67 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ

Μοίρασε το

Η 29η Αυγούστου θεωρείται η ημέρα λήξεως του εμφυλίου πολέμου, της πλέον μελανής σελίδος της ιστορίας του ελληνικού κράτους.

Μετά από 67 έτη δεν είναι δύσκολο να δούμε την αλήθεια. Η σύγκρουση εκείνη ήταν μια πολιτικώς ανόητη ενέργεια της Αριστεράς, μια αυτοκτονική επιλογή, που κατέστρεψε ότι είχε αφήσει όρθιο η κατοχή και ανέστειλε την πολιτική πρόοδο της χώρας για 30 τουλάχιστον χρόνια.

Ο εμφύλιος πόλεμος επιβλήθηκε στην Ελλάδα από την Ε.Σ.Σ.Δ., δια του -απολύτως ελεγχόμενου από αυτήν- Κ.Κ.Ε. Η Ε.Σ.Σ.Δ. είχε ανάγκη ένα στρατηγικό αντιπερισπασμό ώστε ανενόχλητη να παραβιάσει την Συμφωνία της Γιάλτας και να σοβιετοποιήσει πλήρως την Ανατολική Ευρώπη. Η Ελληνική Αριστερά δεν δίστασε να παίξει τον ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου, ώστε να πετύχει πλήρως ο σοβιετικός αντιπερισπασμός.

Χρήσιμος ηλίθιος, θύτης, αλλά και θύμα μιας άχρηστης συγκρούσεως, στην οποία δεν υπήρχε πολιτικό διακύβευμα. Άλλωστε, στη νότιο Ελλάδα η σύγκρουση είχε κυρίως κοινωνικά χαρακτηριστικά και όχι ταξικά. Όπως έχει αποδείξει η έρευνα του καθηγητή Στάθη Καλύβα, η συντριπτική πλειοψηφία των εγκλημάτων είχε προσωπικά ή οικονομικά κίνητρα. Λογικό αφού η αγράμματη πλειοψηφία των κατοίκων της επαρχίας δεν είχε ιδέα περί σοσιαλισμού και ταξικών διαφορών.

Όμως, στη βόρειο Ελλάδα, η σύγκρουση ήταν σαφώς μεταξύ του Ελληνικού Στρατού και σλαβόφωνων συμμοριτών που είχαν βασικό τους στόχο την απόσπαση εδαφών του ελληνικού κράτους. Πλέον και αυτό είναι ξεκάθαρο, ασχέτως τι αντέχει να αποδεχθεί η σημερινή Αριστερά.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τι συνέβη. Η ιστορία διδάσκει και σήμερα χρειαζόμαστε καθαρή κρίση περισσότερο από ποτέ! Το λάθος ανήκει στην Αριστερά, αλλά δεν είναι άμοιρη ευθυνών η Δεξιά, η οποία δεν έκανε απολύτως τίποτα για να αποφύγει τη σύγκρουση. Συνεπώς, ας πάψουμε να θεωρούμε τους μαχητές του Δ.Σ.Ε. προδότες. Ας πάψουμε γενικώς να αλληλοκατηγορούμαστε για προδοσία με τόση ευκολία! Η προδοσία είναι μια πράξη ενσυνείδητη. Με εξαίρεση τους σλαβόφωνους, την ηγεσία του Κ.Κ.Ε. και κάποια στελέχη που ελέγχοντο απ’ ευθείας από την Ε.Σ.Σ.Δ. -ως έχοντες και την ιδιότητα μέλους του Κ.Κ.Σ.Ε.- οι υπόλοιποι μπορούν να κατηγορηθούν μόνο για ανοησία. Μια ανοησία που προκάλεσε πολύ πόνο και για την οποία χύθηκε πολύ αίμα. Μια ανοησία για την οποία τιμωρήθηκαν με τη σκληρότητα που άξιζε, έστω και αν δωσίλογοι και μαυραγορίτες -συνειδητοί προδότες- γλύτωσαν ακριβώς γιατί η Αριστερά τους έδωσε το άλλοθι…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου