ΜΕΤΕΟΚΡΗΤΕΣ

Μοίρασε το

Επηρεάζει την ψυχολογία μας, την απόφασή μας αν θα φύγουμε ταξίδι, τις τεχνικές καλλιέργειας της γης ακόμα και πολλές καθημερινές δραστηριότητές μας. Για όλα τα παραπάνω ευθύνεται φυσικά ο καιρός, οι μεταβολές του οποίου αφήνουν συχνά άναυδους ακόμα και τους ειδικούς που ασχολούνται με αυτόν. Πριν λίγες μέρες συναντήσαμε μια ομάδα επαγγελματιών από διάφορους χώρους, με ένα κοινό στόχο, την καταγραφή των καιρικών μεταβολών και τη δημοσιοποίησή τους ώστε να γίνεται γρηγορότερα η ενημέρωση της κοινής γνώμης. Αποτελούν την ομάδα των καιρόφιλων με την ονομασία “Μετεωκρήτες”, από παράφραση ενός αστεϊσμού από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις τους που τους χαρακτήριζε ως “μετεωρίτες του καιρού”. Η έντονη δραστηριότητά τους έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο αλλά το όλο εγχείρημα προετοιμαζόταν περίπου πέντε χρόνια.

Ο πυρήνας της ομάδας είναι περίπου 40 άτομα, από όλη την Κρήτη, και η αγάπη τους για τον καιρό τους οδήγησε να εγκαταστήσουν μετεωρολογικούς σταθμούς σε διάφορα μέρη του νησιού, παρακολουθώντας τις μεταβολές του σε 24ωρη βάση. Με τη βοήθεια διάφορων καιρικών μοντέλων, των δεδομένων που συλλέγουν από τους σταθμούς και τη συνεργασία με άλλους καιρόφιλους αλλά και επαγγελματίες μετεωρολόγους εκδίδουν τις προγνώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δουλειάς τους είναι η στενή συνεργασία τους, εδώ και ένα περίπου χρόνο, με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βιάννου. Στο διάστημα αυτής υπήρξαν έγκυρες και έγκαιρες ενημερώσεις των πολιτών, των εκδρομέων και των κτηνοτρόφων για τις έντονες χιονοπτώσεις της 07/01/2015 καθώς και των πλημμυρικών φαινομένων που παρουσιάστηκαν στις εκβολές των χειμάρρων του Δήμου Βιάννου από βροχοπτώσεις που είχαν σημειωθεί στην ενδοχώρα του Νομού Ηρακλείου.

Σε κάποιες περιοχές έχουν τοποθετήσει, μάλιστα, και κάμερες για να αποτυπώνονται τα καιρικά φαινόμενα και σε εικόνα. Αναφέρουν πως ειδικά οι κάμερες βοηθούν πολύ και στην τουριστική προβολή του νησιού μιας και οι καιρικές συνθήκες είναι συνήθως το πρώτο που κοιτάει κάποιος στην επιλογή ενός ταξιδιωτικού προορισμού με δεύτερο στοιχείο το ίδιο το τοπίο.

[quote text_size=”small”]

Στα άμεσα σχέδιά τους είναι να τοποθετήσουν όσο γίνεται περισσότερους μετεωρολογικούς σταθμούς αλλά την όλη τους προσπάθεια δυσκολεύει το μεγάλο κόστος τους. Προσπαθούν με ιδίους πόρους αλλά και χορηγίες που αναζητούν από επιχειρήσεις, συλλόγους ή μεμονωμένους επαγγελματίες να ανταπεξέλθουν στα έξοδα.

[/quote]

Έχει βρει ανταπόκριση η προσπάθειά τους, κυρίως από γεωργούς, αλλά προσδοκούν πως στο μέλλον ολοένα και περισσότεροι θα επιλέγουν την ιστοσελίδα τους για να ενημερωθούν για τον καιρό. Σχολίασαν, ενδεικτικά, πως ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ηρακλείου τους πρόσφερε ως δωρεά ένα μετεωρολογικό σταθμό για να τον εγκαταστήσουν και να παρακολουθούν καιρικά δεδομένα στο Σελάκανο Λασιθίου. Στην περιοχή αυτή μεταφέρονται τα μελίσσια το χειμώνα και ήθελαν να γνωρίζουν ακριβώς τις καιρικές συνθήκες ανά πάσα στιγμή για να μπορούν να επέμβουν κατάλληλα όποτε χρειάζεται.

Οι “Μετεωκρήτες” αφιερώνουν πολύ από τον ελεύθερο χρόνο τους στο χόμπι αυτό καθώς επιδίωξή τους είναι οι έγκαιρες και σωστές προβλέψεις. Θερμοκρασία, άνεμος, υγρασία, ατμοσφαιρική πίεση, ραγδαιότητα βροχής είναι κάποια από τα μεγέθη που παρακολουθούν. Επιδιώκουν για το ευρύ κοινό την καλύτερη αποτύπωση των καιρικών φαινομένων και για το λόγο αυτό ετοιμάζονται να στήσουν επιπλέον κάμερες σε Ψαρή Φοράδα, Βιάννο και Μάλια. Ευελπιστούν, μελλοντικά, να συνεργαστούν με την Περιφέρεια Κρήτης και Δήμους του νησιού καθώς μπορούν να “υποστηρίξουν” προγράμματα γεωργικών προειδοποιήσεων αλλά και τουριστικής προβολής.

Όπου και να βρίσκεστε, λοιπόν, στην Κρήτη και επιθυμείτε να ενημερωθείτε για τον καιρό επισκεφτείτε το site της ομάδας και προγραμματίστε τις επόμενες δραστηριότητές σας. Ακόμα και από απλή περιέργεια μπείτε να δείτε τις πολύ όμορφες φωτογραφίες που ανά διαστήματα “ανεβάζουν” τα μέλη και οι οποίες “σας βάζουν αμέσως στο κλίμα”. Αν πάλι είστε και οι ίδιοι λάτρεις του καιρού και επιθυμείτε να γίνετε μέλη της ομάδας αναζητείστε τους για περαιτέρω ενημέρωση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου