ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Μοίρασε το

Η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, καθώς η Βουλή δεν έδωσε ούτε στην Τρίτη ψηφοφορία τους 180 ψήφους στο Σταύρο Δήμα. Η μη εκλογή δεν είχε σχέση με το πρόσωπο που είχε προταθεί, αλλά με δύο διακριτά (παρά τις αντιφάσεις και τις αδυναμίες τους) σχέδια για την πορεία της χώρας.

Η Κυβέρνηση του Α. Σαμαρά, αδυνατώντας να οδηγήσει την χώρα σε μια πορεία εξόδου έστω και υπό επιτήρηση της χώρας από το καθεστώς της Τρόϊκας και των μνημονίων και αδυνατώντας να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό εναλλακτικό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας , αυτοεγκλωβίστηκε στον φαύλο κύκλο της σκληρής λιτότητας και διαρκών μέτρων . Δεν μπόρεσε μάλιστα να αποκόψει ούτε την συζήτηση για νέα επώδυνα μέτρα κατά την φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Από την άλλη Η Αξιωματική Αντιπολίτευση , ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας αέρα από τις Ευρωεκλογές αλλά και βάσεις από το Πρόγραμμα που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη για την οικονομία , αλλά και ένα (στα λόγια τουλάχιστον) εναλλακτικό πακέτο για απομείωση του χρέους και επαναδιαπραγμάτευση , επιχειρεί πλέον να αναδειχθεί και μέσω της κάλπης σε ηγεμονική πολιτική δύναμη και διακυβέρνηση ευθύνης και εθνικής ενότητας.

 

[quote text_size=”small”]

Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πιστώνονται την δημιουργία , μέσα από πολλές πρωτοβουλίες και κινήσεις από το καλοκαίρι, την διαμόρφωση μιας ισχυρής κοινοβουλευτικής μειοψηφίας που σύμφωνα με το Σύνταγμα , μπορούσε να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

[/quote]

Ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνηση του «έχασαν τον βηματισμό» τους γιαεπαναδιαπραγματεύση του Μνημονίου και των πολιτικών λιτότητας –παρά τις εξαγγελίες τους- σχεδόν από την αρχή της θητείας της , όταν δεν έθεσε με έμφαση το θέμα και κυρίως όταν απέφυγε να το ξαναφέρει στην επιφάνεια και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος (που δημιουργήθηκε μέσα από βαριά υπερφορολόγηση , αιματηρά μέτρα και διάλυση των υποδομών του κράτους πρόνοιας).

[quote text_size=”small”]

Το αδύναμο σημείο της απερχόμενης Κυβέρνησης , ήταν και είναι το γεγονός ότι δεν είχεκανένα ουσιαστικό πρόγραμμα παρά μόνο ακολουθούσε άκριτα τις γραμμές του Μνημονίου και τις συνταγές σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας , που είχαν αμφισβητηθεί και επικριθεί όχι μόνο από παγκοσμίου εμβέλειας και κύρους οικονομολόγους , αλλά και από το ΔΝΤ και σχεδόν συνολικά από τους δανειστές .

[/quote]
Οι πρόωρες εκλογές δεν ήταν απλά επιλογή της Αντιπολίτευσης , ήταν και προσχεδιασμένη τακτική των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων που κυριολεκτικά μέσα σε λιγότερο από δύο 24ωρα οι αρχηγοί τους , αφού παρουσίασαν από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού σαφές χρονοδιάγραμμα και για την διαδικασία εκλογής Προέδρου (προσδιορίστηκε αρχές Φεβρουαρίου) αλλά και για την κατάληξη των διαβουλεύσεων με την Τρόϊκα , τα έκαναν όλα τούμπα επισπεύδοντας τις πρόωρες εκλογές προκειμένου να προλάβουν να διαχειριστούν πιθανή ήττα τους σε εκλογές όποτε και αν γίνονταν . Επιπλέον ήθελαν να αποφύγουν να φέρουν νέα σκληρά μέτρα για ψήφιση καθώς ήταν υπό το άγχος καταψήφισης τους κάτι που σήμαινε και πτώση της Κυβέρνησης .
ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Όπως και να είναι η χώρα πάει για εκλογές εξπρές στις 25 Ιανουαρίου καθώς και στην Τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή η υποψηφιότητα του κ. Δήμα έλαβε μόνο 168 ψήφους έναντι 132 παρών .
Η ψηφοφορία ξεκίνησε κάτω από δραματικές συνθήκες στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Δεκεμβρίου.

Παρά τις δραματικές εκκλήσεις των προηγουμένων ημερών από τον Πρωθυπουργό, αλλά και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που ακολούθησαν, ο Σταύρος Δήμας πήρε μόνο 168 ψήφους ενώ 132 βουλευτές ψήφισαν «παρών».
ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ

Την ώρα που ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής σηκώθηκαν από τα έδρανά τους και όρθιοι φώναζαν «Τελειώσατε» «Θα σας δούμε στη φυλακή». Την ίδια ώρα η Ελένη Ζαρούλια έφτυσε τον Στάθη Μπούκουρα φωνάζοντας «προδότη» ενώ και άλλοι χρυσαυγίτες βουλευτές αποκαλούσαν «προδότη» τον ανεξάρτητο βουλευτή που ψήφισε υπέρ του Σταύρου Δήμα.

ΣΑΜΑΡΑΣ : ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΝΙΚΗ

Προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 25 Ιανουαρίου εξήγγειλε , αμέσως μετά την τρίτη αποτυχημένη προσπάθεια ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Σήμερα είχαμε την τελευταία ψηφοφορία για τον Πρόεδρο.Κάναμε ότι μπορούσαμε για να εκλεγεί πρόεδρος και να αποτραπούν οι πρόωρες εκλογές που περικλείουν σοβαρούς κινδύνους και δεν τις θέλει ο λαός.

Πολλοί ανεξάρτητοι ψήφισαν για Πρόεδρο, αλλά δυστυχώς μια μειοψηφία 132 βουλευτών μέσα στους οποίους συναθροίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή αυγή καταψήφισαν. Οσοι καταψήφισαν φέρουν την ευθύνη.
Οτι δεν έκαναν οι βουλευτές θα το κάνουν οι πολίτες. Να μείνουμε στην σταθερή πορεία των μεταρρυθμίσεων και να βγούμε από την κρίση.
Καταφέραμε τόσα πολλά που ο ίδιος ο λαός δεν θα επιτρέψει να γυρίσουμε στα ελλείμματα στον εξωτερικό δανεισμό. Δεν θα επιτρέψει να πάνε χαμένες οι θυσίες του.
Θα πάω να ζητήσω αύριο διάλυση της Βουλής και προκήρυξη των εκλογών στις 25 Ιανουαρίου.Στις 4 εβδομάδες ως τις εκλογές ο λαός θα μάθει όλη την αλήθεια για να αποφασίσει για το μέλλον του στην κρισιμότητερη εκλογική αναμέτρηση. Αλλα και για να μάθει την αλήθεια για το πως μπορούμε να ξανακυλήσουμε στη βαθιά κρίση. Ποια συμφέροντα εξυπηρετούν όσοι σύρουν τη χώρα σε περιπέτειες.Είναι η ώρα της Δημοκρατίας. Δημοκρατία σημαίνει αλήθεια και ευθύνη. Αλήθεια προς τον κόσμο και ευθύνη προς το εθνικό συμφέρον. Ήρθε η ώρα του λαού και να μην έχετε καμία αμφιβολία η νίκη θα είναι δική μας», είπε χαρακτηριστικά.
ΤΣΙΠΡΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΡΑ
«Πρώτα από όλα θέλω να εκφράσω την οδύνη μου για τις χαμένες ζωές στο φλεγόμενο πλοίο και να εκφράσω την ελπίδα μου ότι η περιπέτεια θα έχει αίσιο τέλος.

Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την ελληνική δημοκρατία. Οι Έλληνες βουλευτές απέδειξαν ότι η δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Οταν η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αποφασισμένη να μπει τέλος στην πολιτική μνημονιών οι βουλευτές δεν μπορούν παρά να ανταποκριθούν σε αυτό που θέλουν οι πολίτες.

Σήμερα η κυβέρνηση Σαμαρά που λεηλάτησε την κοινωνία και που ήδη είχε δεσμευτεί για νέα μέτρα είναι παρελθόν. Σε λίγες ημέρες παρελθόν θα είναι και τα Μνημόνια. Το μέλλον ήδη ξεκίνησε», είπε χαρακτηριστικά.

ΚΟΥΒΕΛΗΣ : ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

«Η κυβέρνηση επέλεξε με την προεδρική εκλογή να φέρει νωρίτερα βουλευτικές εκλογές» δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, εξερχόμενος από τη Βουλή.

«Η σημερινή ψηφοφορία αποτελεί αφετηρία εξελίξεων για τη χώρα» πρόσθεσε ο κ.Κουβέλης και τόνισε ότι «η χώρα πρέπει να αλλάξει σελίδα. Εμείς εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ : Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

«Οι επαγγελματίες της πολιτικής έπαιξαν τα πολιτικά παιγνίδια τους καθοδηγούμενοι από το κομματικό τους γινάτι. Τώρα είναι η ώρα των πολιτών. Καλούμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αποδοκιμάσουν τον τυφλό κομματισμό, ένα σύστημα που εργάζεται για τον εαυτό του αδιαφορώντας για τις αγωνίες των απλών ανθρώπων. Το Ποτάμι είναι εδώ έτοιμο για τις μεγάλες προκλήσεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ : ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά και την παράλληλη ανησυχία του για καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε δηλώσεις του στο προαύλιο της Βουλής μετά την ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Πιστεύω ότι θα υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις αλλά μπορεί να επουλωθούν οι πληγές με μια εγρήγορση στη συνέχεια. Υπάρχουν δυσκολίες», τόνισε.

Σε ερώτηση για το αν θα είναι στο επόμενο Eurogroup ο ίδιος είπε: «Ναι θα εκπροσωπήσω εγώ την Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup».

Οσο για τα ταμειακά διαθέσιμα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Δεν έχουμε πρόβλημα. Ταμειακά διαθέσιμα υπάρχουν. Αν υπάρξει πρόβλημα μπορούμε να εκδώσουμε έντοκα γραμμάτια. Εγώ βλέπω τον Μάρτιο να έχουμε ανάγκες».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου