ΠΟΙΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ;

Μοίρασε το

Χειρότερη επικοινωνιακά έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας δεν μπορούσε να γίνει. Ακόμα και το Στέιτ Ντιπάρμεντ εξέφρασε την ανησυχία του για την απόδραση-απελευθέρωση καλύτερα- του Χριστόδουλου Ξηρού. Εκεί που έχουμε δώσει όλο το βάρος, να πείσουμε επιτέλους ότι δεν ισχύουν τα δημοσιεύματα που μας χαρακτηρίζουν Μπαγλαντές και Πακιστάν, αλλά και Κολομβία της Μεσογείου αποδεικνύουμε σε όλους ότι είμαστε κάτι περισσότερο.

Ξέφραγο αμπέλι. Επτά άδειες σε δύο χρόνια είχε πάρει ο αμετανόητος τρομοκράτης, λες και ήταν μέσα για τροχαίο ή για οικονομικές παραβάσεις. Φυσικά και έκανε χρήση του νόμου. Είναι όμως όλες οι περιπτώσεις ίδιες; Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος σε ποιους δίνεται η άδεια; Και μέσα στην απίστευτη πολυνομία, εκ των υστέρων νομοθετούμε για να διορθώσουμε τον νόμο και να κλείσουμε τα παράθυρα; Θα μου πείτε, είναι η πρώτη φορά που έχουμε απόδραση ή παραβίαση αδείας επικίνδυνου κρατουμένου; Φυσικά όχι.

Εδώ όμως αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο το ελληνικό μπάχαλο των θεσμών. Ότι από τη μια το κράτος δια των αστυνομικών αρχών συλλαμβάνει την τρομοκρατία, η πολιτεία το εξαγοράζει ιδιοποιούμενη την αναμφισβήτητη επιτυχία, και λίγα χρόνια μετά, ένας άλλος θεσμός, η δικαιοσύνη, ή έστω κάποιοι υπάλληλοί της, ερμηνεύοντας καταχρηστικά το νόμο, τους αφήνουν ελαφρά τη καρδία ελεύθερους. Δεν μας έφθανε δηλαδή η φτώχεια που μας οδήγησε η αφροσύνη των εύκολων δανεικών, ελευθερώνουμε και τους αυτόκλητους κουμπουροφόρους που αναλαμβάνουν να μας σώσουν – από τι και από ποιους  μακάρι και οι ίδιοι να’ ξεραν-, χωρίς φυσικά να μας ρωτήσουν, αφού εκείνοι κατέχουν την «επαναστατική αλήθεια». Το ζητούμενο τώρα είναι να ερμηνευτούν οι κινήσεις που απορρέουν από τις αποδράσεις, παλαιότερα του Μαζιώτη και τώρα του Ξηρού, και κυρίως να αναλυθεί ποια είναι εκείνα τα συμφέροντα που διακινούν από το παρασκήνιο τα σενάρια μπαχαλοποίησης της χώρας, την ώρα που πάει να σηκώσει κεφάλι, μετά από αιματηρές θυσίες των πολιτών.

Ποιοι είναι εκείνοι που επιχαίρουν με τα νέα δημοσιεύματα περί grexit, και που απεργάζονται σχέδια επιστροφής σε απόλυτη απομόνωση και φυσικά απόλυτη φτωχοποίηση, κυρίως εκείνων που ήδη υποφέρουν,  γιατί οι έχοντες εκατομμύρια σε ευρώ θα γίνουν δισεκατομμυριούχοι  σε περίπτωση επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Και ο νοών νοήτω. Η κατάσταση είναι πράγματι σοβαρή, και την επιδεινώνει η ανικανότητα αντίδρασης του ξεδοντιασμένου και ενοχικού για την κρίση που βιώνουμε, πολιτικού συστήματος. Και φυσικά χωρίς ηθικές αντιστάσεις και χωρίς εθνικό όραμα γενικευμένου ανασκουμπώματος για μια νέα αρχή για τον τόπο, δημιουργείται ένα επικίνδυνο περιβάλλον που μπορούν να αναπτυχθούν όλα τα κοινωνικά αγκάθια, πουλώντας λαϊκιστικά φούμαρα, είτε τάζοντας λαγούς με πετραχήλια, είτε πυροβολώντας τους δήθεν εχθρούς μας. Είναι βέβαιο ότι όπως έχει δείξει η διεθνής αλλά και η εγχώρια εμπειρία, η τρομοκρατία χρησιμοποιείται από σκοτεινά συμφέροντα, είτε εκμεταλλευόμενα τον ιδεολογικό φανατισμό κάποιων «σωτήρων», είτε χρηματοδοτώντας επαγγελματίες για να μιλήσουν με τα όπλα, φυσικά για να καθοδηγήσουν την κοινή γνώμη εκεί που επιθυμούν.

Το σύνθετο αυτό πρόβλημα που οι τελευταίες ενδείξεις το θέλουν να αναβιώνει, μπορεί να αντιμετωπιστεί, μόνο με σοβαρότητα και κυρίως με την γρήγορη επαναφορά της χώρας σε ένα κανονικό κράτος δικαίου, με σταθερό προσανατολισμό στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αλλιώς, σύντομα θα ξαναπούμε καλημέρα στο τριτοκοσμικό, κακό παρελθόν μας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου