ΗΓΕΙΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Ή …ΑΠΛΑ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΓΙΑ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ;

Μοίρασε το

Πιθανόν να έχετε ακούσει την φράση, “Έχει μοναξιά στην κορυφή”, όταν μιλάνε για ηγέτες. Όμως αλήθεια, είναι τελικά αποτελεσματική η “απομονωμένη” ηγεσία;

Από την εμπειρία μου μέσα από τα χρόνια που εκπαιδεύομαι και βοηθώ άλλους να αναπτύξουν ηγεσία, έχω φθάσει στο συμπέρασμα πως “αυτός που είναι μόνος του και νομίζει πως ηγείται αλλά δεν τον ακολουθεί κανένας, τελικά έχει βγει για πεζοπορία”.  Αν κάποιος είναι μόνος και απομονωμένος σαν ηγέτης, ηγείται πραγματικά; Όταν “χάνεται” η επαφή με τους ανθρώπους της ομάδας, ο ηγέτης βρίσκεται σε ναρκοπέδιο. Η απομόνωση τραυματίζει την αξιοπιστία και καταστρέφει την επιρροή. Πως λοιπόν μπορεί να αποφευχθούν αυτά;

1. Αναγνωρίζοντας το ναρκοπέδιο.

Δυστυχώς είναι εύκολο να “χαθεί” η επαφή με τους ανθρώπους. Ένας ηγέτης είναι εύκολο να μπεί σε αυτό τον πειρασμό είτε από την επιτυχία (ο ηγέτης σκέπτεται “δεν χρειάζεται να δω τους ανθρώπους μου”) είτε από την αποτυχία (ο ηγέτης λέει “δεν θέλω να δω τους ανθρώπους μου”). Ένα σημαντικό βήμα για να αποφευχθεί κάτι από τα δύο είναι να κατανοήσει ο ηγέτης ότι αυτό (ένα από τα δύο) μπορεί να συμβεί και έτσι να είναι προετοιμασμένος να το αντιμετωπίσει.

2. Υπολογίζοντας και προσθέτοντας Αξία στους Ανθρώπους.

Στην ουσία της η Ηγεσία έχει να κάνει με την επιρροή. Και πως μπορεί να υπάρχει (και να ασκείται) επιρροή αν δεν περιλαμβάνονται και άλλοι άνθρωποι ;  Ανεξάρτητα από το τι παράγει ή εκπροσωπεί ένας οργανισμός, χρειάζεται ανθρώπους για να λειτουργήσει. Για να ηγηθεί, ο ηγέτης χρειάζεται ανθρώπους. Και η ηγεσία παράγει αποτελέσματα όταν ο ηγέτης αναγνωρίσει πως το πιο σημαντικό “κεφάλαιο” που διαθέτει είναι οι άνθρωποι και αρχίσει να συμπεριφέρεται ανάλογα.

3. Αποφεύγοντας σκέψεις ή ενέργειες βάσει “θέσης”.

Η θέση ή ο τίτλος δεν υποδηλώνουν ή προσδιορίζουν απαραίτητα και το επίπεδο ηγεσίας. Αν ο ηγέτης σκέπτεται βάσει της “θέσης” (ή τίτλου), θα τον οδηγήσει πολύ σύντομα σε  “απομόνωση” και “αποσύνδεση”. Και πάλι θα πρέπει να μην ξεχνάει (ο ηγέτης) πως ηγεσία σημαίνει επιρροή, τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο. Ο ηγέτης πρέπει να αντιλαμβάνεται και να συμπεριφέρεται στους ανθρώπους του σαν μέλη της ομάδας, όχι σαν υπαλλήλους του. Πρέπει να κατανοεί ότι όλοι μαζί συνεργάζονται προς την κατεύθυνση ενός κοινού στόχου (ή σκοπού).

4. Αγαπώντας τους ανθρώπους των οποίων ηγείται.

Δεν μπορεί να θεωρεί τους ανθρώπους σαν γρανάζια μιας μηχανής που ο ίδιος “χειρίζεται”. Οι άνθρωποι μπορούν να διακρίνουν αν ο ηγέτης ενδιαφέρεται για αυτούς. Είναι πολύ γνωστή στον χώρο της ηγεσίας η φράση “Οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται πόσα γνωρίζεις μέχρι να γνωρίζουν πόσο ενδιαφέρεσαι” ή αλλιώς “Κανείς δεν ενδιαφέρεται αν δείχνεις ενδιαφέρων μα όλοι ενδιαφέρονται αν δείχνεις ενδιαφέρον”. Όταν ο ηγέτης πραγματικά αγαπάει τους ανθρώπους του, αυτοί είναι έτοιμοι να τον ακολουθήσουν σε οτιδήποτε, ακόμα και στην πιο σκληρή μάχη.

5. Κατανοώντας τον νόμο (ηγεσίας) της σημαντικότητας.

Ένας μόνος του είναι πολύ λίγος για να πετύχει μεγάλα πράγματα. Στο βιβλίο του “Οι 21 απαράβατοι νόμοι της ηγεσίας” ο Maxwell εξηγεί πως, μέσα από τις εμπειρίες ετών κατάλαβε ότι έπρεπε να προσθέσει αξία και να βοηθήσει άλλους να αποκτήσουν σημαντικότητα για να μπορέσουν όλοι μαζί να πετύχουν τον κοινό τους στόχο, την αποστολή τους. Και προσθέτει πως έχει φθάσει στο αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα πως οι στόχοι ή οι σκοποί (αποστολές ή όνειρα) που αξίζουν είναι πάντα μεγαλύτερα από τον ένα που τα σκέφθηκε (ή ονειρεύτηκε). Με απλά λόγια, λέει, “αν μπορεί κάποιος να πραγματοποιήσει μόνος του τα όνειρά του (ή τους στόχους του), τότε αυτά προφανώς είναι πολύ μικρά.

Έτσι είναι. Οι πλέον αποτελεσματικοί ηγέτες παραμένουν στενά συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους τους. Αυτό τους προσδίδει την μέγιστη επιρροή και επιτρέπει στον ηγέτη ΚΑΙ στην ομάδα να πραγματοποιήσουν με επιτυχία τους μεγάλους στόχους (σκοπούς, αποστολή) ΜΑΖΙ!

Και κλείνοντας, έχω ένα ερώτημα για όλους και εννοώ όλους και συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου… και τούτο είναι:  Άραγε τι συμβαίνει με τον καθένα από εμάς; Αν κάποιοι είμαστε σε μια ηγετική θέση, έχουμε κοντά μας τους ανθρώπους μας ή έχουμε επιτρέψει στον εαυτό μας να χάσει την επαφή;

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου