Σε δύσκολες και σκληρές εποχές, όπως η σημερινή, οι άνθρωποι αναζητούν ένα σύμβολο, μια «παντιέρα» για να στοιχηθούν πίσω του και να αναζητήσουν την ελπίδα και την λύτρωση. Αναζητούν έναν «ήρωα» που θα τους ενθαρρύνει και θα τους εμπνεύσει στο μακρύ και δύσκολο δρόμο που έχουν μπροστά τους.
Όμως δίπλα στον ήρωα ή στους ήρωες που καταγράφονται στη συλλογική μνήμη, αναδύονται πάντα και οι «αντιήρωες». Πρόσωπα ίσως πιο εσωστρεφή, πίσω από τα φώτα της επικαιρότητας, πρόσωπα εξίσου συνειδητοποιημένα με τον «ήρωα» αλλά ταυτόχρονα πιο στοχαστικά και αποστασιοποιημένα από την «συμβατική δρώσα πραγματικότητα» που αναζητούν και αυτά την ελπίδα και την λύτρωση.
Κάτι σαν τον 77χρονο φαρμακοποιό που αυτοπυροβολήθηκε στο Σύνταγμα και που όπως φαίνεται αναδεικνύεται σαν ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της μεγάλης τραγωδίας που βιώνει η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός. Σαν ένα σύμβολο , βαμμένο με το ίδιο του το αίμα, μιας ολόκληρης χώρας που καθημερινά σύρεται σε «κολαστήρια» .
Δεν φαίνεται να είναι μόνο ένα απλό προσωπικό δράμα, μέσα και από την ιδιομορφία μιας δύσκολης ασθένειας , που οδηγεί τον «αντιήρωα» της Πλατείας Συντάγματος , στο απονενοημένο διάβημα. Είναι κάτι περισσότερο. Είναι η απόγνωση από τον ανηλεή εξευτελισμό που δέχεται και από την λεηλασία της ζωής και της περιουσίας του . Είναι το αύριο που φαίνονταν ακόμα πιο μαύρο από το σήμερα.
Τα σκληρά λόγια , ασχέτως αν συμφωνεί κανείς ή όχι με τις επισημάνσεις του , που είναι γραμμένα στο λιτό σημείωμα του και είναι υπογεγραμμένα με το αίμα του, αναδεικνύουν ανάγλυφα, το «πολιτικό» της πράξης του και ταυτόχρονα συνιστούν ένα ηχηρό και ισχυρό μήνυμα σε αυτούς που «σταυρώνουν» καθημερινά τον Ελληνικό λαό .
Είναι περισσότερο το σημείωμα του , ένα είδος πολιτικού μανιφέστου, ένα είδος κοινωνικής –πολιτικής παρακαταθήκης παρά ένα είδος σημειώματος «ιδανικού αυτόχειρα».
Ο «αντιήρωας» της Πλατείας Συντάγματος , ήταν ένας καθημερινός άνθρωπος , σαν όλους εμάς . Ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας που υπέστη, όλα υφίσταται ολόκληρος ο Ελληνικός λαός από αμετανόητους ακραίους «οικονομικούς ταλιμπάν». Γι΄ αυτό και το μήνυμα που έστειλε με την δική του ακραία πράξη αγγίζει ήδη εκατομμύρια απλούς ανθρώπους όχι μόνο στην Ελλάδα , αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο .
Η ελπίδα όμως είναι συνδεδεμένη με την ανθρώπινη ζωή και την αξία της. Για να αλλάξει η ζοφερή πραγματικότητα που είναι γύρω μας , χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να αγαπήσουμε την ζωή και να πολεμήσουμε για αυτή ή κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Όπως και είναι όμως δύσκολα ο Ελληνικός λαός και η παγκόσμια κοινή γνώμη , θα ξεχάσουν ένα ταπεινό, καθημερινό 77χρονο συνταξιούχο φαρμακοποιό που φαίνεται να γίνεται συνώνυμο της σύγχρονης «Ελληνικής Τραγωδίας».