ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Μοίρασε το

Η μακρόχρονη κρίση στην χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη, μας έδωσε πολλά διδάγματα, τόσο για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων, όσο και για την αξιολόγηση των πολιτικών φαινομένων και των κοινωνικών αντιδράσεων.

Παρατηρούμε ότι στην Ευρώπη της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής απαιτείται από την μία η ύπαρξη ενός ισχυρού ηγέτη επικεφαλής εξίσου ισχυρής κυβέρνησης, να κρατήσει τα ηνία της κάθε χώρας και να την σύρει έξω από το οικονομικό τέλμα, από την άλλη όμως, διογκώνεται η ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή στα κοινά, για εμβάθυνση της δημοκρατίας σε κάθε επίπεδο, αλλά και για εκπροσώπηση κάθε κοινωνικής και πολιτικής ομάδας που φαντάζει εκτός «συστήματος», και ζητά να ακουστεί η φωνή της.

[quote text_size=”small”]

Στην χώρα μας, με την εναλλαγή 5 πολιτικών και 2 υπηρεσιακών πρωθυπουργών [Καραμανλής, Παπανδρέου, Παπαδήμος, Πικραμμένος, Σαμαράς, Τσίπρας δις, Θάνου], από το 2009 μέχρι σήμερα, είναι ακόμη μεγαλύτερη η ανάγκη για ισχυρή διακυβέρνηση, ώστε να αντέξουμε στους οικονομικούς κλυδωνισμούς, να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές που θα μας μετατρέψουν σε ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία, και να βγούμε επιτέλους από την κρίση που τείνει να γίνει αέναη.

[/quote]

Ταυτοχρόνως, όμως, ο πολυκερματισμός των κοινωνικών τάξεων, η βίαιη απομείωση του εθνικού πλούτου, και η απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, σε συνδυασμό με την απαξίωση των παραδοσιακών πολιτικών σχηματισμών, ενίσχυσαν την ανάγκη για πολιτική εκπροσώπηση ομάδων και ανθρώπων, που ένιωθαν ότι η φωνή τους δεν ακούγεται.

[quote text_size=”small”]

Δυστυχώς, όμως, με το υπάρχον Σύνταγμα, και την μορφή της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, όπως εφαρμόζεται, έχει εγκαθιδρυθεί ένα στρεβλό πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα. Όλοι οι θεσμοί της εκτελεστικής εξουσίας και η Βουλή, κινούνται πέριξ των επιθυμιών του εκάστοτε Πρωθυπουργού, ο οποίος με το όπλο της «κομματικής πειθαρχίας», και προκειμένου να μην χάσει την δεδηλωμένη και δει την κυβέρνησή του να πέφτει, «εκβιάζει» τους βουλευτές να ψηφίζουν το κάθε τι, βιάζοντας την ελευθερία της συνείδησης που το Σύνταγμα επιβάλλει.

[/quote]

Παρατηρούμε παντοδύναμες έναντι των βουλευτών κυβερνήσεις, οι οποίες αυθαιρετούν στο όνομα της λαϊκής εντολής, καταπατώντας κάθε έννοια ελευθερίας της γνώμης στην Βουλή, αλλά την ίδια στιγμή δείχνουν αδύναμες και ετοιμόρροπες έναντι των δεσμεύσεων που οι ίδιες αναλαμβάνουν.

[quote text_size=”small”]

Κατά την άποψη μου, στις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, το παρόν Σύνταγμα λειτουργεί αποτρεπτικά προς την έξοδο από το τέλμα, καθώς ούτε στιβαρές κυβερνήσεις εξασφαλίζει, αλλά ούτε και αυθεντική εκπροσώπηση των κοινωνικών ρευμάτων στην Βουλή μπορεί να εγγυηθεί.

[/quote]

Οι αδελφοί μας Κύπριοι βγήκαν από το μνημόνιο και λόγω της σταθερής κυβέρνησης που το Προεδρικό Σύστημα τους εξασφάλιζε, αλλά και λόγω της πολιτικής συναίνεσης που προσέφερε η αναλογική εκπροσώπηση στην Κυπριακή Βουλή. Σημαντικό επίσης είναι να παρατηρήσουμε την κυβερνητική σταθερότητα που παρέχει το Προεδρικό Σύστημα και σε χώρες-κολοσσούς, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, που παρά τα προβλήματά τους, δεν αντιμετωπίζουν αυτό της κυβερνητικής σταθερότητας.

Πιστεύω ότι ήλθε η ώρα στην χώρα μας, να γυρίσουμε σελίδα, και να υπερβούμε τις στρεβλώσεις του σήμερα, με ένα νέο Σύνταγμα, για μια νέα Ελλάδα, πέρα από τους περιορισμούς που το ισχύον, ήδη ξεπερασμένο από τις εξελίξεις Σύνταγμα επιβάλλει. Με άμεση εκλογή Προέδρου από το 50%+1 του Ελληνικού λαού, ο οποίος θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, διορίζοντας σταθερή κυβέρνηση για ολόκληρη την διάρκεια της θητείας του. Ταυτόχρονα, με ένα ισχυρό, ανεξάρτητο Κοινοβούλιο με απλή αναλογική, [και όριο που να απαγορεύει εκλογή βουλευτών που θα λαμβάνουν εντολές από κέντρα εκτός Ελλάδας], ώστε να εκπροσωπηθούν όλες οι κοινωνικές και πολιτικές ομάδες, με θέσπιση ορίου θητειών για όλους τους αιρετούς. Η μετάβαση σε ένα Προεδρικό Σύστημα θα ενισχύσει την κυβερνησιμότητα της χώρας, αλλά και θα επιβάλλει συναινέσεις εντός του Κοινοβουλίου, ώστε οι Κυβερνήσεις να περνούν την θέλησή τους χωρίς βιασμό της συνείδησης των βουλευτών, αλλά σε πνεύμα εθνικής συνεννόησης, χωρίς τον κίνδυνο πτώσης τους και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ισχυρή Κυβέρνηση, και αναλογική Βουλή μέσω ενός Προεδρικού Συστήματος, θα οδηγήσουν, κατά την άποψή μου, την Ελλάδα σε νέα εποχή.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου