“ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ”…ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ

Μοίρασε το

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές, πως μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, αισθάνεται ικανοποιημένο με την «επιχείρηση κάθαρση» που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Είτε ξεκίνησε λόγω του καθολικού αιτήματος της κοινωνίας, να πληρώσουν ακριβά οι χρηματισθέντες πολιτικοί και κρατικοί λειτουργοί, είτε λόγω των πιέσεων των εταίρων και δανειστών να τελειώνουμε μια και καλή με το διεφθαρμένο εκείνο τμήμα της πολιτικο-επιχειρηματικής τάξης που ευθύνεται για την διαφθορά που οδήγησε στην ανυποληψία διεθνώς και στην οικονομική καταστροφή, από μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται πως επιχειρείται η εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης και ισονομίας στους απογοητευμένους πολίτες.

Πολλοί βέβαια αναλυτές δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι η όλη προσπάθεια κινδυνεύει να καταλήξει ως μία ακόμη φούσκα επικαιρικών σκοπιμοτήτων, αν οι διώξεις γίνουν επιλεκτικά με κριτήρια αλλότρια από εκείνα που επιβάλλει η ευνομία και το κράτος δικαίου. Δηλαδή για τα υπερχρεωμένα ΜΜΕ, που ως γνωστόν δανειοδοτούντο αφειδώς κυρίως με άνωθεν παρεμβάσεις, θα υπάρξει συνολική αντικειμενική αντιμετώπιση, ή θα εξαιρεθούν εκείνα που στηρίζουν την άρχουσα αντίληψη δημοσιονομικής προσαρμογής, και θα ριχθούν στον Καιάδα εκείνοι που ασκούν κριτική. Ή οι έρευνες για τις ευθύνες των τραπεζιτών ως προς τα επισφαλή δάνεια θα επεκταθούν σε όλο το τραπεζικό σύστημα, ή θα περιοριστούν στον αδύναμο κρίκο του ΤΤ.

Γιατί αν ισχύουν οι καταγγελίες που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το πάρτι των δανείων σε ημέτερους ανέρχεται σε αρκετά δις ευρώ, και φυσικά το μεγαλύτερο μέρος από αυτά πήγε μέσω offshore σε φορολογικούς παραδείσους.

[quote text_size=”small”]

Να που πήγαν τα λεφτά για κάποιους που ακόμα αναρωτιούνται. Είναι βέβαια επίσης σημαντικό, έστω κι αν αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό, το γεγονός ότι κάποια από τα κλεμμένα έχουν αρχίσει, υπό τον τρόμο των κακουργηματικών διώξεων, να επιστρέφουν στον κρατικό κορβανά.

[/quote]

Και είναι μοναδική ευκαιρία για την κυβέρνηση να ενθαρρύνει χωρίς ενδοιασμούς τις δικαστικές αρχές να σπάσουν το απόστημα, έστω κι αν οι αντιστάσεις εξακολουθούν να είναι τεράστιες, ακόμα και τώρα που το σύστημα προστασίας των λαμογίων έχει γίνει διάτρητο και η ομερτά σπάει με γεωμετρική πρόοδο. Είναι προφανές ότι όταν τα πράγματα πάρουν ένα δρόμο, δύσκολα μπορεί κάποιο εμπόδιο να τα ανακόψει, αρκεί να υπάρξει η απαιτούμενη πολιτική βούληση να «σπάσουν αυγά». Έστω και αργά, έστω και κάτω από την ασφυκτική απαίτηση των πολιτών, έστω και με τις ανελαστικές πιέσεις της τρόικας, το κεφάλαιο πάταξη της διαφθοράς άνοιξε.

Το 2014, θα δούμε όπως όλα δείχνουν κατακλυσμιαίες ανακατατάξεις τόσο σε πολιτικό, όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Τίποτα απ’ όσα γνωρίσαμε ως σταθερές στον τόπο μας, δεν είναι πλέον δεδομένες, και όλα τα ενδεχόμενα πλέον είναι ανοιχτά. Μέσα σε αυτό το γενικευμένα ρευστό περιβάλλον, ένα είναι σίγουρο. Νέες δυνάμεις θα εμφανιστούν και νέες τάξεις επιχειρηματικοπολιτικές θα αναδειχθούν. Αν θα κατορθώσουν να ηγηθούν στη νέα εποχή που θα ανατείλει μετά την καταστροφή, θα εξαρτηθεί από πόσο παραδειγματίστηκαν από τα εγκληματικά λάθη του πρόσφατου παρελθόντος, και κυρίως το βαθμό εθνικής συνείδησης που θα διαθέτουν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου