ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΠΟΚΛΙΣΗ

Μοίρασε το

Μετά από επτά χρόνια οικονομικής κρίσης και ύφεσης, αρχίζει να ξεδιαλύνει το τοπίο, ως προς τις αρνητικές συνέπειες αυτής, και τα μηνύματα που η χώρα στέλνει προς τον υπόλοιπο κόσμο. Το πλέον ανησυχητικό μήνυμα για την χώρα μας είναι η εμπέδωση ότι η απόσταση που μας χωρίζει από τα πλέον ανεπτυγμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δυτικού κόσμου, δεν είναι μόνον οικονομική, αλλά κυρίως πολιτισμική και διακρίνεται σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας, με βασικό στοιχείο την απουσία της οργανωμένης Πολιτείας.

Ενδεικτικώς, αναφέρω τα εξής περιστατικά: Στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος στον Βόλο, καταλύθηκε κάθε έννοια της εννόμου τάξης με παντελή απουσία, αν όχι και με ενθάρρυνση της Πολιτείας στα φαινόμενα βίας. Στην επισήμανση ότι παντού στην Ευρώπη γίνονται επεισόδια σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, η απάντηση είναι ότι εκεί η έννομη τάξη προστατεύεται, και η κάθε Κυβέρνηση εισακούει τις ανησυχίες των αρμοδίων, και δεν σπεύδει να υπακούσει στα κελεύσματα των νέων ή λιγότερο νέων «ολιγαρχών», όπως ξεκίνησε να γίνεται εδώ. Επίσης, σε πολιτισμένα καθεστώτα, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε στάδια εν είδει Ρωμαίου αυτοκράτορα, σε «ολιγάρχες», «επενδυτές» και λοιπούς, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των υπολοίπων.

Επίσης, σε καμία άλλη χώρα του Δυτικού κόσμου δεν υφίστανται «άβατα», όπου οι Αρχές δεν μπορούν να επιβάλλουν τον Νόμο, και οι κάθε λογής «αντιεξουσιαστές» καταλαμβάνουν κτήρια ή στήνουν δικές τους «δομές», παράλληλα με το επίσημο Κράτος. Πουθενά αλλού τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή τα ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων γίνονται αντικείμενο καταστροφικής μανίας, δήθεν κατά του καπιταλισμού, ενώ στην πραγματικότητα πλήττονται τα δίκαια του κόσμου της πραγματικής εργασίας, και πλέον τα μισά λεωφορεία και τρόλει έχουν τεθεί εκτός κυκλοφορίας. Πουθενά αλλού συμπλέκονται σχεδόν καθημερινά ένοπλες ομάδες, υπό κάθε « ιδεολογική» ταμπέλα, όπως οργανωμένοι οπαδοί, αντιεξουσιαστές, ακροδεξιοί, «μπράβοι» και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί, υπό καθεστώς διαρκούς απουσίας των Αρχών.

Σκεφθείτε, ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, για αυτό και θρηνούμε δεκάδες νεκρούς σε κάθε έξοδο διακοπών, ούτε καν η απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους. Πριν λίγες ημέρες δίκαζα στο κτήριο του Εφετείου Αθηνών, και στον διάδρομο η κατάσταση από τον καπνό ήταν ανυπόφορη, πλην όμως ουδείς ενδιαφερόταν για την τήρηση της νομιμότητας ή για την υγεία των συνανθρώπων του, πολλώ δε μάλλον που ο Αστυνομικός που είχε επιφορτιστεί και με το συγκεκριμένο καθήκον κάπνιζε επιδεικτικά δίπλα στην σχετική απαγορευτική πινακίδα.

Γίνεται, επομένως, κατανοητό, ότι καθημερινώς η χώρα αποκλίνει από τον πολιτισμένο κόσμο, σε πολιτισμικό πρωτίστως, και μετά σε οικονομικό επίπεδο. Η εμπέδωση της έννοιας του δικαίου, και της καθημερινής εφαρμογής του προς όλους, αποτελεί το βασικό καθήκον της επόμενης κυβέρνησης, αφού η τωρινή δείχνει να αποτυγχάνει. Και δεν αρκεί για να υπάρχει Δημοκρατία, απλώς να τοποθετούμε ένα ψηφοδέλτιο στην κάλπη, αλλά και να υπάρχει περιεχόμενο στην Δημοκρατία μας, με εμπέδωση κανόνων δικαίου για όλους, και όχι με ενθάρρυνση φαινομένων διακριτικής συμπεριφοράς και ανάπτυξης «ολιγαρχών» και «πατερούληδων» που θα επικυρώνουν την εξουσία τους δια της ψήφου. Γιατί Δημοκρατία σαν αυτή του Ερντογάν ή του Πούτιν, και δεν μας ταιριάζει, και δεν αποτελεί όραμα, αλλά απόκλιση από τον πολιτισμένο κόσμο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου