ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ – ΠΟΓΚΡΟΜ ΣΕ ΕΚΔΟΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ

Μοίρασε το

Οι εργαζόμενοι στο κανάλι της Βουλής φοβούνται μαζικές απολύσεις και ιδιαίτερα στο δημοσιογραφικό τμήμα. Ιδιαίτερα δε χαρακτηρειστική είναι και η ανοικτή επιστολή του Αναπληρωτή  Συντονιστή  της τηλεόρασης του Βουλής, Άρη Φατούρου ο οποίος εγκαλεί για προπαγάνδα και κατάχρηση εξουσίας την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όλα δε αυτά ξετυλίγονται μέσα σε ένα ευρύτερο και ζοφερό σκηνικό για τους εργαζόμενους στα Μ.Μ.Ε., τα εκδοτικά συγκρτοτήματα και τα κανάλια. Το ζοφερό σκηνικό που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον τύπο δημοσιογράφοι, τεχνικοί, φωτορεπόρτερ κ.λ.π τα τελευταία χρόνια γίνεται ακόμα πιο ακραίο τα τελευταία 24ωρα με μεγάλο ιδιωτικό κανάλι (ΑΝΤΕΝΑ) να προχωράει σε κύμα μαζικών απολύσεων (τουλάχιστον 40 τα τελευταία 24ωρα και έπονται και άλλοι), παραδοσιακό εκδοτικό συγκρότημα (ΠΗΓΑΣΟΣ) μετά από αλλεπάλληλα κύματα απολύσεων να επιχειρεί να επιβάλλει την εκ περιτροπής εργασία, με κανάλι (SBC)  να αναστέλει την λειτουργία του αφήνοντας στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενους λόγω προβλημάτων με την ιδιωτική DIGEA, με άλλα κανάλια που αποκαλύπτεται ότι έχουν πρόβληματα στην άδεια λειτουργίας τους (που ξεκίνησαν ως περιφερειακά και ξαφνικά βρέθηκαν με άδειες πανελλαδικής εμβέλειας), με συγκροτήματα που εν μία νυχτί κατάργησαν τις ΣΣΕ και επέβαλαν ατομικές συμβάσεις με μισθιούς εξαθλίωσης που τους κατραβάλουν όποτε θυμούνται κ.α

Οι εργαζόμενοι στον Τύπο έχουν πληγεί βαριά τα τελευταία χρόνια και μαζί με τους κάθε λογής εργαζόμενους ή απασχολούμενους στην οικοδομή κρατούν τα πρωτεία στην ανεργία, την εξαθλίωση και σε ένα ακόμα χειρότερο μέλλον.

Την ίδια στιγμή, οι προθέσεις της προέδρου της Βουλής να …αναμορφώσει το Κανάλι της Βουλής έγιναν εμφανείς από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της. Και δεν είναι μόνον προσωπική οικειοποίηση του για την προσωπική της προβολή. Είναι και ένα ιδιότυπος καθεστώς ομηρίας και εκβιασμών που επέβαλε στους εργαζόμενους.

Μάλιστα ορισμένα «άτακτα παιδιά» τόλμησαν και έστειλαν στις 1/7/2015 επιστολή διαμαρτυρίας στην ΕΣΗΕΑ, δημοσιοποιώντας την εργασιακή ομηρία τους, και τις ψεύτικες υποσχέσεις της Ζωής, για ανανέωση των συμβάσεων τους. Η στάση τους προκάλεσε την μήνη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία βρήκε ένα ισχυρό άλλοθι για να απαιτήσει την απομάκρυνση τους, προφανώς για να τους αντικαταστήσει με “δικά της παιδιά”…, προφανώς όσα την βοήθησαν στα κάγκελα της ΕΡΤ και αισθάνθηκε την ανάγκη να τους το ανταποδώσει…

Κι αν δεν είναι αυτή ακριβώς η πραγματικότητα (την οποία ειρήσθω εν παρόδω η κ. Κωνσταντοπούλου ουδέν πράττει για να τη διαψεύσει), είναι το κλίμα που επικρατεί στους διαδρόμους της Βουλής και τροφοδοτείται από την …περίεργη στάση της:

α. απέναντι στους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει και αποτελούν για την κα Κωνσταντοπούλου, «ορθάνοιχτο παράθυρο διορισμού» του προσωπικού της στρατού και

β. από τη διαρροή της πρόθεσης της να τοποθετήσει ως Συντονίστρια, στη θέση δηλαδή του Κωνσταντίνου Αλαβάνου, ενός ανθρώπου με κύρος, γνώση, ευπρέπεια και διακομματική αναγνώριση, μια συνταξιούχο παραγωγό της ΕΡΤ, την οποία οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι του Καναλιού της Βουλής, επωνύμως κατήγγειλαν, για εργασιακό bullying και χαφιεδισμό. Διότι πως αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς τη …διαβεβαίωση της ότι “θα τακτοποιηθούν όλοι οι τεχνικοί. Θα φύγουν μόνο οι δημοσιογράφοι” αν όχι ως άνοιγμα πολιτικών διώξεων και ρεβανσισμού;

Πρόκειται για την ίδια γυναίκα, που διέκοψε πρόθυμα την άδεια της τον Ιούνιο του 2014, προκειμένου να διαθέσει τηλεοπτικό υλικό από το αρχείο του Καναλιού της Βουλής, στη Δημόσια Τηλεόραση ώστε να λειτουργήσει άμεσα, μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ και η ίδια να «χωθεί» δίπλα στην εξουσία.

Μάλιστα υποψίες εγείρονται για τον …θεσμικό ρόλο 48χρονου δημοσιογράφου που τη «συνοδεύει» οπλοφορώντας (!) και δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα διοριστεί σύντομα στο Κανάλι της Βουλής…

Μέσα σε αυτό το κλίμα χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει ο Αριστείδης Φατούρος. Συγκεκριμένα στην επιστολή του με τίτλο “πράσσειν άλογα” σημειώνει:

Κυρία Πρόεδρε,

Η συνήχηση του τίτλου γνωστής ομάδας δημιουργικού κουκλοθεάτρου απηχεί δυστυχώς αυθεντικά τον τραγέλαφο στον οποίο έχει περιέλθει το κανάλι της Βουλής- και φοβούμαι ολόκληρη η Βουλή- κατά τη σύντομη περίοδο της θητείας σας.

Η δημοφιλής σε «εχθρούς και φίλους» μετωνυμία του σε «κανάλι της Ζωής», καταδεικνύει τη βίαιη μετάλλαξη του σταθμού σε μηχανισμό προσωπικής προβολής και προπαγάνδας. Η καταστρατήγηση κάθε έννοιας δεοντολογίας και αμεροληψίας, η αποδόμηση του ενημερωτικού τομέα, η συρρίκνωση της εσωτερικής παραγωγής και ο ακρωτηριασμός του πολιτιστικού – επιμορφωτικού προγράμματος, αλλοιώνουν βάναυσα τη φυσιογνωμία, το ύφος και το ήθος του καναλιού.

Η κατάλυση της υπηρεσιακής ιεραρχίας της Βουλής και του καναλιού, ο παροπλισμός των Γενικών Διευθυντών και του Επιστημονικού Συμβουλίου, η διάλυση του Διπλωματικού Γραφείου, η δημιουργία αυλής «εθελοντών», ο ολοκληρωτισμός και η κατάχρηση εξουσίας, η επίδειξη αλαζονείας και αμοραλισμού, η άγνοια διοίκησης και διαχείρισης, η επιλογή ακατάλληλων προσώπων σε νευραλγικές θέσεις, η άσκοπη εξουθένωση των υπαλλήλων δια της επιβολής του προσωπικού σας εκκεντρικού ωραρίου, η εμπέδωση κλίματος χαφιεδισμού και τρομοκράτησης, η καλλιέργεια φανατισμού και μισαλλοδοξίας, σκιαγραφούν την πρωτοφανή και ανυπόφορη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κοινοβούλιο.

Αποκορύφωμα του νοσηρού αυτού κλίματος είναι ο συνεχιζόμενος εμπαιγμός δεκάδων συναδέλφων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, που καλύπτουν διαχρονικά πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Βουλής, οι οποίοι «χορταίνουν» από τις υποσχέσεις σας για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, ενώ παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι και βρίσκονται πλέον σε απόγνωση.

Για όλους αυτούς τους λόγους αισθάνομαι την υποχρέωση να μιλήσω δημόσια για όσα κατ’ ιδίαν συζητούνται από τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων του καναλιού και της Βουλής, αλλά και να δηλώσω πως θα εργαστώ κατά το μέτρο των δυνάμεών μου για την ανάταξη της απεχθούς, επαχθούς, επονείδιστης, αθέμιτης και μη βιώσιμης αυτής κατάστασης.

Με αρετή και τόλμη,

Αριστείδης Φατούρος

Σύμβουλος Προγράμματος

& Αναπληρωτής Συντονιστής

του Τηλεοπτικού Σταθμού

της Βουλής των Ελλήνων

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου