Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕ ΦΟΥΡΤΟΥΝΕΣ ΠΟΛΛΕΣ

Μοίρασε το

Χρόνια και χρόνια ακούμε ασταμάτητα για ελλείματα, πλεονάσματα, ευρώ, ποσοστά του ΑΕΠ, ειδικούς φόρους, δημοσιονομικές προσαρμογές, αναλογιστικές μελέτες, ειδικούς πολλαπλασιαστές, ανακεφαλαιώσεις και κάθε λογής οικονομικούς όρους. Κατακλύζουν τη ζωή μας τέτοιες ορολογίες, είναι δυστυχώς μία καθημερινότητα χωρίς τελειωμό. Μικροί-μεγάλοι, ειδικοί-και μη, σπουδαγμένοι-ξύλα απελέκητα και κάθε λογής συνάνθρωποι, συζητάμε για την οικονομία, την οικονομία και την οικονομία. Η έννοια της πνευματικής αναβάθμισης σε συλλογικό αλλά και ατομικό επίπεδο, έχει δυστυχώς παραμεριστεί ή και απωλεσθεί σε μεγάλο βαθμό.

Η ενωμένη(;) Ευρώπη διοικούμενη πλέον από άτομα που καμμία σχέση δεν έχουν με οραματιστές όπως οι Adenauer, Giscard d’Estaing και γιατί όχι Καραμανλής, ασχολείται αποκλειστικά με την προσαρμογή των οικονομιών εκείνων των χωρών που σέρνονται από τους ισχυρούς. Οι δυνατοί σπρώχνουν και οι αδύνατοι στριμώχνονται και ασφυκτιούν. Για να καθίσουν ξανά και ξανά σε ένα τραπέζι όπου θα συζητήσουν -τί άλλο;- τα οικονομικά μεγέθη. Ενας φαύλος κύκλος, μία αέναη παράβλεψη της σημαντικότητας του ανθρώπου. Ποιό όραμα που δεν έχω καταλάβει, έχουν η Merkel, ο Hollande, ο Rehn και ο Barroso;

Στη χώρα μας τέτοια φαινόμενα (και αυτά) περιβάλλονται από μανδύα υπερβολής.

[quote text_size=”small”]

Ο κάθε λογής μπαγλαμάς που παριστάνει τον πολιτικό, λειτουργεί χωρίς όραμα, ευαισθησία, φαντασία. Ο προσανατολισμός του είναι μονομερής, σχεδόν στοιχειωμένος γύρω από ένα και μοναδικό σκοπό. Που δεν είναι άλλος από τα νούμερα. Και το show του παραλόγου επαναλαμβάνεται, αναμεταδίδεται τρομολαγνικά από τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης, η κοινωνική χειραγώγηση συνεχίζεται.

[/quote]

Η παράπλευρη απώλεια της κοινωνικής συνοχής και ευαισθησίας, της πνευματικής αλλά και εθνικής ανάπτυξης, αντιμετωπίζονται παθητικά, σχεδόν περιφρονητικά.

Εννοιες όπως βελτίωση της περίθαλψης, αναβάθμιση της πολύπαθης εκπαίδευσης, ανάπτυξη του πολιτισμού και των τεχνών, βαλτώνουν με τη φράση “δεν υπάρχουν χρήματα”. Οι μισοί ασχολούνται να βάλουν τους άλλους μισούς στη φυλακή. Λεφτά κλεμμένα και νούμερα παραποιημένα, συνεχές αντικείμενο εισαγγελικών ερευνών, πορισμάτων και εξεταστικών επιτροπών. Και άντε πάλι μία από τα ίδια. Κορεσμός σκέψης, τα πάντα πουτάνα.

Ο τόπος που έδωσε φώτα και πολιτισμό στην αρχαιότητα, ο ίδιος τόπος που ανέδειξε τους προβληματισμούς του Πλάτωνα, τα μαθηματικά του Πυθαγόρα, την Ελλάδα του Μέγα Αλέξανδρου, τα οράματα ελευθερίας της Μαυρογένους και του Κολοκοτρώνη, τα έργα του Παπαδιαμάντη και του Καζατζάκη, τον γιατρό σωτήρα Παπανικολάου, τους συνθέτες Μάνο Χατζηδάκη και Μίκη Θεοδωράκη και τόσους άλλους Ελληνες μεγανθρώπους, σβήνει. Ναι σβήνει γιατί οι χαρτογιακάδες δεν διαθέτουν κονδύλια. Τόσα και τόσα όνειρα γενεών, χάνονται πίσω από μικρά αλαζονικά ανθρωπάκια που δεν μπορούν να εμπνεύσουν.

Εχει περάσει ο τόπος τούτος φουρτούνες πολλές. Και όμως, κάποιος καπετάνιος οδηγούσε το καράβι σε ήρεμα νερά, σε ασφαλή λιμάνια. Ανάσαινε ο κόσμος, δημιουργούσε. Στη χώρα των δεσμεύσεων του αντωνάκη, των ξορκισμών του βαγγέλη, της παλαβής του γιωργάκη έπαψε να ονειρεύεται. Πώς να ξυπνήσει ο κόσμος την άλλη μέρα; Τί να περιμένει; Τί; Τις ατελείωτες βλακείες για μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα μεγάλα φαγοπότια που κρύβονται πίσω από αυτές; Τις προτροπές για οριστική έξοδο από την κρίση; Την επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη αναγγελία της ανάπτυξης; Βρε άθλια ανθρωπάκια, δεν είναι μόνο αυτά που θέλουμε πια να ακούμε. Να ζούμε θέλουμε. Κάτι να περιμένουμε, να ονειρευτούμε ξανά. Να νιώσουμε άνθρωποι, Ελληνες.

Πανάθεμά σας.

Για τη φάρα μου το μέλλον είναι γνωστό. Δουλειά, φόροι, θάνατος. Για τη γενιά όμως των 400 ευρώ; Τα παιδιά μας; Ποιό άραγε, εικοσάχρονο αγόρι ή κορίτσι σήμερα, θα πάρει τη σκυτάλη σε μιά-δυό δεκαετίες να συνεχίσει; Θα σηκώσει τον πήχυ ψηλά ή θα βάλει τους συνομήλικούς του σε ένα λαγούμι; Θα φτιάξει Ελλάδα Ελλήνων ή θα ισοσκελίζει προυπολογισμούς;

Νάστε πάντα καλά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου