Η εθνική ανικανότητα μας

Ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι, επισημαίνει πως το πρόβλημα είναι η εθνική ανικανότητα μας! Ανικανότητα που διαπερνά τόσο τον κρατικό μηχανισμό όσο και το πολιτικό προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες εξουσίας… Αυτοδιοίκηση, Κυβέρνηση. new deal σκίτσο Θοδωρής Μακρής

Μοίρασε το

Ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι, επισημαίνει πως τοπρόβλημα είναι η εθνική ανικανότητα μας! Ανικανότητα που διαπερνά τόσο τον κρατικό μηχανισμό όσο και το πολιτικό προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες εξουσίας… Αυτοδιοίκηση, Περιφέρειες, Κυβέρνηση.


Δέκα ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι και ακόμη κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνεχίζουν να επιδίδονται – ευθέως ή εμμέσως – στο προσφιλές τους παιχνίδι. Blame -game λέγεται, της επιρρίψεως ευθυνών εις αλλήλους. Αυτό ξέρουν, αυτό κάνουν, αλλά αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι!

Ταυτοχρόνως, όσο ο χρόνος μας απομακρύνει από την τραγωδία στο Μάτι τόσο θα αναδεικνύονται οι ψύχραιμες φωνές. Που θα λένε το προφανές και αυτονόητο:

Η εθνική ανικανότητα

Το πρόβλημα είναι η εθνική μας ανικανότητα! Ανικανότητα στην οργάνωση και διαχείριση όχι μόνο καταστάσεων κρίσεως. Αλλά πιο σύνθετων ή λίγο πιο δύσκολων υποθέσεων. Ανικανότητα που διαπερνά τόσο τον κρατικό μηχανισμό όσο και το πολιτικό προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες εξουσίας… Αυτοδιοίκηση, Περιφέρειες, Κυβέρνηση.

Το γιατί αυτό συμβαίνει είναι απλό:

Το διεφθαρμένο και ανίκανο πολιτικό σύστημα της Μεταπολιτεύσεως πρώτα ισοπέδωσε την εκπαίδευση με τις αριστερόστροφες επιλογές του. Εν συνεχεία αναπαράγεται αενάως στελεχώνοντας το κράτος με τους λειτουργικώς αναλφάβητους αποφοίτους Λυκείου και τους πτυχιούχους του «δημοκρατικού 5» που παράγει η βιομηχανία των «Α.Ε.Ι. κάθε πόλη και σχολή»! Περισσότερα στο επόμενο άρθρο…

Προς το παρόν, μια πρώτη – μικρή – καταγραφή όσων πήγαν στραβά στο Μάτι. Ενώ, αν υπήρχε στοιχειωδώς ικανός κρατικός μηχανισμός θα μπορούσαν να είχαν γίνει σωστά. Και η τραγωδία θα είχε περιορισθεί σε υλικές ζημιές! Το κείμενο της καταγραφής ανήκει στο διαδικτυακό μου φίλο κ. Χρήστο Νάσκο. Το ανάρτησε στο χρονολόγιό του στο facebook.

Οκτώ λόγοι για την τραγωδία στο Μάτι

Το παραθέτω όπως ακριβώς το ανάρτησε:

1. Ο Δήμος Μαραθώνα δεν είχε βάλει Ηλεκτροπαραγωγικό Ζεύγος στο αντλιοστάσιο του Δήμου. Με αποτέλεσμα μετά την διακοπή ρεύματος για να μην κινδυνεύουν οι Πυροσβέστες από τα ηλεκτροφόρα καλώδια των στύλων, να μείνει το δίκτυο ύδρευσης από νερό. Συνέπεια τούτου η δυσκολία ανεφοδιασμού. Αλλά και η ουσιαστική αδυναμία των κατοίκων να προστατεύσουν τα σπίτια τους. Το παρήγγειλε την Τετάρτη για να έχει πόσιμο νερό ο Δήμος!!! 2 ημέρες μετά την καταστροφή!!!

2. Κανένας κρουνός επί της Λ. Μαραθώνος δεν ήταν λειτουργικός. Αποτέλεσμα ήταν η δυσκολία ανεφοδιασμού των Πυροσβεστικών.

3. Ένα όχημα 10 τόνων που συνήθως ήταν στην περιοχή για να εξασφαλίζει ότι η φωτιά δεν θα περάσει την Λ. Μαραθώνα είχε σταλεί στην Κινέτα νωρίτερα. Επειδή θεώρησαν ότι θα τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο.

4. Η φωτιά περνάει τη Λ. Μαραθώνος. Οι Πυροσβέστες εναγωνίως ζητούν εκκένωση του οικισμού. Ουδείς εισακούει. Αργότερα μαθαίνουμε ότι το Σχέδιο Εκκένωσης που είχε συντάξει ο Δήμος Μαραθώνα και είχε εγκρίνει η Περιφέρεια, δεν είχε επισημασμένες οδούς διαφυγής και χώρους ασφαλούς συγκέντρωσης. Τουτέστιν, ακόμη κι αν ενέκριναν την εκκένωση το Συντονιστικό δεν θα μπορούσε να δώσει οδηγίες σε Αστυνομία και Πυροσβεστική. Δεν μπορούσε να ξέρει ποιος δρόμος θεωρείται ασφαλής και ποιος όχι, όπως θα δείξω παρακάτω.

5. Στο μεταξύ όσοι κατέβαιναν από Ν. Βουτζά με απόφαση της Αστυνομίας εκτρέπονταν προς το Μάτι για να πάνε στην Αθήνα. Προφανώς αυτός που εξέδωσε την διαταγή δεν ήξερε ότι η οδός από Μάτι προς Ραφήνα ενώ κανονικά είναι διπλής κατεύθυνσης σε κάποια σημεία είναι τόσο στενή ώστε να καταντά μονής κατεύθυνσης. Ένα όχημα να σταματήσει κλείνει όλη την κυκλοφορία (κάτι που μάλλον συνέβη κιόλας).

6. Το κέντρο 112 δεν λειτουργούσε ως Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης Πολιτών, γιατί ενώ ο Σαμαράς είχε παραγγείλει τα απαιτούμενα συστήματα ήδη από το 2014, ο Τσίπρας διέκοψε την παραγγελία κι έκανε νέο διαγωνισμό προμήθειας. Εξαιτίας αυτού αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία αρχές του 2019.

7. Δεν ενημέρωσαν τον κόσμο με κάθε πρόχειρο μέσο (από καμπάνες μέχρι ραδιοτηλεοπτικά μηνύματα) ώστε να αρχίσει να απομακρύνεται εγκαίρως (έπρεπε να το είχαν κάνει τη στιγμή που η φωτιά έφτασε στη Λ. Μαραθώνος).

8. ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ κωλυσιεργία και δυσπραγία του Δήμου! Ακόμη και χωρίς σχέδιο κινητοποιείς ό,τι μέσα διαθέτεις για την έγκαιρη διάνοιξη οδών διαφυγής, έστω και την τελευταία στιγμή. Κάπως έτσι θα μπορούσαν να είχαν γλιτώσει οι 26 που εγκλωβίστηκαν στο οικόπεδο.

Κι αυτά είναι εκ του προχείρου! Φανταστείτε τί άλλες ελλείψεις θα βρει ο Ανακριτής!

Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Ιπποκράτη Χατζηαγγελίδη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου