ΛΟΓΙΚΗ Ή ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ;

Μοίρασε το

Τα περί παλαιών και νέων ασφαλισμένων, προσωπικών διαφορών και λοιπές αρλούμπες είναι εντελώς παρελκυστικά και ανούσια. Η συζήτηση αυτή δεν έχει νόημα αφού το υφιστάμενο ασφαλιστικό πλαίσιο -εντός του οποίου κινείται και το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου- δεν είναι βιώσιμο όποια κυβέρνηση και αν έρθει.

Αναγκαστικώς -είτε αυτό αρέσει στα συνταξιοδοτικά ρετιρέ και στους συνδικαΛΗΣΤΕΣ προστάτες τους είτε όχι- θα πάμε στο σύστημα Μάνου:

α. Πλήρης κατάργηση εισφορών και δημοσίων ταμείων.

β. Εθνική σύνταξη σε όλους 700 ευρώ μηνιαίως.

γ. Ελεύθερα Κλαδικά ή Εταιρικά Ταμεία για απεριόριστος ύψος επικουρικών συντάξεων χωρίς κρατική συμμετοχή.

Βεβαίως, θεωρώ αυτονόητο ότι, ένα τέτοιο σύστημα έχει νόημα μόνον αν συνδυασθεί με ένα φορολογικό σύστημα πλήρους και καθολικής εκπτώσεως των δαπανών από το εισόδημα (εδώ link).

Έτσι, θα καταστεί απολύτως εφικτή και η συμμετοχή των αγροτών στην ασφαλιστική τους δαπάνη, αφού είναι η μοναδική επαγγελματική κατηγορία για την οποία θα έπρεπε να συνεχίσει να υπάρχει κρατική ασφάλιση. Στην πραγματικότητα, ο Ο.Γ.Α. δεν είναι ασφαλιστικός οργανισμός, αλλά ασφάλεια. Μάλιστα, μια συγχώνευση με τον ΕΛ.Γ.Α. και εκσυγχρονισμό των λειτουργιών τους ίσως τους καταστήσει πραγματικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς και μάλιστα κερδοφόρους.

[quote text_size=”small”]

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, επιχειρηματίες και λοιποί αυτοαπασχολούμενοι δεν χρειαζόμαστε επαγγελματικά ταμεία, μπορούμε κάλλιστα να καλυφθούμε από την ιδιωτική ασφάλιση.

[/quote]

Τέλος, αξίζει να σκεφθεί κανείς τι θα σημάνει για την εθνική μας οικονομία η κατάργηση των εισφορών! Ένας θανατηφόρος βρόγχος θα φύγει από το λαιμό επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Ο παραλογισμός της καταβολής εισφορών προ της δημιουργίας κερδών θα εκλείψει. Αυτή τη στιγμή οι εισφορές επιβαρύνουν το μισθολογικό κόστος. Με την κατάργησή τους το κόστος παραγωγής θα μειωθεί, άρα θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας (υψηλότερες πωλήσεις και εξαγωγές) και θα υπάρξει περιθώριο μισθολογικών αυξήσεων.

Η αύξηση της φορολογίας για την κάλυψη της εθνικής συντάξεως των 700 ευρώ θα είναι μηδαμινή ή μικρή αφού θα καταργηθούν όλα τα συνταξιοδοτικά ρετιρέ. Σήμερα ο προϋπολογισμός δαπανά για τις συντάξεις περισσότερα από όσα χρειάζεται για την εθνική σύνταξη των 700 ευρώ!

Βεβαίως, θα πονέσουν πολύ τα συνταξιοδοτικά ρετιρέ. Αυτό, όμως, δεν αφορά την κοινωνία, δεν αφορά όλους όσους εργαζόμαστε και το φαύλο πολιτικό σύστημα -πρωτοστατούντος του λαϊκισμού της Αριστεράς- μας αφαιρεί κάθε ελπίδα αξιοπρεπούς συνταξιοδοτήσεως! Αυτοί που έφτιαξαν τα συνταξιοδοτικά ρετιρέ, το συνδικαΛΗΣΤΙΚΟ παρακράτος ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου