ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΝΕΩΝ, ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΑΞΕΩΝ

Μοίρασε το

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ήδη είναι νόμος του κράτους, αλλά και το νομοσχέδιο των 7500 σελίδων που επιβάλλει φορο-τσουνάμι, και ήδη θα ψηφιστεί ως κατεπείγον, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για την πραγματική οικονομία και μεταφέρει τα βάρη της οικονομικής χρεοκοπίας σε συγκεκριμένες γενιές, και συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις, «κλείνοντας το μάτι» σε όσους είναι προσωρινώς μη θιγόμενοι από τις διατάξεις τους.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για πρώτη φορά συνέδεσε το εισόδημα με τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, δημιουργώντας μία παγκόσμια πρωτοτυπία: οι ασφαλιστικές εισφορές πλέον δεν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, αλλά θα εξυπηρετούν σκοπούς αναδιανομής εισοδημάτων, όπως και η φορολογία εισοδήματος.

[quote text_size=”small”]

Επίσης, για πρώτη φορά το βάρος για την δημοσιονομική προσαρμογή του ασφαλιστικού συστήματος δεν διανέμεται μεταξύ συνταξιούχων και ασφαλισμένων, αλλά πέφτει αποκλειστικά στις πλάτες των εργαζόμενων, και των νεότερων γενεών, στο όνομα της προστασίας των συντάξεων. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι το δημοσιονομικό βάρος δεν επιμερίζεται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, αλλά επικεντρώνεται στην υπερβολική αύξηση των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, και των επιστημονικών κλάδων.

[/quote]

Ενδεικτικώς αναφέρεται ότι για να διατηρηθούν οι συντάξεις στο παρόν επίπεδο, οι δικηγόροι θα καταβάλλουν 37,95% του καθαρού εισοδήματός τους σε ασφαλιστικές εισφορές, ενώ σε συνδυασμό με την φορολογία εισοδήματος, θα καταβάλλουν 55-60% του ετησίου εισοδήματός τους, σε φόρους και εισφορές, χωρίς να συνυπολογίζουμε ΕΝΦΙΑ, Τέλη ΙΧ, Τέλος επιτηδεύματος και έμμεσους φόρους.

Ταυτοχρόνως, παρατηρείται, ως εγγύηση δήθεν κοινωνικής δικαιοσύνης από πλευράς της κυβέρνησης, απόλυτη προστασία των συνταξιούχων και των υπαλλήλων του Δημοσίου, με ταυτόχρονη φοροεπιδρομή στα μεσοστρώματα που δραστηριοποιούνται στην ελεύθερη οικονομία, και βρίσκονται στις παραγωγικές ηλικίες.

Στην Ελληνική περίπτωση, η κυβέρνηση ενεργεί με τον αντίθετο τρόπο από αυτόν που ενήργησε η Ισλανδία μετά την δική της χρεοκοπία. Εκεί, αποφασίστηκε το κόστος της χρεοκοπίας να το πληρώσει κατά κύριο λόγο η γενιά που την προκάλεσε, εδώ οι νεότερες γενιές, οι σκληρά εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, θα πληρώσουμε αποκλειστικά το κόστος, προς όφελος της «γενιάς του Πολυτεχνείου» που αφού γιγάντωσε το Δημόσιο και μας οδήγησε στον οικονομικό γκρεμό, απαιτεί να πληρώσουν τα παιδιά της, για να μην χάσει αυτή κανένα από τα προνόμιά της.

Η κυβέρνηση, αν και αποτελείται από νέους σε ηλικία ανθρώπους, εξαπέλυσε κατά της γενιάς των σαραντάρηδων οικονομικό πόλεμο γενεών, και κατά των ελευθέρων επαγγελματιών, ταξικό πόλεμο.

* Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου