ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

Μοίρασε το

Ας υποτεθεί λοιπόν ότι κυβέρνηση και Τρόικα καταλήγουν στον “συμβιβασμό” για τον οποίο ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται αισιόδοξος. Ας υποτεθεί, ακόμα περισσότερο, ότι η συμφωνία – υπό το βάρος του εκβιασμού των δανειστών και της απειλής χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ – υπερψηφίζεται στη Βουλή. Το ερώτημα παραμένει:

Με ποιον τρόπο θα εφαρμοστούν τα μέτρα; Αν η κυβέρνηση έχει στο μυαλό της να τα επιβάλλει δια της βίας είναι πολύ πιθανό η χώρα να δει σκηνές απείρως χειρότερες απ’ αυτές που διαδραματίστηκαν χθες στο προαύλιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Το θέμα είναι πολύ απλό. Η εφαρμογή των μέτρων απαιτεί κοινωνική συναίνεση. Δεν επιβάλλεται δια της βίας. Όσο μέτρα ασφαλείας κι αν ληφθούν, όσα κεφάλια ανωτάτων αξιωματικών του Στρατού και της Αστυνομίας πέσουν, το κύμα των αγανακτισμένων πολιτών θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανασχεθεί αν στην κοινωνία δεν εμπεδωθεί αίσθημα δικαίου, αν στην οικονομία δεν εισπνεύσει αέρας αισιοδοξίας ότι οι θυσίες δεν θα πάνε χαμένες κι ότι διαφαίνεται σοβαρά η προοπτική ανάκαμψης.

Δυστυχώς τέτοιες ενδείξεις δεν υπάρχουν. Κατ’ αρχή, το σίριαλ με τη λίστα των 2.000 φοροφυγάδων, ενισχύει το αίσθημα αδικίας που υπάρχει στους κόλπους της κοινωνίας και την υποψία ότι ένα ισχυρό πλέγμα οικονομικό-πολιτικών συμφερόντων δρα ανεξέλεγκτα σε βάρος των συμφερόντων της πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών και εργαζομένων. Κατά συνέπεια, όσο καθυστερεί η αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου, όσο δεν επέρχεται η κάθαρση και δεν λάμπει η αλήθεια, τα όποια μέτρα λιτότητας όχι μόνο δεν θα τυγχάνουν πολιτικής νομιμοποίησης, αλλά ακόμα χειρότερα θα νομιμοποιούνται βίαιες κοινωνικές αντιδράσεις.

Κατά δεύτερον, διαφαίνεται στην τακτική της Τρόικας μια προσπάθεια εκβιασμού της ελληνικής κυβέρνησης, μέσω της καθυστέρησης στην καταβολή της νέας δόσης η οποία μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε οικονομικό κραχ. Η νέα παρέμβαση της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο αναλύσεων είναι εξόχως αποκαλυπτική των τακτικών της Τρόικας και των δυσμενών αποτελεσμάτων που έχει επιφέρει στην ελληνική οικονομία. Η τράπεζα χαρακτηρίζει “αναίτια” της καθυστέρησης της καταβολής της δόσης των 31,5 δισ. €, σημειώνοντας πως η χώρα εκτελεί απολύτως ικανοποιητικά τον προϋπολογισμό του 2012, την ίδια στιγμή που φέρεται αποφασισμένη να πάρει επιπλέον επώδυνα μέτρα και διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Κατά τρίτον, είναι αυτό καθ’ αυτό το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που προτείνει η Τρόικα και το οποίο μέχρι τώρα παράγει μόνο ύφεση. Μέσα σε αυτό το νοσηρό κλίμα τι αισιόδοξο μπορεί να αναμένει κανείς;

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου