ΓΙΑ ΚΥΝΗΓΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ!

Μοίρασε το

Το κυνήγι είναι μια δραστηριότητα γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους καθώς ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την εξεύρεση της τροφής. Στην αρχαία Ελλάδα, οι νέοι εκπαιδεύονταν σε αυτό παράλληλα με την εκμάθηση των γραμμάτων και λόγω ακριβώς της σπουδαιότητάς του “προστατευόταν” από μια Ολύμπια θεά, την Άρτεμη. Στον Μεσαίωνα με το κυνήγι ασχολούνταν μόνο οι εύποροι ευγενείς, γεγονός που παρατηρούμε στα αναρίθμητα έργα τέχνης της εποχής. Στις μέρες μας, είναι σημαντική η συμβολή του κυνηγιού, ιδιαίτερα σε ορεινές αλλά και παραμεθόριες περιοχές, αφού ενισχύει τον εσωτερικό τουρισμό και συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Μην ξέροντας όμως κάτι παραπάνω για το όλο θέμα σκέφτηκα να συναντήσω έναν άνθρωπο που γνώριζα από κοινούς μας γνωστούς πως αφιερώνει αρκετό από τον ελεύθερό του χρόνο σε αυτό. Έναν άνθρωπο με ήθος, όλα τα χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας, μαχητικό ως αθλητή και πολύ ευθύ. Στα 18 μόλις του χρόνια ήταν ήδη Πρωταθλητής Ευρώπης και Κόσμου με τις Εθνικές Παίδων και Εφήβων αντίστοιχα, συμμετείχε 2 φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες (1996 και 2004) ενώ είναι ο πρώτος Έλληνας καλαθοσφαιριστής που έχει κατακτήσει 2 φορές το Triple Crown με 2 διαφορετικές ομάδες. Αναφέρομαι, φυσικά, στον Δημήτρη Παπανικολάου ο οποίος, όπως μου ανάφερε στη συνάντησή μας, έβγαλε την πρώτη του κυνηγετική άδεια το 1999.

Πως σου προέκυψε το κυνήγι σαν δραστηριότητα;

Το κυνήγι μου προέκυψε από την αγάπη μου για τη φύση και για τα σκυλιά. Από φίλους μου, που ήταν ήδη κυνηγοί, μυήθηκα στα μυστικά” του.

Τι ράτσας ήταν το πρώτο σου σκυλί και τώρα με τι κυνηγάς; Αλήθεια, με τον ίδιο σκύλο μπορείς να κυνηγήσεις όλα τα θηράματα;

Το πρώτο μου σκυλί ήταν ένα Κόκκερ Σπάνιελ αλλά τώρα πια κυνηγάω με ένα Κούρτσχααρ. Κανονικά τα κυνηγόσκυλα χωρίζονται σε φέρμας, δίωξης, επαναφοράς και ξεπετάχτες. Λίγο δύσκολο να επεξηγήσω αυτή τη διάκριση γιατί θα χρειαστεί χρόνος! Πάντως, με τον συγκεκριμένο σκύλο και αυτή τη ράτσα μπορεί να κυνηγήσει κάποιος διάφορα θηράματα.

Τι σημαίνει για σένα το θέμα Κυνήγι”;

Είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Μιλάμε εδώ για αθλητικό κυνήγι, αυτό δηλαδή που καταπονείσαι. Ιδρώνεις για να ανέβεις σε ψηλά βουνά και, αν τύχει, ίσως καρπωθείς κάποια θηράματα μέσα από μια επίπονη όμως διαδικασία.

Γίνονται αξιόλογες διοργανώσεις στην Ελλάδα; Προτιμάς το ελεύθερο κυνήγι ή τη συμμετοχή σε αγώνες;

Στο παρελθόν είχα συμμετάσχει κάποιες φορές σε αγώνες αλλά λόγω του ότι δεν έχω τόσο ελεύθερο χρόνο για να τα προλαβαίνω όλα προτιμώ, συνήθως, το ελεύθερο κυνήγι. Έρχονται άτομα από το εξωτερικό στη χώρα μας για διοργανώσεις ή ελεύθερο κυνήγι. Κυρίως Ιταλοί, που απλώνονταιόχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε όλο τον κόσμο, μιας και είναι πολύ παθιασμένοι με αυτό.

Ποιος είναι για σένα “πλούσιος κυνηγότοπος; Έχεις κάποια προτίμηση σε ένα μέρος που πηγαίνεις συχνότερα;

Πλούσιος κυνηγότοπος είναι αυτός που γεμίζει την ψυχή μας έλατα με μανιτάρια, τρεχούμενες πηγές και εσύ με καλή παρέα και τα σκυλάκια σου απολαμβάνεις την ησυχία του δάσους. Κατά καιρούς κι αναλόγως τις υποχρεώσεις μου, έχω κυνηγήσει σε όλη σχεδόν την Ελλάδα.

Το κυνήγι είναι επικίνδυνη σαν δραστηριότητα; Απαιτείται να ξέρει κάποιος σκοποβολή;

Η σκοποβολή δεν είναι απαραίτητη για την έκδοση κυνηγετικής άδειας αφού δεν είναι αυτοσκοπός να είναι κανείς εύστοχος και να σκοτώσει το θήραμα. Εγώ για παράδειγμα σπάνια κάνω σκοποβολή.

Δυσάρεστο συμβάν, ευτυχώς, δεν μου έχει συμβεί τόσα χρόνια. Εκτός ίσως από το να κολλήσει το αμάξι μου και να μείνω έτσι για κάποιες ώρες … Γενικά, το κυνήγι είναι επικίνδυνο και πρέπει να τηρούνται κανόνες ασφαλείας. Για παράδειγμα, το όπλο θέλει προσοχή, πρέπει να έχεις καλή φυσική κατάσταση, να είσαι ενήμερος για τον καιρό, να έχεις φορτισμένο κινητό – gps κ.ά. Τα αγρίμια σην Ελλάδα δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο εκτός, σπάνια βέβαια, καμιά αρκούδα ή κανένας τραυματισμένος αγριόχοιρος.

Θα έλεγες πως έχουν κυνηγετική παιδεία οι Έλληνες;

Σε κάθε χώρο υπάρχουν άνθρωποι με παιδεία και όχι. Το ίδιο ισχύει και στον κυνηγετικό χώρο αφού άλλωστε δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Το κυνήγι είναι ακριβή σαν δραστηριότητα;

Είναι ακριβή κυρίως για όσους κατοικούν στις μεγάλες πόλεις. Αυτό σχετίζεται πιο πολύ με τη βενζίνη και τα διόδια γιατί οι κυνηγότοποι είναι στην περιφέρεια, σε περιοχές της υπαίθρου, οπότε είναι αρκετά τα χιλιόμετρα που πρέπει να κάνει κάποιος. Επίσης, ένα κόστος το έχουν και τα όπλα, οι άδειες, η σωστή φροντίδα των σκύλων κ.ά.

Οι κυνηγετικοί σύλλογοι πραγματοποιούν σεμινάρια/εκπαιδεύσεις στα μέλη τους;

Σεμινάρια και εκπαιδεύσεις γίνονται κατά καιρούς αλλά η συμμετοχή είναι μικρή. Μην ξεχνάμε όμως πως όλοι μας, άρα και τα περισσσότερα μέλη, έχουμε γεμίσει” με αρκετές υποχρεώσεις.

Έχουμε καλές φυλές σκύλων στην Ελλάδα;

Οι φυλές έχουν φτιαχτεί από γενετιστές κι έχουν να κάνουν περισσότερο με την αισθητική παρά με την απόδοση, η οποία είναι συνυφασμένη πολλών παραμέτρων. Οι εκτροφείς των σκύλων μπαίνουν μέσα οικονομικά για να μπορέσουν να διατηρήσουν μια καλή γενεαλογία. Από την άλλη, οι σκυλέμποροι, προσπαθούν να βγάλουν κέρδος από τα σκυλιά πουλώντας όμως πολλές φορές φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Πως θα μου σχολίαζες τον ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης απέναντι στο κυνήγι;

Θεωρώ πως υπάρχει μια λάθος εντύπωση από την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης για το κυνήγι καθώς όπλο δεν έχουν μόνο οι κυνηγοί. Ακούει κανείς στην τηλεόραση, για παράδειγμα, πως ένας κύκνος πυροβολήθηκε από κυνηγό αλλά μπορεί να είναι και από κάποιον κτηνοτρόφο ή μελισσοκόμο που οπλοφορεί.

Το άγριο θήραμα είναι στη φύση η οποία του έχει δώσει τα ένστικτα επιβίωσης και μέσα από μια νόμιμη, και κυρίως ηθική, διαδικασία δεν διαπράττει κάποιος σε καμιά περίπτωση φόνο. Τα θηράματα καταναλώνονται και τιμώνται στο τραπέζι μας με καλούς φίλους και είναι προτιμότερα π.χ. από τα εμβολιασμένα κοτόπουλα. Δολοφονία είναι όταν σφαγιάζονται κατά εκατομμύρια οι γαλοπούλες και τ΄ αρνιά που δεν έχουν διέξοδο φυγής. Φόνος είναι, επίσης, όταν δολοφονούνται ζώα που είναι ελεύθερα στη φύση για να γίνουν τσάντες, μπότες, κ.τ.λ.

Οι έλεγχοι για λαθροθηρία είναι επαρκείς;

Λαθροθηρία υπάρχει όπως σε κάθε χώρο υπάρχουν, άλλωστε, παραβάτες και θα ήθελα να γίνουν αυστηρότερες οι ποινές γι΄αυτούς. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τσουβαλιάζουμε εκατοντάδες χιλιάδες καθ’ όλα νόμιμους κυνηγούς οι οποίοι σαφώς και δεν έχουν σχέση με τους λαθροκυνηγούς. Νομίζω πως οι έλεγχοι είναι αποτελεσματικοί και μάλιστα οι κυνηγοί είμαστε η μόνη ομάδα που αυτοαστυνομεύεται. Μέσα στα έξοδα δηλαδή της κυνηγετικής άδειας πληρώνονται και οι θηροφύλακες που είναι η δική μας Αστυνομία.

Πιστεύεις πως έχει μέλλον το κυνήγι στην Ελλάδα; Το νομοθετικό πλαίσιο βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση;

Το κυνήγι έχει μέλλον όσο μεταφέρεται στις νέες γενιές. Και αυτό πρέπει να γίνεται ιδίως τώρα που ζούμε σε μια εποχή που τα πάντα εκμοντερνίζονται και υπάρχουν τόσα πολλά ερεθίσματα που απομακρύνουν τον άνθρωπο από τη μητέρα φύση.

Οι ισχύοντες νόμοι δεν είναι ασφυκτικοί μιας και είμαστε η μόνη χώρα που έχει ακόμα ελεύθερο κυνήγι. Απαιτείται βέβαια να βελτιωθεί η νομοθεσία γιατί υπάρχει μεγάλη δυστοκία εξέλιξης προς όφελος των θηραμάτων, των βιοτόπων αλλά και των ίδιων των κυνηγών. Δυστυχώς, πάντα θα υπάρχουν οι πολέμιοι και κυρίως οι αυτοαποκαλούμενοι οικολόγοι που θα λυμαίνονται ευρωπαϊκά κονδύλια χωρίς να έχουν πατήσει ποτέ σε βουνό.

Από έναν αθλητή όπως ο Δημήτρης Παπανικολάου ο οποίος υπήρξε πρότυπο για πολλά παιδιά για τις επιδόσεις του στο γήπεδο, αλλά και για τη γενικότερη συμπεριφορά του, δεν θα μπορούσα για το τέλος παρά να του ζητήσω μια συμβουλή για κάποιον που σκέφτεται να ασχοληθεί με το κυνήγι. Να μάθει καλά τη χρήση του όπλου και ν΄ ακολουθήσει τις συμβουλές των μεγαλυτέρων, όπως κάναμε όλοι μας. Μετά, βέβαια, μπορεί και να κολλήσει και να μην κυνηγάει μόνο τον ελεύθερό του χρόνο … γιατί είναι μικρόβιο. Όπως λέμε, δεν είναι χόμπυ αλλά τρόπος ζωής, τα λόγια του.

Τον ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο του!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου