ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ, ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ

Μοίρασε το

Έφτασε η ώρα του απολογισμού! Είναι κάθε αλλαγή χρόνου που τον επιβάλλει. Για τον καθένα προσωπικά η διαδικασία του απολογισμού είναι ιερή, μοναχική και δύσκολη. Σαν να κοιτάς τον εαυτό σου σε καθρέπτη που έχει την επιγραφή: “Ποιος φταίει;”.

Στην Ελλάδα συνήθως, αν όχι πάντα, φταίει κάποιος άλλος. Ο/η σύζυγος, ο πατέρας, η μάνα, ο γείτονας, ο δήμαρχος, ο βουλευτής, ο υπουργός, ο πρωθυπουργός, ο …κακό μας ο καιρός! Είναι ένας έξυπνος τρόπος απόδρασης από μια σκληρή πραγματικότητα που αμείλικτα κάθε φορά επαναφέρει το ερώτημα του καθρέφτη: “Ποιος φταίει;”.

Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα στην Ελλάδα φταίμε κι εμείς. Όχι πως δεν ισχύει πως το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, αλλά να τώρα που η κρίση δυσκόλεψε την κατάσταση και οι κάθε είδους σχέσεις δοκιμάζονται ο …κάθε “άλλος” που (πάντα) φταίει, βγαίνει από το κάδρο. Τώρα είμαστε ο ένας απέναντι στον άλλο. Χωρίς μεσάζοντες.

Είναι ώρα που πρέπει να πούμε την αλήθεια. Και στον εαυτό μας και στους άλλους. Για το τι κάναμε, σε τι φταίξαμε και για το τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα, όσο καλύτερα μπορούμε. Ίσως, έτσι κάτι να αλλάξει. Στο “μεταξύ μας” αρχικά και μετά βλέπουμε.

Είναι η ώρα που η επιγραφή στον καθρέφτη θα γράψει: “Ποιος μπορεί;” Και ο καθένας προσωπικά κοιτώντας τον εαυτό του πρέπει να βρει τη δύναμη να πει “εγώ μπορώ”. Μπορώ να κάνω το κάτι παραπάνω, ώστε όλοι μαζί πια να συρθούμε έξω από το αδιέξοδο.

Η αλλαγή του χρόνου είναι μια στιγμή περίσκεψης και επαναπροσδιορισμού. Επαναπροσδιορισμού στόχων, προτεραιοτήτων, αντιλήψεων. Στόχος να συνεχίσω να παλεύω. Προτεραιότητα γίνω καλύτερος σε αυτό που κάνω. Αντίληψη να κοιτάξω και το συλλογικό πέρα από το ατομικό.

Το 2013 θα είναι άλλη μια δύσκολη χρονιά για περισσότερους Έλληνες. Θα είναι μια χρονιά που θα βγει όταν ο καθένας προσωπικά απαντήσει με ειλικρίνεια στα δυο κρίσιμα ερωτήματα του καθρέφτη. Όταν ο καθένας προσωπικά αρχίσει να σκέφτεται με τρόπο διαφορετικό. Δηλαδή με τρόπο δεκτικό σε νέες ιδέες, νέες συνεργασίες. Χωρίς το φόβο των προκλήσεων, χωρίς τα στεγανά του βολέματος και της μανιέρας. Με έμφαση στη δημιουργικότητα με στόχο την αποτελεσματικότητα.

Το 2013 θα είναι μια χρονιά που οι Έλληνες θα δοκιμαστούν για το κατά πόσο κατάλαβαν “ποιος έφταιξε” και παραμέρισαν τους μικροεγωισμούς και την αλαζονεία τους και απάντησαν στο “ποιος μπορεί” αναδεικνύοντας το φιλότιμο και τη γενναιοδωρία τους. Θα δοκιμαστούν εντέλει από την ικανότητα τους να τιθασεύσουν τις εσωτερικές τους αντιφάσεις και να προχωρήσουν, παρακάτω…!!!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου