Συμπληρώθηκαν 3 βδομάδες από την Κυριακή των επαναληπτικών εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ευρωεκλογών και μόλις την Τρίτη 10 Ιουνίου άνοιξε το Πρωτοδικείο Αθηνών, κλειστό από τις 14/5, με αποτέλεσμα, να σχηματισθούν τεράστιες ουρές δικηγόρων και πολιτών!
Σε λίγες μέρες θα πληρωθούν, κατά πληροφορίες του ΥπΟικ, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και άλλοι παράγοντες που εργάστηκαν για τη διεξαγωγή τους και δε μετακινήθηκαν εκτός της έδρας τους. Όσο για αναλυτικά αποτελέσματα των ψήφων των υποψηφίων για τις ευρωεκλογές μάταια θα τις αναζητήσει κανείς ακόμα και στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών.
Μήπως όλα αυτά αποδεικνύουν ότι απαιτείται να αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής εκλογών στη χώρα μας; Πάντως δε φαντάζομαι ότι αυτός ήταν ο λόγος που άλλαξαν, στον ανασχηματισμό, οι σχετιζόμενοι υπουργοί… Όσοι συμμετείχαν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι στις τελευταίες εκλογές, κυρίως στα αστικά κέντρα, διαπίστωσαν ακόμα χειρότερες καταστάσεις από το παρελθόν.
Τα … σακκιά με τα ψηφοδέλτια και το λοιπό υλικό, που παραδίδεται από τους δήμους, παραμονές εκλογών στους αντιπροσώπους, ζουν και βασιλεύουν ! Επιπλέον η απουσία δημοτικής αστυνομίας έθεσε το δίλημμα “ πάρτε τα όλα μαζί σας, γιατί δεν ξέρουμε αν θα τα βρείτε την Κυριακή πρωί στους τόπους διεξαγωγής της ψηφοφορίας “ με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστικών αντιπροσώπων να πάρει τα πάντα, πλην … κάλπης και παραβάν, μαζί της και τις δύο Παρασκευές πριν τις εκλογές.
Τα αντίστοιχα Σάββατα έπρεπε να δηλώσουν, αυτοπροσώπως υποτίθεται, την ανάληψη καθηκόντων σε Εφόρους και Εισαγγελία ! Τα μέιλ ή τα φαξ δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα … Στη συνέχεια, αφού ξεκαθάρισε, μέσω Δικηγορικών Συλλόγων, ότι δε θα υπάρξει … βουλοκέρι για τις κάλπες ( που κανείς δε χρησιμοποιεί αφότου αυτές έγιναν πλαστικές και διάφανες…) ξεκίνησε η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΕΛΟΤΕ’Ι’Π και ΤΟΥ ΚΑΡΜΠΟΝ !
Όσοι έχουν δει τα βιβλία που συμπληρώνονται στις εκλογές μπορούν να καταλάβουν τι εννοώ : Οι υποψήφιοι κάθε κατηγορίας, για δημοτικές / περιφερειακές ή ευρωεκλογές είναι εκατονταδες, από 30 ως 150 σελίδες Α4 ανάλογα με την περιοχή. Για πρώτη φορά δόθηκε η δυνατότητα εκτύπωσης πολλών λιστών ονομάτων από την ανακήρυξη των υποψηφίων από τον Αρειο Πάγο.
Κάποτε οι δικαστικοί αντιπρόσωποι κολλούσαν τα ψηφοδέλτια ή αντέγραφαν τα εκατοντάδες ονόματα των υποψηφίων στα βιβλία. Φέτος έκαναν … κοπτοραπτική των εκτυπωμένων σελίδων στ` αντίστοιχα βιβλία, με χρήση ΣΕΛΟΤΕ’Ι’Π. Γνωρίζω συνάδελφο δικηγόρο ο οποίος χρειάστηκε 8 ώρες το Σάββατο πριν τις ευρωεκλογές για τη σχετική προετοιμασία !!!
Κάθε πρακτικό εκλογών, με τις αντίστοιχες ψήφους συνδυασμών και υποψηφίων, έπρεπε να δοθεί “ ως συραμμένο βιβλίο ” σε Πρωτοδικείο, Περιφέρεια και Δήμο αντίστοιχα. Την πρώτη Κυριακή κάθε Δικαστικός Αντιπρόσωπος έπρεπε να ετοιμάσει 6 βιβλία, τη δεύτερη Κυριακή, αν οι εκλογές επαναλήφθηκαν, 9 βιβλία….
Τις 2 Κυριακές των εκλογών ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος έπρεπε να συμπληρώσει, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, τις ψήφους των παρατάξεων / κομμάτων και των υποψηφίων στα βιβλία που είχε ήδη ετοιμάσει. Εκεί χρειαζόταν ΚΑΡΜΠΟΝ! Και αναρωτιόταν αν είναι στο 2014! Επιπλέον να στείλει ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ με τα αντίστοιχα, σε κάθε κάλπη, αποτελέσματα.
Στη συνέχεια όφειλε να συμπληρώσει τον αριθμό του ψηφοδελτίου που πήρε κάθε συνδυασμός και υποψήφιος στα αντίστοιχα βιβλία διαλογής ψήφων, μονογράφοντας αριθμούς ψήφων και σταυρούς κάθε ψηφοδελτίου…
[quote text_size=”small”]
Σκεφτείτε 150σέλιδο βιβλίο να φυλλομετράται για να βρεθούν τα ονόματα των “ σταυρωμένων “ υποψήφιων από κάθε ψηφοδέλτιο και να γίνει καταγραφή . Αν είχαν ψηφίσει άνω των 300 εκλογέων οι 5-6 ώρες μόνο για τη σωστή μονογραφή και τη συμπλήρωση των σταυρών δεν έφταναν…
[/quote]
Τα περισσότερα από τα ανωτέρω έγιναν τις πρωινές ώρες, χωρίς εφορευτική επιτροπή ή εκπροσώπους συνδυασμών, από δικαστικό αντιπρόσωπο και γραμματείς που είχαν συμπληρώσει 24ωρο άγρυπνοι…
Στη συνέχεια, παραπατώντας από την κούραση, ο Δικαστικός Αντι- πρόσωπος έπρεπε να προσέλθει στο αντίστοιχο Πρωτοδικείο, να περιμένει από 10 λεπτά ώς … 2-3 ώρες και να παραδώσει υλικό και ψηφοδέλτια. μη ξεχνώντας να συμπληρώσει μια άχρηστη πανομοιότυπη αναφορά ότι δεν υπήρξε αξιομνημόνευτο γεγονός κατά τη διεξαγωγή της πληροφορίας…
Εχοντας πλέον ήσυχη τη συνείδησή του θα προσπαθούσε να συνέλθει από την ΑΧΡΗΣΤΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ στα περισσότερα σημεία της διαδικασία, με την οποία γίνεται η ψηφοφορία στην Ελλάδα!
Υ.Γ. Στα ανωτέρω επιτρέψτε μου να σημειώσω επίσης:
1. Για πολλοστή φορά σημειώθηκε άρνηση όσων “ επιλέχθηκαν ” από τους Δήμους ως Εφορευτική Επιτροπή να προσέλθουν να ασκήσουν τα καθήκοντα τους. Θεωρώ αναμενόμενη αυτή την άρνηση.Η διαδικασία είναι εξοντωτική, δεν μπορεί να μη λαμβάνει υπόψην τα πραγματικά δεδομένα όσων επιλέγονται ( ηλικία, εργασία, ύπαρξη μικρών παιδιών ), δεν μπορεί να είναι δωρεαν ούτε να εξαιρούνται, σκανδαλωδώς, οι δημόσιοι υπάληλοι. Μια μικρή αποζημίωση και επιλογή από καταλόγους ανέργων του ΟΑΕΔ θα έδινε το ηθικό έρεισμα να εξοικονομηθούν τα αντίστοιχα χρήματα από μείωση της αποζημίωσης των Δικαστικών Αντιπροσώπων
2. Πρέπει να μπει η τεχνολογία όπου είναι δυνατόν. Οχι άλλα καρμπον, σελοτέιπ, πολλαπλά αντίγραφα κλπ Επίσης υποχρεωτική ανακύκλωση από τους Δήμους του έντυπου υλικού που περισσεύει. Σκεφτείτε ότι σε κάθε εκλογικό τμήμα περίσσεψαν,συνολικά, περισσότερα από 15.000 ψηφοδέλτια !
3. Δεν καταλαβαίνω τι χρειάζονται οι, πλούσια αμοιβόμενοι, δικαστικοί αντιπρόσωποι στο εξωτερικό, ανεξάρτητα από το “ σκάνδαλο ” της επιλογής τους. Οι πρεσβείες μας έχουν το προσωπικό και το κύρος να διεξάγουν μια ψηφοφορία, η καταμέτρηση των οποίων γίνεται, στη συνέχεια, στην Ελλάδα
4. Για πρώτη φορά δεν καταβλήθηκαν οδοιπορικά και για τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά, ουσιαστικά, ζητήθηκε από τους Δικαστικούς Αντιπροσώπους να παραμείνουν … 10 μέρες εκεί που διορίστηκαν. Εσωτερικός τουρισμός με το ζόρι !