Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να παραπλανηθεί ο ελληνικός λαός για άλλη μια φορά; Να συμβεί ό,τι συνήθως συμβαίνει με τους πολίτες μιας χώρας που αρνούνται να δουν την πραγματικότητα κατάματα και επενδύουν σε φρούδες ελπίδες;
Μια “ειδική περίπτωση πολιτικού”, ο Στέφανος Μάνος, μιλά στο new-Deal για τον κίνδυνο της παραπλάνησης και επιμένει να υποστηρίζει πως τα προβλήματα μας είναι εσωτερικής φύσης. Αν το δει κανείς αντικειμενικά δύσκολα θα διαφωνούσε μαζί του.
Για παράδειγμα ποιος θα διαφωνούσε ότι ο δημόσιος τομέας είναι υπεράριθμος και στοιχίζει ακριβά; Πέραν από στοιχεία και μελέτες με αμφιλεγόμενη αξιοπιστία και πολιτική στόχευση, αρκεί η αίσθηση που είναι διάχυτη στην ελληνική κοινωνία πως το κράτος, το Δημόσιο δεν λειτουργεί. Φαίνεται παντού. Ο κάθε πολίτης που έρχεται σε επαφή με τις δημόσιες υπηρεσίες το διαπιστώνει σε όλα τα επίπεδα. Από την έκδοση μιας ταυτότητας μέχρι την έκδοση άδειας λειτουργίας μιας επιχείρησης…
Παράλληλα, είναι γνωστό και διαπιστωμένο ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι σε αντίθεση με τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα πληρώνονται αισθητά καλύτερα, εργάζονται λιγότερες ώρες, έχουν περισσότερα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και εσχάτως, έχουν ακόμα τη δουλειά τους σε αντίθεση με τους 1.5 εκ. άνεργους που προέρχονται κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα.
Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Εσχάτως, καλλιεργείται η αίσθηση ότι πως ο δημόσιος τομέας και οι δημόσιες επιχειρήσεις απαξιώνονται για να ξεπουληθούν σε ξένες πολυεθνικές. Η αλήθεια είναι πως απαξιώνονται ακριβώς, επειδή υπάρχει αναντιστοιχία της παραγωγικότητας τους με το μισθολογικό κόστος, με το τελευταίο να υπερβαίνει εμφανώς το πρώτο. Με απλά λόγια τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ καλούνταν να τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι, είτε είναι φτωχοί, άνεργοι, πλούσιοι.
Το ερώτημα είναι πως θα λυθεί αυτός ο γόρδιος δεσμός. Ακόμα και σήμερα που το Μνημόνιο είναι μια πραγματικότητα που επιβάλλεται από τους ξένους δανειστές που κατ’ επέκταση καλούνται να πληρώσουν ελλείμματα, απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα δεν δίνεται. Αντιθέτως, καλλιεργείται μια φιλολογία περί ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας ή άνευ όρων προστασίας των κοινωνικών ομάδων που ζουν απ’ αυτό το ιδιότυπο καθεστώς. Ακόμα και τα κόμματα που υποστηρίζουν το Μνημόνιο και τις μεταρρυθμίσεις που κομίζει δεν τολμούν να αναμετρηθούν με τη σκληρή πραγματικότητα του εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα ή ακόμα της …επανίδρυσης του κράτους που επί χρόνια ευαγγελίζονταν τόσο το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη, όσο και η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή.
Μέχρι τις εκλογές υπάρχει ελάχιστος χρόνος για να απαντηθεί σαφώς το συγκεκριμένο ερώτημα. Και οι πολίτες να κρίνουν…