Μετά από 6 χρόνια κρίσης και ενώ η έλλειψη ρευστότητας σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής είναι έντονη, είναι πραγματικά αστείο να διαβάζεις για πολλοστή φορά τι σκεφτονται οι τράπεζες για τα δανεικά ων πολιτών, τι θα κάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία για όσους δεν πληρώνουν εισφορές και πώς θα αντιμετωπίσει το Υπουργείο Οικονομικών την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από φόρους !
Οτι και να κάνουν όλοι αυτοί, το αποτέλεσμα, πάνω – κάτω θα είναι το ίδιο, γιατί όπως έλεγαν και οι πρόγονοί μας, δεν μπορείς να πάρεις από αυτόν που δεν έχει. ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ!
Σε απλά ελληνικά :
1. Αν δεν υπήρχε “ ο νόμος Κατσέλη ”, ως 31-12-2014, σύμφωνα με τον οποίο εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες ρύθμισαν, με προσωρινή διαταγή ή απόφαση Ειρηνοδίκη, σε βάθος χρόνου και με δόση που μπορούν να πληρώνουν, τις οφειλές τους προς τις Τράπεζες, σώζοντας το σπιίτι τους, πολλές δυσάρεστες καταστάσεις θα είχαμε βιώσει ως κοινωνία.
Υπάρχει όμως κίνδυνος να τις βιώσουμε από 1-1-2015, εφόσον οι “ ανακεφαλαιοποιημενες με τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών ” τράπεζες συνεχίσουν να αρνούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Δηλ. να ζητούν οφειλές που προήλθαν από υπέρογκα επιτόκια χρεώσεων και να επιμένουν να πάρουν πίσω δάνεια σπιτιών που πλέον και για πολλά χρόνια θα έχουν πολύ μικρότερη εμπορική αξία, από οφειλέτες με πολύ λιγότερα εισοδήματα.
Είναι απλά μαθηματικά : αν κάποιος είχε πάρει δάνειο 200.000 ευρώ για σπίτι, με μηνιαία δόση 1000 ευρώ, όταν είχε μηνιαία οικογενειακά εισοδήματα 3000 ευρώ και οφείλει ακόμα 200.000 ευρώ, γιατί για χρόνια πλήρωνε μόνο τόκους (!), το δε σπίτι δεν αξίζει πλέον ούτε 100.000 ευρώ, ενώ το μηνιαίο του εισόδημα έχει φτάσει … στο ύψος της δόσης της Τράπεζας ΔΥΟ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ : ΄Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΎ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΄Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΟΦΕΙΛΗΣ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΔΟΣΗ.
Αν οι Τράπεζες νομίζουν ότι με σκέψεις για “ περαιτέρω εγγυήσεις ” ( δηλ. να υποθηκεύσει κάποιος οφειλέτης και άλλη περιουσία ) ή επιστροφή του σπιτιού και καταβολή “μισθώματος” ή πλειστηριασμό του ακινήτου, στη μισή τιμή, ώστε ο πολίτης και να χάσει το σπίτι του και να το οφείλει ακόμα (…) θα ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνειά τους είναι βαθεια νυχτωμένες !
Εκτός αν όλα γίνονται σκόπιμα “ για να μάς πάρουν τα σπίτια ”, όπως λέει ο απλός κόσμος και όχι για να βελτιωθούν τα οικονομικά των Τραπεζών.
2. Τα Ταμεία, ιδιαίτερα των ελεύθερων επαγγελματιών, από την πλευρά τους, συναγωνίζονται σε αναποτελεσματικές ρυθμίσεις. Δεν είναι βίτσιο του πολίτη, να οφείλει εισφορές, αδυναμία είναι !!! Κανείς σώφρων άνθρωπος δε θέλει να μην έχει παροχές αν πάθει κάτι, απλά δεν έχει εισοδήματα για να πληρώνει, με πρόστιμα, υπέρογκες δόσεις για οφειλές. Πώς να το κάνουμε, προτεραιότητα είναι να έχει κάποιος φαγητό και να μην τού κόψουν το ρεύμα και το νερό !
Επειδή όμως οι πολίτες δεν έχουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους, αποφασίστηκε, όπως ανακοινώθηκε, να αναζητούνται αυτές μέσω Εφορίας ! Θαυμάσια ! Ας γίνουν και τα δικαστήρια 24ωρης διάρκειας, να προλαβαίνουν τις συλλήψεις των οφειλετών ! Σύντομα θα γίνουν και “ ειδικά πινάκια ” στα δικαστήρια, για εμπόρους, δικηγόρους και μηχανικούς οι μισοί από τους οποίους δεν έχουν εισοδήματα να πληρώνουν εισφορές
Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ : Οποιος οφείλει, να κεφαλαιοποιήσει τις οφειλές του και να τις καταβάλλει όταν μπορέσει, αλλιώς δε θα λάβει σύνταξη. Να συνεχίσει από εδώ και πέρα να πληρώνει, αλλά να υπάρξει ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ( όπως υπήρξε και μείωση παροχών ) για να μπορέσει να είναι ενήμερος. Για να μην καταρρεύσουν τελείως τα ταμεία…
3. Τα χρέη προς την Εφορία είναι πλέον μεγάλα για εκατομμύρια συμπολίτες μας και θα αυξάνουν, ελλείψει εισοδημάτων και της καθίζησης της αγορά ακινήτων. Ομως οι πολίτες ξέρουν ότι κάποτε θα τα πληρώσουν. Ας τούς δοθεί λοιπόν η δυνατότητα ! Να υποχρεούνται να πληρώνουν, για το σύνολο των οφειλών σε ΔΟΥ, ένα ποσοστό των εισοδημάτων τους.
Ισως χρειαστούν ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ αλλά κάποτε θα εξοφλήσουν, αν δεν τους εξοντώσουν οι προσαυξήσεις… Επίσης, αφού φορολογούνται για ακίνητη περιουσία που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν, ας τούς δοθεί η δυνατότητα παραχώρησης ακινήτου στο Δημόσιο σε εύλογο τίμημα ( αν και το σωστό θα ήταν στην αντικειμενική αξία, αφού με βάση αυτή φορολογούνται ) για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.
Το Δημόσιο έχει μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο από τον απλό πολίτη για να περιμένει να μεταβιβάσει ακίνητο όταν βελτιωθεί η κατάσταση.
Αν, σε περίπτωση αντίστοιχης μεταβίβασης στο Δημόσιο, υπάρξει πιστωτικό υπόλοιπο για τον πολίτη, αυτό θα παραμείνει στη ΔΟΥ για μελλοντικές οφειλές ( σιγά μην επιστρέψει χρήματα το κράτος… )
Λύσεις υπάρχουν ή μπορεί να βρεθούν.
Πολιτική βούληση και διάθεση υπεράσπισης των Ελλήνων πολιτών απέναντι στους Δανειστές μας, αναζητείται…