Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

Μοίρασε το

Δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους οι διώκτες και κατήγοροι του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για την τεραστίων διαστάσεων «γκάφα», που τον έφερε ως έτοιμη τροφή στο στόμα του Μολώχ της λαϊκής οργής. Και η ικανοποίηση διατρέχει όλο το πολιτικοεπιχειρηματικό σύστημα, γιατί θεώρησε την υπόθεση ως δώρο εξ ουρανού για να αποδείξει ότι το κράτος δικαίου υφίσταται, και τιμωρεί.

Μόνο που για να αποδώσεις δικαιοσύνη πρέπει πρώτα απ’ όλα να σέβεσαι το τεκμήριο της αθωότητας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως συνήθως συμβαίνει στη χώρα μας, ο κατηγορούμενος έχει ήδη καταδικαστεί, για να μην πούμε ότι βρίσκεται ήδη με το λαιμό κάτω απ’ τη λεπίδα της λαιμητόμου.

Μπορεί το κατηγορητήριο να στηρίζεται σε σαφέστατες και οφθαλμοφανείς ενδείξεις. Μπορεί το γενικότερο κλίμα που έχει διαμορφωθεί εις βάρος του πρώην υπουργού, κυρίως από τον αλαζονικό και προκλητικό για πολλούς τρόπο που πολιτεύτηκε ως υπουργός, να είναι ιδιαιτέρως αρνητικό, μπορεί οι περισσότεροι πολίτες να τον ταυτίζουν με τα δεινά που περνούν αφού είναι εκείνος που «διαπραγματεύτηκε» το πρώτο μνημόνιο, κρίθηκε πάντως για αυτά και δεν επανεξελέγη βουλευτής. Ωστόσο, αν προστεθούν και τα σενάρια συνομωσίας στα οποία τον έφεραν να συμμετέχει οι πολιτικοί του αντίπαλοι, είχε ετοιμαστεί το ντεκόρ της ιδανικής Ιφιγένειας προς θυσία.

Το ερώτημα πάντως που εκκρεμεί αναπάντητο και το θέτει διαρκώς ο ίδιος ο πρώην υπουργός, είναι γιατί να κάνει τέτοια χοντροειδή παραποίηση της λίστας, αφαιρώντας τα ονόματα μόνο των συγγενών του, μια ενέργεια που ήταν σίγουρο πως θα αποκαλυπτόταν μετά βεβαιότητας. Είναι δυνατόν βέβαια η αλαζονεία ενός παντοδύναμου υπουργού, που είχε απαιτήσει μάλιστα και την έλαβε, την ανεξέλεγκτη εξουσιοδότηση να χειρίζεται τα ζητήματα της τρόικας χωρίς να δίνει λογαριασμό στη Βουλή, να το οδήγησε να κάνει το μοιραίο λάθος.

Τώρα με το σκηνικό που έχει στηθεί, υπάρχουν δύο πιθανότητες. Η πρώτη να αποδειχτεί και με στοιχεία η ενοχή και ο Παπακωνσταντίνου να τιμωρηθεί παραδειγματικά και αυστηρότατα πληρώνοντας για όλες τις παραλείψεις ολιγωρίες και σκοτεινές υποθέσεις του πολιτικού συστήματος. Η δεύτερη να αποδειχθεί πως τα χρήματα των λογαριασμών, όπως διαρρέεται από το περιβάλλον του πρώην υπουργού, να έχουν κατατεθεί νόμιμα και να έχουν πληρωθεί οι αναλογούντες φόροι, άρα δεν υπήρχε λογικό κίνητρο για διαγραφή των ονομάτων των συγγενών του. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση, το πλήγμα που θα υποστεί το κράτος δικαίου και το πολιτικό σύστημα που έσπευσε να καταδικάσει πριν δικάσει θα είναι ανυπολόγιστο. Εκτός αν, οι βιαστικοί που έσπευσαν να εκδώσουν ήδη ετυμηγορία, γνωρίζουν κάτι που εμείς αγνοούμε…   

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου