οριακά! Δεν ξέρω λοιπόν πόσο αξίζει σαν είδηση μια πρόβλεψη για το ΑΕΠ αλλά το ΔΝΤ βλέπει ανάπτυξη 2,4% για φέτος και μέχρι το 2024 βλέπει να πέφτει στο 1,2%.

Δηλαδή, τι ακριβώς μας λένε; Η χώρα θα διανύει τροχιά επιβράδυνσης με μια αόρατη και σχεδόν ψευδαισθητική επαναφορά στην κανονικότητα (οφειλές, κόκκινα δάνεια, κατασχέσεις). Αυτή η επαναφορά θα διαρκέσει μάλλον πολλά χρόνια αφού εκεί βαδίζει και η παγκόσμια οικονομία-στην διαρκή στασιμότητα των μηδενικών επιτοκίων και των τεράστιων χρεών.

Μπορεί δε το επιτόκιο να πέφτει στα ελληνικά ομόλογα, το τραπεζικό σύστημα όμως δεν αυξάνει τις πιστώσεις παρά το γεγονός ότι μηδενίστηκαν οι υποχρεώσεις στον ELA της ΕΚΤ. Μαγική εικόνα δηλαδή: ενώ φτιάχτηκαν τα μεγάλα μεγέθη οι συνθήκες δεν αλλάζουν και δεν βελτιώνεται το ατομικό, οικογενειακό, επιχειρηματικό εισόδημα.

Μια ανορθόδοξη οικονομία

Το ερώτημα είναι ένα και μοναδικό για την οικονομική κατάσταση στον τόπο μας: Ποια χρονική υστέρηση συνδέει την μακροοικονομία με την μικροοικονομία στη χώρα; Δηλαδή, πόσο καιρό θα πάρει να δούμε περισσότερα ευρώ στις τσέπες μας; Κατανοούμε ότι με στόχο πλεονάσματος κοντά στα 7 δις δεν περισσεύουν λεφτά στους πολίτες. Και την συνταγή μοιάζει να την έχει βρεί ο κοινός νους: μείωση φορολογικών συντελεστών. Ωραία. Το σκηνικό είναι κάπως έτσι:

Ερώτηση: Αν μειωθούν τα έσοδα λόγω μείωσης των συντελεστών πώς ακριβώς θα γραφτεί το 3,5% ετησίως στον προυπολογισμό αφού δεν αλλάζει από τους δανειστές αυτός ο στόχος ;

Απάντηση: Από το αυξημένο ΑΕΠ που θα φέρουν οι επενδύσεις επειδή θα πέσουν οι φορολογικοί συντελεστές !

Ερώτηση: Πότε ακριβώς θα έλθουν οι επενδύσεις και πώς -μέχρι να έλθουν- θα έχουμε το υψηλό πλεόνασμα του 3,5% ;

Απάντηση: ………. 

Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Εδώ είναι που οι αυτοματισμοί της σκέψης δεν ακολουθούν τους αυτοματισμούς της θεωρίας. Οι δε περίφημοι πολλαπλασιαστές αγνοούνται κάπου μέσα στα εγχειρίδια της ορθόδοξης οικονομικής επιστήμης.

Μη κανονική οικονομία

Στα excel των τεχνοκρατών του ESM και του ΔΝΤ υπάρχουν κελιά και διαγράμματα για κάθε απόκλιση από το συστημικό μοντέλο λειτουργικότητας της οικονομίας μας. Και λέω συστημικό διότι η ελληνική οικονομία έχει εγκλωβιστεί σε ένα υποτίθεται δημοσιονομικά θετικό μονοπάτι σύγκλισης με τα κοινοτικά μεγέθη.

Υπάρχει όμως και το νοερό excel του καθενός κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί: πόσα θα εισπράξω, που χρωστάω, ποια θα πληρώσω, ποια θα αφήσω, ποια ρύθμιση θα κάνω. Γιατί πλέον έπαψε να μας ενδιαφέρει η κρατική αποτυχία. Κοιτάμε πώς να σώσουμε την οικογένεια μας. Το γραφείο και το μαγαζί μας.Και αυτός ο αγώνας ταχύτητας με τα όρια μας είναι εφιαλτικός. Η κοινωνία έχει χαθεί μεταξύ της ατομικής και της συλλογικής στασιμότητας. Πίσω από το 3,5% του πλεονάσματος και πίσω από τις προβλέψεις για το ΑΕΠ. Πίσω από τα επιδόματα και την παροχολογία.

Δεν θα κουραστώ να το γράφω. Κανένα οικονομικό μοντέλο δεν αποδίδει αν υιοθετηθεί μόνο του χωρίς προσαρμογές. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιγράψει θεωρίες από τα βιβλία. Δεν είναι κανονική οικονομία. Είναι δυστυχώς δείγμα μή κανονικής κατάστασης. Και απαιτείται εναλλακτική οικονομική πολιτική. Χωρίς κρατισμό αλλά με δημόσιες δαπάνες αυξημένες σε παραγωγικά έργα που θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας και το εισόδημα. Χρειαζόμαστε μισθούς παραγωγικούς. Αν δεν μπορεί να τους γεννήσει η ιδιωτική οικονομία με το αόρατο χέρι και τους αυτοματισμούς της πρέπει να την βοηθήσει το Κράτος σε αυτό. Οπότε ας σταματήσουν αρκετοί να το αντιπαλεύονται συνεχώς. Το έχουμε ανάγκη αρκεί να μην ξαναγίνουν τα λάθη του παρελθόντος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου