ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΟ ΝΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ

Μοίρασε το

Το ταξίδι μας στον αστρικό κόσμο των νέων εργασιακών συνθηκών, αμοιβών αλλά και συντάξεων μόλις ξεκίνησε. Αυτών που ο πρωθυπουργός της χώρας, εξερχόμενος της ανεκδιήγητης συνεδρίασης της Βουλής για την ψήφιση του σχετικού νόμου, όρισε ως αρχή ανάκαμψης και ευκαιριών εργασίας για τα παιδιά μας.

Ομολογώ, ξαφνιάστηκα με τη δήλωσή του, αναρωτήθηκα τι δεν καταλαβαίνω. Δεδομένου μάλιστα, ότι διάβασα ενδελεχώς το νομοσχέδιο που ήρθε στη Βουλή με την μορφή κατεπείγοντος. Αναμφισβήτητα περιλαμβάνει μιά σειρά επιβεβλημένων μέτρων όπως η απελευθέρωση κάποιων επαγγελμάτων, πέραν αυτών όμως αδυνατώ όμως να συμμεριστώ την αισιοδοξία του περί ανάκαμψης της οικονομίας.

Αναζήτησα πιθανές παρεμβάσεις ενίσχυσης μέσω του προϋπολογισμού 2013, αυτού που προβλέπει περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά 3,8%. Εφαγα όμως τα μούτρα μου όταν διεπίστωσα ότι παρά τις καλοδεχούμενες προβλέψεις μείωσης εξόδων της γενικής κυβέρνησης, η συρρίκνωση του ΑΕΠ στηρίζεται σε παραδοχές ακατάλληλες για βρώση. Πολλώ δε μάλλον πέψη. Σταχυολογώ για να μη σας κουράσω, μερικά κραυγαλέα στοιχεία.

Η ανεργία προβλέπεται επισήμως να εκτιναχθεί στο 25%. Τα έσοδα άμεσης φορολόγησης παραμένουν εξαιρετικά αισιόδοξα, σε μία εποχή που η φοροδοτική ικανότητά μας έχει σχεδόν εκμηδενιστεί και τα βεβαιωμένα έσοδα του κράτους εμφανίζουν μεγάλη υστέρηση. Οι ρυθμίσεις χρεών διαδέχονται η μία την άλλη. Στην έμμεση φορόλογηση, δηλαδή αυτή της κατανάλωσης, προβλέπεται μόλις 2,3% μείωση που στηρίζεται εν πολλοίς στην παραδοχή ότι η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα επιφέρει σημαντικά οφέλη.

Κυρίες και κύριοι που συντάσσετε προϋπολογισμούς, λυπάμαι για σας, δεν ξέρετε τι σας γίνετε. Είστε παγίως εκτός πραγματικότητας. Οταν η κατανάλωση έχει φάει βουτιά και συνεπώς ο ΦΠΑ θα χτυπήσει κόκκινα, οι πολυκατοικίες αποφασίζουν να μην πάρουν πετρέλαιο γιατί οι κάτοικοι δεν έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους, ένα στα τρία διαμερίσματα έχει άνεργους ενοίκους που αδυνατούν να καταβάλουν μισθώματα, τα αυτοκίνητα ακινητοποιούνται γιατί οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν να πληρώσουν για βενζίνη, οι επιχειρήσεις και τα μαγαζιά συνεχίζουν να κλείνουν με γεννοκτονικούς ρυθμούς, εσείς συνεχίζετε να παίζετε με τα νούμερα. Οι μνημονιακοί προϋπολογισμοί σας είναι για τα σκουπίδια, καλοί μόνο για να τρώγεστε σαν τα σκυλιά στη Βουλή, αφού προηγουμένως έχετε εξασφαλίσει πλουσιοπάροχες αποζημειώσεις για την πάρτη σας. Παραπέμπω δε κάθε σώφρωνα Ελληνα και μη, στη σελίδα 28 του προϋπολογισμού 2013 και συγκεκριμένα στη Σύνθεση δημόσιου χρέους, προκειμένου να αντιληφθεί τι πραγματικά απέδωσε το PSI-κούρεμα των 110 δις. Και κυρίως πόσα ψέματα παραθέσατε.

Με πυξίδα, η πορεία της χώρας είναι στα βράχια. Δεν οδηγούμαστε πουθενά. Δεν υπάρχει καμμία απολύτως πιθανότητα να βγει το στοίχημα με τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα, τους εφαρμοστικούς νόμους και τον ασταμάτητο δανεισμό. Ούτε οι κατ’εξοχήν εξαρτώμενοι από αυτόν, δηλαδή το δημόσιο και οι τράπεζες, οφελούνται. Η ανακεφαλαίωση των τελευταίων καθυστερεί, η δοσομετρική χορήγηση ενίσχυσης απλώς εξυπηρετεί την επανέκδοση ομολόγων, το χρέος των Ελλήνων αυξάνει. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, κάποτε δανειζόμασταν για να καταναλώνουμε, τώρα δανειζόμαστε για να χρωστάμε.

Λύσεις. Υπάρχουν; Ερώτημα που τίθεται επαναλαμβανόμενα από τους θιασώτες του μνημονίου. Ας μου επιτραπεί μία μάλλον εριστική τοποθέτηση. Και τούτο διότι δεν δέχομαι το ερώτημα ως σωστό, συνεπώς ποσώς ενδιαφέρομαι να τοποθετηθώ. Την κατάσταση την έχετε προκαλέσει εσείς με τη στενοκεφαλιά σας, τις καθυστερήσεις σας, την ανικανότητά σας, τη δουλική έναντι δανεικών συμπεριφορά σας. Τα αδιέξοδα που δημιουργήσατε σε εμάς τους Ελληνες, δεν φαίνεται να τα νιώθετε. Συνεπώς επειδή η πρότασή σας είναι αποδεδειγμένα αποτυχημένη, κόφτε τον σβέρκο σας να βρείτε εσείς άλλες λύσεις. Λεφτά για τις ανάγκες του δημοσίου σας δίνουμε. Ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει, σταματείστε να δανείζεστε για να πληρώσετε τα προηγούμενα δανεικά σας. Σαφές υποθέτω.

Πάμε παρακάτω.

Την επομένη της ψήφισης των νέων μεσοπρόθεσμων μέτρων, συνομιλούσα με αγαπητό και εξαιρετικά ενημερωμένο φίλο μου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τόπο μας καθώς και τα σενάρια διεξόδου. Η άποψή του είναι ότι παραμένουμε στο ευρώ, προκειμένου αν όταν και εφόσον δοθεί συνολική λύση στα ευρωπαïκά προβλήματα χρέους, να είμαστε μέσα και όχι έξω από αυτήν. Αντιλαμβάνομαι, ενδιαφέρουσα άποψη, αν και εγγενώς παθητική. Στηρίζεται στη φιλοσοφία των δανεικών χωρίς τέλος, δεν πιστεύω ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας. Και τούτο διότι περιμένουμε τους ευρωπαίους δανειστές μας να αποφασίσουν εκείνοι για μας, ποιά είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να ανακοινωθεί το δεύτερο κούρεμα. Πράγμα το οποίο ούτως ή άλλως είχα στηλιτεύσει σε παλαιότερο άρθρο μου από τούτη εδώ τη στήλη. Οι ευρωπαίοι θα προβούν σε οριστική διαγραφή του χρέους, το ΔΝΤ φανερά κατευθύνεται σε αυτήν τη λύση . Το πιστεύω ακράδαντα. Είναι ρεαλιστές, είδαν το λάθος να μπάσουν το ΔΝΤ στα χωράφια τους, βλέπουν ότι ο δανεισμός δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Η ανάπτυξη απιθανή, το αντίθετο δηλαδή η ασταμάτητη ύφεση, γεγονός.

Υπό το πρίσμα αυτών που μόλις εξέθεσα, γνώμη μου είναι ότι η Ελλάδα οφείλει να αρνηθεί να λάβει την επόμενη δόση των 30 δις. Αν αναρωτιέστε τι θα γίνει με τα ομόλογα που λήγουν στο τέλος Νοεμβρίου, η απάντηση είναι απλή. Δεν θα πληρωθούν. Κανένας ευρωπαίος πολιτικός δεν επιθυμεί αυτή την στιγμή να φορτωθεί την χρεωκοπία της Ελλάδας ή της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας. Η επανέκδοση ομολόγων, αυτή τη φορά με ευρωπαïκές εγγυήσεις, είναι αναγκαστικός μονόδρομος. Το ΔΝΤ με χαρά θα ξεκουμπιστεί.

Θα μείνει όμως ένα κενό. Ονομάζεται τράπεζες. Αν οι “εταίροι” μας δεν χορηγήσουν την ανακεφαλαίωσή τους, θα κλείσουν. Εγώ είμαι βέβαιος ότι το κενό θα κλείσει και όχι οι τράπεζες. Αυτές θα κρατικοποιηθούν. Πράγμα που έτσι κι αλλιώς πρέπει να γίνει δεδομένου ότι τα βερεσέδια τους θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή εμάς.

Χαμένοι σε μία τέτοια κίνηση δεν θα είναι οι πολλοί, ο βρεγμένος την βροχή δεν φοβάται. Για πρώτη φορά, το σκωτσέζικο ντους θα το απολαύσουν και οι λίγοι.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου