ΒΙΩΣΙΜΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ;

Μοίρασε το

Μεταξύ της αρνητικής κριτικής για τις αποφάσεις του Eurogroup που, ως ήταν αναμμένο, άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εντύπωση προκαλεί η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρας πως: “η λύση δεν περιλαμβάνει ένα βιώσιμο σχέδιο για την Ελλάδα και για αυτό δεν είναι λύση”.

Προφανώς ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έχει λόγους να υποστηρίζει μια τέτοια άποψη, καθώς και μόνο ο στόχος επαναφοράς του χρέους, το 2020, στα επίπεδα που ήταν πριν την ένταξη της Ελλάδας στο Μηχανισμό Διάσωσης, αποτελεί ομολογία αποτυχία της συνταγής που πρότειναν οι δανειστές.

Αλήθεια όμως υπάρχει κάποιος Έλληνας, συμπεριλαμβανομένου και του Αλέξη Τσίπρα που να θεωρεί υποχρέωση των ξένων να σχεδιάζουν εκείνοι το μέλλον της Ελλάδας ερήμην των Ελλήνων; Διότι, το λογικό θα ήταν, ό,τι σχεδιάζουν οι ξένοι να αφορά στη διασφάλιση των δικών τους συμφερόντων και μόνο και να απομένει στους Έλληνες η υποχρέωση να σχεδιάζουν τρόπους διασφάλισης των ελληνικών συμφερόντων.

Επ’ αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει. Αντιθέτως, παρά κάποιες γενικόλογες αναφορές περί της ανάγκης ενός Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού τον βρίσκει αντίθετο. Πλείστα τα παραδείγματα με χαρακτηριστικό εκείνο της εξαγοράς της συνεταιριστικής Δωδώνης από ρωσική επιχείρηση την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε ότι θα εκδιώξει όταν γίνει κυβέρνηση!

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται με τρόπο που να αποθαρρύνει ξένες επενδύσεις στη χώρα, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει πεισματικά να κατηγορεί τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι απουσίαζαν από τη διαπραγμάτευση, συμπεριφέρθηκαν με υποτέλεια ακολουθώντας τις υποδείξεις της Τρόικας. Δείχνει προφανώς να αγνοεί πως επαρκής και αποτελεσματική διαπραγμάτευση προϋποθέτει την στοιχειώδη ύπαρξη διαπραγματευτικών χαρτιών. Ποια είναι αυτά που δεν αξιοποίησε η ελληνική πλευρά;

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα είναι συνοχή της Ευρωζώνης την οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να απειλήσει με την χρεοκοπία της. Υποτίθεται πως με την πρόθεση του να ανατινάξει την Ευρώζωνη, οι δανειστές θα εξαναγκάζονταν να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα, επιτρέποντας της να μην υλοποιεί τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει μέσω των Μνημονίων. Κατά τον Αλέξη Τσίπρα μια πολιτική τύπου “βυθίσατε την Ευρωζώνη”, συνιστά τη ρεαλιστική πολιτική πρόταση που λείπει από την κυβέρνηση.

Επ’ αυτού ο καθένας μπορεί να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει. Όμως, δύσκολα θα διαφωνούσε με την προσθήκη συντελεστών (οικονομικής) ισχύος που θα καθιστούσαν τη χώρα διαπραγματευτικά αξιόμαχη. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε, ίσως, να συμβεί αν πολιτικές δυνάμεις και κοινωνία συμφωνούσαν στον επαναπροσδιορισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας που θα επόπτευε (μόνο) το κράτος και θα υλοποιούσε η ιδιωτική πρωτοβουλία. Κάτι για το οποίο, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται διατεθειμένος να συνεισφέρει…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου