Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΛΑΒΕ ΔΩΡΟ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Μοίρασε το

Η λίστα Λαγκάρντ και οι εξελίξεις που τη συνοδεύουν μένει να αποδειχθεί το δώρο των Χριστουγέννων που ανέμενε η κυβέρνηση! Κι αυτό γιατί η τροπή που φαίνεται να παίρνει η υπόθεση πιστώνεται στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης να λειτουργήσει απολύτως θεσμικά, αφήνοντας παράλληλα την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη να πράξει στο ακέραιο το καθήκον της.

Η κυβέρνηση Σαμαρά μπορεί να στηρίξει την πολιτική της διαφορά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στο ότι δεν επέτρεψε τη συγκάλυψη της φοροδιαφυγής, αλλά αντιθέτως είχε το σθένος να “σπάσει αυγά”, υποχρεώνοντας πολλούς επώνυμους και μη πολίτες να εκπληρώσουν, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αν μάλιστα τις επόμενες μέρες ο Γιάννης Στουρνάρας αρχίσει να παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν συγκέντρωση φορολογικών εσόδων από τη φοροδιαφυγή, τότε το πολιτικό κλίμα υπέρ της θα διευρυνθεί.

Αν η κυβέρνηση Σαμαρά αντιμετωπίσει την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και των κατηγοριών που συνοδεύουν έναν πρώην υπουργό, ως μια συνηθισμένη υπόθεση και διαδικασία φορολογικού ελέγχου και δεν πέσει στην παγίδα της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, θα πιστωθεί επιπλέον πολιτικά οφέλη.

Μπορεί η δημαγωγία και ο εντυπωσιασμός να κερδίζουν πρόσκαιρα, όμως είναι η τήρηση της νομιμότητας που κερδίζει σε βάθος χρόνου. Και η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή πρέπει να ενισχυθεί με εχέγγυα αξιοπιστίας έναντι δανειστών και εταίρων, υποδεικνύοντας και αποδεικνύοντας πως η Ελλάδα δεν είναι πλέον κράτος διαφθοράς και ανομίας, αλλά ένα κράτος που οι θεσμοί και η Δημοκρατία λειτουργούν συντεταγμένα.

Είναι το μόνο που χρειάζεται να αποφύγει η κυβέρνηση, καθώς όλα τα άλλα λειτουργούν χωρίς κόπο υπέρ της. Η υπόθεση της συγκεκριμένης λίστας δεν εμπλέκει, μέχρι στιγμής, πουθενά κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και ως εκ τούτου δεν υφίσταται πολιτικό ζήτημα.

Εκείνο όμως που εμμέσως εμπλέκει την κυβέρνηση στην υπόθεση είναι συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου στο σίριαλ της λίστας. Είναι όμως σαφές πως σε αντίθεση με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο σημερινός πρόεδρος έχει περισσότερες και πιο πειστικές απαντήσεις για να στηρίξει την επιχειρηματολογία του. Εξίσου σαφές είναι πως το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην πλευρά Παπακωνσταντίνου ανακουφίζοντας έστω και πρόσκαιρα την Ιπποκράτους.

Ακόμα και η προσεκτική στη στάση της μέχρι στιγμής ΔΗΜΑΡ έχει να κερδίσει από μια λογική σεβασμού των νόμων έναντι μιας λογικής ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Ήδη, εδώ και καιρό χρησιμοποιεί με φειδώ τη ρητορική της κάθαρσης και σίγουρα δεν πολιτεύεται με άξονα την αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων που θα φορτωθούν τις ευθύνες του αποτυχημένου πολιτικού μοντέλου της χώρας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου