ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ

Μοίρασε το

Βάση της αδυναμίας των γεωργών να εφαρμόσουν τις εξελίξεις της τεχνολογίας στο χωράφι είναι το έλλειμα κατάρτισης. Στηρίζονται περισσότερο στην πρακτική για να καλλιεργήσουν τη γη και συνάμα απουσιάζει ο κρίκος μεταφοράς γνώσης μεταξύ των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και των απασχολουμένων στη γεωργία. Το αποτέλεσμα αυτού είναι πως λίγοι είναι οι γεωργοί που προβαίνουν σε βελτιώσεις των εκμεταλλεύσεών τους, κατά κανόνα οι νεότεροι ηλικιακά, καθώς αδυνατούν να διαχειριστούν την όποια υϊοθέτηση καινοτομίας.

Ο αγρότης του σήμερα όμως θα πρέπει να μπορεί να προσαρμοστεί όχι μόνο σε καλλιεργητικά ζητήματα αλλά και στο ρόλο του ως “επιχειρηματία”. Οι εξελίξεις στη γεωργία απαιτούν να μπορεί να λαμβάνει ορθολογικές αποφάσεις βασιζόμενος στην τεχνική του κατάρτιση.

[quote text_size=”small”]

Η εξωστρέφεια, η εφαρμογή πρωτοπόρων τεχνολογιών, η απαίτηση από τους καταναλωτές για ποιοτικά τρόφιμα και οι σκέψεις για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών καθιστούν απαραίτητη τη γεωργική εκπαίδευση.

[/quote]

Τα προγράμματά της στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός γεωργού προοδευτικού, με τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες, ικανό να επιλύει αποτελεσματικά τα όποια θέματα προκύπτουν από την αγροτική του δραστηριότητα.

Επίσης, του παρέχουν μεγαλύτερη ευχέρεια στη συζήτηση των διαφόρων προβλημάτων με τους γεωτεχνικούς και τον καθιστούν, τις περισσότερες φορές, νεωτεριστή σύγχρονων πρακτικών. Για το ΠΑΑ 2014-2020, προβλέπονται 80 εκατομμύρια ευρώ για την αγροτική εκπαίδευση τα οποία, αν αξιοποιηθούν, θα αποτελούν μια ευκαιρία για αποδοτικότερη χρήση των υφιστάμενων πόρων και κατ΄ επέκταση για αύξηση των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα και αύξηση του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο. Στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ σημαντικά τα σεμινάρια που ανά περιόδους διοργανώνονται από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για αγρότες αλλά και για όσους επιθυμούν να γίνουν αγρότες.

Ζήτημα με επιτακτική λύση είναι, επίσης, η μεταφορά των αποτελεσμάτων της έρευνας που γίνεται στα Πανεπιστήμια στην πραγματική αγροτική παραγωγή αφού αυτή η αδυναμία στην ουσία καθιστά ακόμα δυσκολότερη την δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και καινοτόμου αγροτικής επιχείρησης.

[quote text_size=”small”]

Τα αποτελέσματα των μελετών και των ερευνητικών προγραμμάτων επιβάλλεται να επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες.

[/quote]

Με τον τρόπο αυτό και ενισχύεται το δέσιμο μεταξύ της επιστήμης και της κοινωνίας αλλά και κινητοποιούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών ηγεσιών) να εφαρμόζουν το συγκεκριμένο με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης του συγκεκριμένου.

Απαιτείται πλέον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας του αγροτικού χώρου με συνομιλία διαφορετικών επιστημών (οικονομικές επιστήμες, γεωπονικές, κοινωνιολογία). Τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, όπως έχουν καταγραφεί στα διάφορα διεθνή fora χρειάζονται απαιραιτήτως τη συμμετοχική διαδικασία για να επιλυθούν. Προϋπόθεση των παραπάνω, η εφαρμοσμένη έρευνα να μετακινηθεί από το εργαστήριο στο χωράφι, με αγροτικό πληθυσμό εκπαιδευμένο και ειδικευμένο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου