ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΦΛΕΒΑΡΗ;

Μοίρασε το

Θα φτάσουν μέχρι τον Φεβρουάριο ; Και αν φτάσουν πως θα φτάσουν ; Και άσχετα με το πώς θα φτάσουν, τι άλλα μέτρα θα έχουν ψηφίσει;

Αυτά είναι ορισμένα μόνο ερωτήματα που θέτουν έγκυροι πολιτικοί παρατηρητές , αλλά και κοινοβουλευτικά στελέχη όλων ανεξαρτήτως των κομμάτων, μετά τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για ψήφο εμπιστοσύνης με την έναρξη της Ολομέλειας και τον προσδιορισμό της ημερομηνίας έναρξης των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας .

[quote text_size=”small”]

Η συγκυβέρνηση με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση της επιχειρεί να παγώσει – έστω και και συγκυριακά- τις φυγόκεντρες τάσεις που αναπτύσσονται στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ . Ταυτόχρονα επιχειρείται να καταλαγιάσει και η σχετική αμφισβήτηση με αναφορές για Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με άλλο Πρωθυπουργό (Τζιτζικώστας , Βλάχιος κ.α) ή αμφισβήτησης του εγχειρήματος του κ. Βενιζέλου για ιδρυτικό Συνέδριο Δημοκρατικής Παράταξης , συμπαράταξης για ΠτΔ κ.α (Χρυσοχοϊδης , Μωραϊτης κ.α).

[/quote]

Επίσης με αυτή την κίνηση η Κυβέρνηση πέρα από το  εσωτερικό μέτωπο, θέλει να στείλει , μέσα από την επανασυσπείρωση και ένα μήνυμα σε Τρόϊκα και δανειστές να μην πιέσουν περεταίρω για νέα αντικοινωνικά και υφεσιακά μέτρα γιατί υπάρχει βούληση αντίδρασης , αλλά και κίνδυνος πολιτικής έκρηξης.

[quote text_size=”small”]

Πάντως παρά το ότι η Κυβέρνηση φαίνεται να “έπαιξε” δυο γερά χαρτιά για έλεγχο των εξελίξεων και ανάκτηση μιας ατζέντας πρωτοβουλιών, πολιτικοί κύκλοι και έμπειροι κοινοβουλευτικοί, ήταν προβληματισμένοι και τόνιζαν ότι “αν δεν αλλάξει ριζικά το οικονομικό κλίμα, αν δεν υπάρχουν απτές πρωτοβουλίες στην οικονομία για ανακούφιση του κόσμου και ανάπτυξη, τότε κάθε μέρα που θα περνά θα διευρύνεται η απόσταση κυβέρνησης -κοινωνίας και κυβέρνησης -αντιπολίτευσης”.

[/quote]

Η σύσκεψη στο Μαξίμου «έβγαλε» ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις , αφού κατά τη διάρκεια Σαμαράς και Βενιζέλος αποφάσισαν να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή.

 

Αυτό θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου, με το άνοιγμα δηλαδή της Βουλής, και με ταυτόχρονη κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Με βάση τη θεσμική διαδικασία, προβλέπεται τριήμερη συζήτηση και ψηφοφορία το βράδυ της τρίτης ημέρας.

 

[quote text_size=”small”]

Πρωθυπουργός και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θέλουν με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσουν την κυβερνητική συνοχή, μετά τους τελευταίους κλυδωνισμούς και ταυτόχρονα να κερδίσουν πολιτικό χρόνο μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Τότε τοποθετούν και την έναρξη των διεργασιών για τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

[/quote]

 

Η σύσκεψη έγινε σε βαρύ κλίμα κι έχει ως κεντρική ατζέντα την ανάταξη του κυβερνητικού έργου και την επιβεβαίωση της κυβερνητικής συνοχής. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Γκίκας Χαρδούβελης -ο οποίος ήταν παρών στη σύσκεψη, στο πρώτο μέρος της- τόνισε πως «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κανονικά» και πως τα αποτελέσματα είναι θετικά μέχρι στιγμής. Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών αποχώρησε κι άφησε πρωθυπουργό κι αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να συνεχίσουν.

 

Η αρνητική εικόνα των δημοσκοπήσεων, η πίεση των δανειστών και, φυσικά, οι υψηλοί τόνοι της αντιπολίτευσης δημιουργούν ένα δυσχερές περιβάλλον, από το οποίο δεν αποκλείεται, όπως φαίνεται, να προκύψουν και πρόωρες εκλογές. Ήδη από το περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ διαρρέονται σενάρια για εκλογές στις 23 Νοεμβρίου, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να αποσπάσει τη θετική στάση της τρόικας σε ελαφρύνσεις και αναστολή ορισμένων μεταρρυθμίσεων. Από την άλλη, αυτή η πίεση χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτικό χαρτί από την κυβέρνηση προς την τρόικα -«η σταθερότητά μας απειλείται, θα πρέπει να μας βοηθήσετε». Το θέμα βέβαια είναι αν η τρόικα θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει πολιτικό κεφάλαιο ή, εν τέλει, θα είναι πιο αποδοτική μια συζήτηση με την επόμενη κυβέρνηση.

 

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων φορτίστηκαν και από την παρουσία του Χ. Λαζαρίδη στις συναντήσεις με την τρόικα, ενώ η απουσία του Γκίκα Χαρδούβελη από τις σημερινές διαπραγματεύσεις προκάλεσε νέο γύρο σεναρίων. Ο κ. Χαρδούβελης δεν παρέστη στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και των δανειστών. Συνεργάτες του έλεγαν ότι ταλαιπωρείται από ίωση. Τα κατάφερε, όμως και πήγε στο γραφείο του. Επίσης πήγε και στο Μαξίμου για τη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου. «Έχει πυρετό και διάρροιες» σχολίαζαν οι συνεργάτες του. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Χαρδούβελης (όπως και το ΠΑΣΟΚ) ενοχλήθηκε από την παρουσία του κ. Λαζαρίδη στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Λαζαρίδης παρέστη και στη συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης. Δεν συμμετείχε στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά εκεί παρέστη ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Στ. Παπασταύρου.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΒΟΥΛΤΕΨΗ

Σύμφωνα με δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη:

 

«1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και την συνταγματική πρακτική ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015 και

 

»2. Μετά την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος».

Ο Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «οι δυνάμεις της ανευθυνότητας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε σχόλιό του στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι «η κατάρρευση της κυβέρνησης επιταχύνεται. Ο κ. Σαμαράς επιζητά ψήφο εμπιστοσύνης από μια απονομιμοποιημένη Βουλή. Έστω και έτσι ας εμφανιστεί για τελευταία φορά στο Κοινοβούλιο για να απολογηθεί για την πολιτική του».

Η ΔΗΜΑΡ

Η ΔΗΜΑΡ σχολίασε: «Η απόφαση της Κυβέρνησης να ζητήσει τη Δευτέρα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή επιδιώκει να συσπειρώσει τους βουλευτές των κομμάτων που τη συγκροτούν και να ανασχέσει τις φυγόκεντρες τάσεις. Η “φυγή προς τα εμπρός” που επιχειρεί το κυβερνητικό επιτελείο -με ανοικτά τα κοινωνικά μέτωπα και την οικονομία στο τέλμα της ύφεσης- δεν είναι λύση. Είναι ομολογία αδυναμίας.»

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου