ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ

Μοίρασε το

Με αφορμή την επιθυμία του Λουκιανού Κηλαηδόνη να αποτεφρωθεί η σορός του ήρθε στην επικαιρότητα, για άλλη μια φορά, η ανυπαρξία αποτεφρωτηρίων στη χώρα μας παρ’ ότι η νομοθεσία το επιτρέπει. Υποτίθεται, οι Δήμαρχοι αρνούνται να δημιουργήσουν αποτεφρωτήρια επειδή τους πιέζει η Εκκλησία.

Παρ’ ότι πρόκειται για έναν ισχυρισμό που δεν τεκμαίρεται, εγώ δέχομαι ότι είναι έτσι γιατί, όντως, έχει η Εκκλησία την ισχύ να το κάνει και το έχει κάνει σε άλλες περιπτώσεις.

Προκύπτουν, όμως, και μερικά εύλογα ερωτήματα:

– Όσοι διακινούν αυτή την άποψη/καταγγελία δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό-ακυρώνονται παραδεχόμενοι ότι η ισχύς τη θρησκείας, άρα και της Εκκλησίας, είναι τόσο συντριπτική ώστε να εμποδίζει την εφαρμογή του νόμου;

– Άραγε, γιατί πρέπει οι Δήμοι να δημιουργήσουν αποτεφρωτήρια; Γιατί ο νόμος δεν δίνει τη δυνατότητα για ιδιωτικά αποτεφρωτήρια ώστε να μην πληρώνουμε την μεταφορά και αποτέφρωση στη Βουλγαρία; Οι ιδιώτες δεν ενδιαφέρονται για τις ψήφους των πιστών, αλλά για το κέρδος.

– Όμως, αν επιτραπούν τα ιδιωτικά αποτεφρωτήρια θα είναι βιώσιμα; Υπάρχει επαρκής αριθμός ενδιαφερομένων; Μπορεί οι Δήμαρχοι να τελούν πολιτικούς γάμους αδιαφορώντας για τον μικρό αριθμό τους, αλλά ουδείς ιδιώτης δεν θα ρισκάρει τα λεφτά του για να ικανοποιήσει μια ανύπαρκτη πελατεία!

Προσωπικώς, πολύ θα ήθελα να αποτεφρωθώ όταν πεθάνω και ελπίζω να αφήσω επαρκές ποσό ώστε να με αποτεφρώσουν έστω και εκτός Ελλάδος. Όμως, μας αρέσει ή όχι, ζούμε σε μια χριστιανική χώρα, μέλος μιας ενώσεως χριστιανικών κρατών. Η διαφώτιση και ο φιλελευθερισμός ασφαλώς επηρέασαν την Εκκλησία, Καθολική και Ορθόδοξη, όμως ουδόλως αναίρεσαν το χριστιανικό χαρακτήρα της ηπείρου μας. Και δε νομίζω οι πρωτεργάτες τους να φιλοδόξησαν κάτι τέτοιο.

Ως εκ τούτου, όσοι δεν είμαστε θρήσκοι, όσοι αντιλαμβανόμαστε το Θείο με τρόπο διαφορετικό από αυτόν της επίσημης Εκκλησίας, όσοι προτιμούμε να κρατούμε την ομολογία πίστεως αυστηρώς για τον εαυτό μας, όσοι είμαστε άθεοι ή αγνωστικιστές, ας αποδεχθούμε κάτι πολύ απλό: είμαστε μειοψηφία, άρα δεν μπορούμε -και δεν πρέπει να μπορούμε- να επιβάλλουμε στην κοινωνία και στην πολιτεία τις δικές μας απόψεις. Αν θέλουμε αποτεφρωτήρια ας τα κατασκευάσουμε. Αν δεν μας δοθεί άδεια ας την διεκδικήσουμε δικαστικώς. Όλα τα υπόλοιπα είναι φθηνή πολιτική που εκφράζει μόνο προσωπικά συμπλέγματα και ανόητες ιδεοληψίες.

Εν τω μεταξύ, θα συνεχίσω να δίνω θρησκευτικό όρκο ενώπιον των Δικαστηρίων ενώ πάντοτε με δεσμεύει ο θρησκευτικός όρκος προς την πατρίδα!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου