ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

Μοίρασε το

Μήνες τώρα η χώρα και οι πολίτες της ζουν με τον εκβιασμό της καταβολής ή μη άλλης μιας δόσης. Υπό τον φόβο και την απειλή πως «το κράτος δεν θα έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις» και πως «η Ελλάδα θα πτωχεύσει» επιβλήθηκαν τα πλέον δυσβάστακτα μέτρα, οι πλέον αντιδημοκρατικοί όροι.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι είδαν τα λιγοστά τους εισοδήματα να μειώνονται (λόγω είτε περικοπών είτε υπερφορολόγησης), οι εργαζόμενοι τα εργασιακά τους δικαιώματα να καταπατώνται (πολλοί απ’Α αυτούς είδαν τον δρόμο της ανεργίας), οι επιχειρήσεις έμειναν από πίστωση, η αγορά στέγνωσε από ρευστό, το Δημόσιο κήρυξε σιωπηρή στάση πληρωμών και δεν καταβάλλει τα χρέη του προς τους ιδιώτες, η οικονομία συνεχώς βυθίζεται στην ύφεση και η χώρα παραχωρεί διαρκώς εθνική κυριαρχία.

Σήμερα το σίριαλ της τελευταίας δόσης, της περιβόητης 6ης, τελειώνει. Τα 8 δισ. ευρώ θα δοθούν, όπως όλα δείχνουν. Αλλά η κατάσταση δεν θα αλλάξει. Η «ανακούφιση» αφορά μόλις το 19% του συνολικού ποσού που θα λάβει το Δημόσιο. Το υπόλοιπο 81% θα επιστραφεί με τη μορφή τοκοχρεολυσίων στους δανειστές (23% σε Eλληνες κατόχους ομολόγων, δηλαδή ελληνικές τράπεζες, 40% σε αλλοδαπούς επενδυτές, δηλαδή γερμανικές και γαλλικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες, το 18% στην ΕΚΤ).

Oλο αυτό το «κακό» για να καλύψει στοιχειωδώς και προσωρινώς το Δημόσιο τις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες. Oλο αυτό το «κακό» για να λαμβάνει η χώρα δανεικά με τα οποία σε ποσοστό 86,4% να πληρώνει τοκοχρεολύσια. Ούτε ένα ευρώ από αυτά τα περιβόητα χρήματα που «σώζουν» τη χώρα δεν πηγαίνει στην ανάπτυξη. Στην ανασύσταση του παραγωγικού ιστού της, στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Τίποτα.

Οι πρώην εταίροι και πλέον δανειστές επιτρέπουν στην Ελλάδα και τους Eλληνες να αργοπεθαίνουν μόνο και μόνο για να μπορούν να υφαρπάζουν δεσμεύσεις και υπογραφές που υποθηκεύουν το μέλλον των επόμενων γενεών. Εκείνες δηλαδή που θα δουλεύουν, (με ποιους όρους άραγε και υπό ποιες;) για να αποπληρώνουν χρέη…

Το μοναδικό παρήγορο είναι πως κάτι ανάλογο συμβαίνει σε όλη σχεδόν την Ευρώπη. Συνεπώς, οι ενοχές για το περιβόητο «όλοι μαζί τα φάγαμε» μειώνονται. Το ίδιο και για τον μύθο των «τεμπέληδων» Ελλήνων.

Το μοναδικό ελπιδοφόρο είναι πως με την καταβολή των «δόσεων» η Ελλάδα, έστω και τυπικά, μένει εντός ευρωζώνης και άρα, όταν κι εφόσον υπάρξει συνολική λύση στην κρίση χρέους της Ευρώπης (αν τελικώς υπάρξει και δεν προκύψει η κατάρρευση του ευρώ), η χώρα θα μετέχει, έστω και τυπικά, στις ευρωπαϊκές διαδικασίες…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου