ΠΟΙΟΥΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ;

Μοίρασε το

Τις προηγούμενες φορές ήταν εύκολο : επέλεγες το κόμμα που θεωρούσες ότι είχε τα καλύτερα στελέχη του πρώτα στη λίστα, για να   σε εκπροσωπήσουν στην Ευρώπη. Τώρα όχι μόνο πρέπει να επιλέξεις αλλά έχεις και 42 επιλογές σε κάθε λίστα ! Είναι αυτό πιο δημοκρατικό, θα έλεγε κάποιος.

Ίσως, αν ήξερες έγκαιρα και τους υποψήφιους, θα αντέτεινα. Επίσης αν ήταν χωρισμένοι ανά περιφέρεια, ώστε να υπήρχε ελπίδα να εκλεγεί κάποιος π.χ. ειδικός στη νησιωτική πολιτική ή τα προβλήματα των αγροτών. Τώρα φαντάζει πιθανόν να εκλεγούν οι γνωστότεροι πανελληνίως και όχι οι έχοντες τα ειδικά προσόντα που απαιτούνται. Ποια είναι αυτά : προφανώς η γνώση των ευρωπαικών πραγμάτων, η διάθεση να αφιερώσει κάποιος χρόνο και να καταθέσει προτάσεις και η γνώση ξένων γλωσσών.

[quote text_size=”small”]

Δηλαδή αυτοί που συνήθως … αποτυγχάνουν εντός συνόρων, όταν αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης ΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ !

[/quote]

Ανάμεσα στους εκατοντάδες υποψήφιους υπάρχουν προφανώς πολλοί άξιοι να εκλεγούν ευρωβουλευτές, ας μού επιτραπεί όμως να αναφερθώ σε 3 νέους υποψήφιους και μια ήδη ευρωβουλευτή και εκ νέου υποψήφια, όλοι πανεπιστημιακοί, που εκτιμώ το έργο τους και    την υπεράσπιση των απόψεών τους, ανεξαρτήτως κόστους…    

1.     Η ΜΑΡΙΛ. ΚΟΠΠΑ, που είχε εκλεγεί ευρωβουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ απασχόλησε έντονα τα ΜΜΕ με την επιλογή της να είναι υποψήφια με  τη ΔΗΜΑΡ. Πολύ περισσότερο απασχόλησε η κοινή εμφάνιση Γιώργου Παπανδρέου – Φ. Κουβέλη, στην πρόσφατη παρουσίαση βιβλίου της.

 Προσωπικά αδιαφορώ για τα παιχνίδια εξουσίας εντός ΠΑΣΟΚ, μού αρκεί ότι είχε καλή παρουσία στην Ευρωβουλή και έχει γνώσεις, ιδέες και διάθεση για προσφορά. Επίσης εκτιμώ ότι η ίδια τιμά αυτούς που την ευεργέτησαν, όπως ο Γ. Παπανδρέου, ακόμα και τώρα που       ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι “στα πάνω του”. Αυτό δείχνει ήθος …

2.    Ο επίσης καθηγητής Παντείου, όπως η Κοππά, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ.  Έγινε πανελληνίως γνωστός από τις θέσεις του για τα μειονοτικά. Ο υπογράφων γνωρίζω  τη δράση του από δεκαετίες, όταν οι ΜΚΟ δεν ήταν της μόδας…Οι θέσεις του, για το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού όσων αισθάνονται ότι ανήκουν σε μειονότητες, συχνά παρουσίαζονται, από τα ΜΜΕ, αποσπασματικά. Όμως έχει άποψη, την στηρίζει επιστημονικά και με αναφορά σε αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων και αξίζει να ψηφισθεί από όσους πιστεύουν σε ανθρώπους με αρχές.

3.   Η τρίτη καθηγήτρια Παντείου που τραβά την προσοχή μου είναι     η ΑΝΝΑ ΛΥΔΑΚΗ. υποψήφια με το “ ΠΟΤΑΜΙ ” Με ειδίκευση σε θέματα λα’ι’κού πολιτισμού, με διεξοδική ανάλυση στα ζητήματα των τσιγγάνικων πληθυσμών είναι μια σεμνή παρουσία με γνώσεις και επιστημονικό ήθος που αξίζει να προσεχθεί

4.   Ο πρώην υφυπουργός Παιδείας ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ, με ειδίκευση στα θέματα μετανάστευσης, είναι επίσης ένας άξιος υποψήφιος για την Ευρωβουλή, με τη ΔΗΜΑΡ. Πολλοί τον γνώρισαν, πριν λίγα χρόνια, ως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Προεδρεύοντα στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, όταν διαχειρίστηκε νηφάλια και οδήγησε σε ειρηνική επίλυση το ζήτημα που προέκυψε με την άφιξη των οικονομικών μεταναστών από την Κρήτη, που μπήκαν στη Νομική και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο Μέγαρο Υπατία… Διαφώνησε με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση αλλά εφάρμοσε την απόφαση. Διαθέτει επιστημονική επάρκεια και ικανότητες, Αξίζει να ψηφιστεί.              

Υ.Γ.   Προφανώς η αποχώρηση της Μαριέττας Γιαννάκου είναι μεγάλη απώλεια και όχι μόνο για την παράταξή της. Επίσης τυχόν επανεκλογή των ήδη επιτυχημένων κυριών Ν. Τζαβέλα, Συλβ. Ράπτη  και Ρ. Κράτσα θα είναι απόδειξη ότι οι ψηφοφόροι επιλέγουν με βάση την αξία και όχι την αναγνωρισιμότητα από άλλους χώρους…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου