ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ…ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ

Μοίρασε το

Πολλοί μιλούν για την ανάγκη εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Ακόμα περισσότεροι μιλούν για «ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, απασχόληση» – κεντρικό σλόγκαν της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014.

Ως γνωστόν, τα λόγια δεν κοστίζουν.

Για μια κυβέρνηση όμως που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της σωτηρίας της χώρας τα λόγια πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις, οι οποίες εν προκειμένω αφορούν τις πολιτικές και τα εργαλεία που θα διατεθούν με εθνικό στόχο μια εξωστρεφή οικονομία. Και ως γνωστόν επίσης, ένας εθνικός στόχος επιτυγχάνεται μέσα από μια συνολική στρατηγική που εν προκειμένω αγγίζει την έννοια της οικονομικής διπλωματίας – έννοια σχετικά υποτιμημένη μέχρι πρότινος και συγκεκριμένα μέχρι το 2002, όταν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας υπερψήφισε τη μεταφορά των ΟΕΥ από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Εξωτερικών.

Οι υπάλληλοι Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) είναι στελέχη υψηλής επιστημονικής κατάρτισης. Προσλαμβάνονται μετά από ειδικό διαγωνισμό που διενεργεί η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και είναι επιφορτισμένα να εξυπηρετούν ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε αγορές του εξωτερικού και το κυριότερο να υπηρετούν τις ανάγκες της… νεοπαγούς ελληνικής οικονομικής διπλωματίας.

Η μεταρρύθμιση του 2002 πέτυχε να αλλάξει κλίμα και νοοτροπίες στο ΥΠΕΞ. Αργά αλλά σταθερά, στις ελληνικές αντιπροσωπείες του εξωτερικού άρχισε να εμπεδώνεται η έννοια της οικονομικής διπλωματίας, με τους ΟΕΥ να διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο. Ρόλος που αναγνωρίζεται από την επιχειρηματική κοινότητα μέσω τεστ ικανοποίησης! Ναι. Οι ΟΕΥ είναι ίσως από τους ελάχιστους δημόσιους υπαλλήλους που όχι μόνο αρνούνται, αλλά επιζητούν την αξιολόγηση…

Ωστόσο με την κρίση το «αργά» έπρεπε να γίνει «γρήγορα» και η οικονομική διπλωματία να ενισχυθεί. Προς τούτο η ελληνική πλευρά απηύθυνε αίτημα στην Ολλανδία (που φημίζεται για την εξωστρέφεια της οικονομίας της) για τεχνική βοήθεια. Αυτή πήρε τη μορφή έκθεσης που παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο του 2012 και μεταξύ άλλων προβλέπει τη δημιουργία μιας ενοποιημένης μονάδας που θα χαράζει τη στρατηγική και θα υπάγεται είτε στο ΥΠΕΞ είτε στο ΥΠΑΝ είτε στο γραφείο του πρωθυπουργού (!), καθώς επίσης και τη σύσταση δημόσιου οργανισμού (με συγχώνευση ΟΠΕ και Invest in Greece) που θα υλοποιεί τη στρατηγική.

Παρόλα αυτά ο επιφορτισμένος και αρμόδιος για την Ανάπτυξη υπουργός είχε την ιδέα –και ανέλαβε μονομερώς να τη δημοσιοποιήσει– να μεταφερθούν από το υπουργείο Εξωτερικών στο υπουργείο Ανάπτυξης οι υπάλληλοι Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ).

Όμως, ο εκ νέου διαχωρισμός της πολιτικής από την οικονομική διπλωματία ενέχει τον κίνδυνο ο στόχος της ελληνικής εξωστρέφειας να μην επιτευχθεί και το σλόγκαν της ελληνικής προεδρίας να μείνει χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου