ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ Ή ..ΕΥΕΡΓΕΣΙΑ;

Μοίρασε το

Προ ετών η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά αντιμετωπίζονταν περίπου ως “εθνική προδοσία” – στην καλύτερη περίπτωση ως “ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας”, των “ασημικών της χώρας”. Παρόλα αυτά τότε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή βρήκε το πολιτικό σθένος να αντισταθεί στις σειρήνες του λαϊκισμού (οι οποίες μεταξύ άλλων ηχούσαν και από την Ιπποκράτους…) και έδωσε το “πράσινο φως” για την επένδυση.

Σήμερα, αρκετά χρόνια μετά, η συγκεκριμένη επένδυση έχει αποενοχοποιηθεί στη συνείδηση της κοινωνίας και οι πολίτες είναι εύκολο να αντιληφθούν τα θετικά αποτελέσματα που παρήγαγε. Ο κινεζικός κολοσσός όχι μόνο τήρησε τις δεσμεύσεις και υλοποίησε τη συμφωνία, αλλά προχώρησε σε νέα συμφωνία με τον τεχνολογικό κολοσσό της ΗΡ, συμπεριλαμβάνοντας και την ΤΡΕΝΟΣΕ (θυγατρική ΟΣΕ). Η νέα συμφωνία τείνει να καταστήσει την Ελλάδα σε διαμετακομιστικό κέντρο της Ανατολικής Ευρώπης, κατά τρόπο που και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει και το στρατηγικό ρόλο της χώρας στην περιοχή θα αναβαθμίσει και νέες επενδύσεις θα προσελκύσει, και το διαρκώς αναπτυσσόμενο επίπεδο των ελληνο-κινεζικών σχέσεων θα διατηρήσει.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση έγινε καταλύτης του στρατηγικού ανοίγματος της Ελλάδας προς την Κίνα, σε βαθμό που να επιτρέπει στο σημερινό Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να ταξιδέψει στο Πεκίνο και να αναζητήσει από κοινού με την κινεζική ηγεσία νέους τρόπους διεύρυνση της συνεργασίας των δυο χωρών – τους τρόπους που και άλλες κινεζικές επιχειρήσεις θα επενδύσουν στην Ελλάδα, τους τρόπους για να ανοίξει ο δρόμος και σε νέες εξαγωγές από την Ελλάδα προς τη μεγάλη κινεζική αγορά.

Κι όλα αυτά από μια και μόνο αποκρατικοποίηση που αποτόλμησε η κυβέρνηση Καραμανλή. Κι όλα αυτά επειδή δεν ελήφθη υπόψη το όποιο, πρόσκαιρο μάλλον, πολιτικό κόστος δημιουργούσε η συγκεκριμένη απόφαση. Όπως και να έχει πάντως, όπως στη ζωή, έτσι και στην πολιτική, από κάπου κερδίζει κανείς από κάπου χάνει. Μπορεί τότε η κυβέρνηση Καραμανλή να έχασε τις ψήφους όσων τα προσωπικά συμφέροντα έθιξε η συγκεκριμένη συμφωνία, κέρδισε όμως από αλλού και πολύ περισσότερο κέρδισε η ελληνική οικονομία.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, είναι αλήθεια πως η σημερινή κυβέρνηση έχει κατανοήσει πλήρως τον παραπάνω κανόνα και εμφανίζεται περισσότερο τολμηρή και αποφασισμένη για μεταρρυθμίσεις απ’ ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις – μάλιστα πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ δείχνει την πρωτοπορία της Ελλάδας μεταξύ των χωρών που τα δυο τελευταία χρόνια έκαναν τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Το θετικό για την κυβέρνηση είναι πως ολοένα και περισσότεροι πολίτες πιστεύουν πως αυτός είναι ο ορθός δρόμος για την έξοδο από την κρίση…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου