ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΗΣ Ή ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΣ;

Μοίρασε το

Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει μια μοναδική ευκαιρία να αφήσει πίσω του σημαντικό έργο και να συνδέσει το όνομα του με μια μεγάλη μεταρρύθμιση – ανάλογη με εκείνη του Αναστάσιου Πεπονή. Ο υπουργός Οικονομικών είναι ίσως ο μοναδικός πολιτικός – τεχνοκράτης που έχει την επάρκεια γνώσης, το πλεόνασμα λογικής και το απόθεμα σθένους να λύσει μια και καλή το γόρδιο του φορολογικού συστήματος της χώρας. Υποτίθεται ότι την περίοδο αυτή βρίσκεται ένα μεγάλος διάλογος για την φορολογική μεταρρύθμιση. Θα πρέπει μάλλον να είναι διάλογος κουφών ή μουγκών. Διότι, ούτε ακούμε κανένα, ούτε κανείς ακούγεται να προτείνει κάτι. Μόνον να επικρίνει πολύ.

Ο Γιάννης Στουρνάρας αναγκάστηκε να τηλεφωνήσει στο Μέγαρο Μαξίμο και να ζητήσει κάλυψη διότι δεχόταν κρίσεις και υποδείξεις από βουλευτές της ΝΔ σχετικά με την πρόθεση του να φορολογήσει την ακίνητη περιουσία. Αμέσως μετά βγήκε σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων για να πει πως ουδείς του έχει προτείνει κάτι και ακόμα σοβαρότερο ότι οι σκέψεις που κάνει και οι προτάσεις που καταθέτει αφορούν ακριβώς στον εξορθολογισμό των φόρων στην ακίνητη περιουσία και στην δικαιότερη ανακατανομή τους.

Αν είναι όντως έτσι όπως τα λέει ο υπουργός, αν δηλαδή η προσπάθεια του έγκειται στο να φορολογήσει το μεγάλο κεφάλαιο και τους πραγματικά κατέχοντας, ελαφρύνοντας τους μη προνομιούχους, τότε κάτι δεν κάνει σωστά. Ίσως θα έπρεπε να το καταστήσει πιο εύληπτο στους πολίτες για να τον κατανοήσουν και να το στηρίξουν.

Προφανώς, ο υπουργός δεν έχει τη δυνατότητα να επιδοθεί με αξιώσεις στα πεδία των εντυπώσεων. Είναι σχεδόν αδύνατον να μην γίνει εύκολη λεία στις κάθε λογής ορέξεις των κυβερνητικών και μη βουλευτών. Αυτών δηλαδή που δεν τον βοηθούν με καμία πρόταση και ούτε πρόκειται ποτέ να το κάνουν. Όπως δεν θα το κάνει και κανένας για αυτούς αν κάποιοι απ’ αυτούς έχουν την τύχη (ή την ατυχία) να κάτσουν στην ίδια καρέκλα που σήμερα κάθεται ο Γιάννης Στουρνάρας.

Συνεπώς, η μόνη επιλογή που έχει ο υπουργός είναι το πρωθυπουργικό χέρι βοηθείας. Και ορθώς έπραξε να διαμαρτυρηθεί και η διαμαρτυρία του να διαρρεύσει προς κάθε ενδιαφερόμενο. Στην κατάσταση που βρίσκεται ο υπουργός είναι το μόνο όπλο άμυνας που διαθέτει. Τουλάχιστον να καταστήσει εμφανή στην κοινωνία τον “υπόγειο πόλεμο” που δέχεται.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει σε υπουργό Οικονομικών. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, αυτοί είναι οι υπουργοί που σαν τα …χωριά όμορφα καίγονται. Θα έχει ενδιαφέρον αν τελικά ο Γιάννης Στουρνάρας καταφέρει να ξεφύγει από το ολοκαύτωμα…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου