ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΚΑΡΑΤΙΩΝ

Μοίρασε το

Ένα πασίγνωστο γνωμικό λέει ότι η σιωπή είναι χρυσός. Κατά συνέπεια, όποιος παραμένει σιωπηλός είναι προνομιούχος ιδιαίτερα αν στην γειτονιά του λειτουργούν από ένα και πάνω ενεχυροδανειστήρια, κάτι που είναι πολύ πιθανό.

Την τελευταία τριετία τα στοιχεία αποδεικνύουν την ραγδαία αύξηση ενεχυροδανειστηρίων και καταστημάτων αγοράς χρυσού. Διασχίζοντας το λεκανοπέδιο της Αττικής βραδινή ώρα, οι φωτεινές ταμπέλες τέτοιων επιχειρήσεων μαγνητίζουν το βλέμμα. Το φαινόμενο δεν παρουσιάζει έξαρση μόνο στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα και μάλιστα στην Θεσσαλονίκη όπου η άνοδος των ενεχυροδανειστηρίων κρίνεται κατακόρυφη.

Συγκεκριμένα, βάσει των μητρώων φορολογουμένων για την έναρξη ενεχυροδανειστηρίων και καταστημάτων αγοράς χρυσού, την περίοδο 2010-2012 πάνω από 450 τέτοιες επιχειρήσεις έκαναν την εμφάνισή τους. Όμως το λυπηρό και το επικίνδυνο στοιχείο του φαινομένου αυτού δεν είναι μόνο η απότομη εξάπλωσή του αλλά το γεγονός ότι πληθώρα τέτοιων καταστημάτων δρουν παράνομα. Σε ελέγχους που έχει διενεργήσει το ΣΔΟΕ, η παραβατικότητα ξεπερνά το 50% ενώ νέες έφοδοι που πραγματοποιούνται συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν τα κρούσματα παρατυπιών. Οι σπουδαιότερες εξ’ αυτών είναι η ανυπαρξία άδειας λειτουργίας, η έλλειψη φερεγγυότητας ενεχυριάσεων και αγοραπωλησιών και η παράνομη επιβολή του προβλεπόμενου τόκου δανεισμού επ’ ενεχύρω που κυμαίνετε από 5% έως και 20%, δηλαδή από δυο έως και δέκα φορές παραπάνω από όσο ορίζει ο νόμος για τις συμβάσεις ιδιωτικού δανεισμού.

Δεν είναι λίγα τα συμβάντα με θύτη τον δανείζοντα και θύμα τον δανειολήπτη. Σύμφωνα με μαρτυρίες, σε ορισμένα ενεχυροδανειστήρια τα υλικά αγαθά που τίθενται ως ενέχυρο από τον έχοντα ανάγκη άμεσων μετρητών δεν διασφαλίζονται αφού συχνά όταν ο δανειολήπτης επιστρέφει τα δανεικά και μάλιστα επιβαρυμένα με τον απαιτούμενο τόκο δεν βρίσκει ούτε τον υπεύθυνο της επιχείρησης και φυσικά ούτε το πολύτιμο αντικείμενό του. Το είδος που κατατίθεται ως εγγύηση των δανεικών μπορεί να είναι κόσμημα, έργο τέχνης μεγάλης αξίας, μηχανή, αυτοκίνητο ακόμα και σκάφος αναψυχής. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο ενεχυροδανειστής δεν ζημιώνεται οικονομικά ακόμα και στην περίπτωση που κλέβει το είδος επ’ ενεχύρω διότι από την πώλησή του θα αποκτήσει ίσο ή και μεγαλύτερο ποσό από το τοκισμένο που θα επέστρεφε ο πελάτης.

Και στην περίπτωση των καταστημάτων αγοράς χρυσού ελλοχεύουν κίνδυνοι αφού πολλές τέτοιες επιχειρήσεις εκτός του ότι υφίστανται απολύτως παράνομα, υπό τις ίδιες συνθήκες, λιώνουν χρυσό αλλά και εξάγουν κοσμήματα και τιμαλφή στο εξωτερικό.

Πέρα από τους ενεχυροδανειστές και τους εκτιμητές χρυσού, σε αυτό το αλισβερίσι βασικός παίκτης είναι και εκείνος που ευνοεί την άνθιση αυτών των δραστηριοτήτων δηλαδή ο εκάστοτε πελάτης. Εκείνος, στους χαλεπούς καιρούς της οικονομικής κρίσης αναζητά λύσεις για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και έτσι αναγκάζεται να καταφύγει στον δανεισμό που προϋποθέτει το ενέχυρο. Αν και είναι πολύ δύσκολο να ασκηθεί κριτική σε όποιον βρίσκεται στο έσχατο σημείο από χρηματικής άποψης, εντούτοις, θα ήταν χρήσιμο και συνετό αυτός ο άνθρωπος να επιλέγει με μεγάλη προσοχή τον πιστωτή του. Κοινώς, να απευθύνεται, σε αξιόπιστες εταιρείες που εκτός από φερεγγυότητα προσφέρουν νομιμότητα και ξεκάθαρες συνθήκες συνεργασίας και διασφάλισης των αγαθών που θα καταβληθούν ως αντίτιμο της συναλλαγής. Στην περίπτωση που διαπιστώσει ότι οι όροι με τους οποίους θα δανεισθεί απέχουν πολύ από αυτούς που ισχύουν στην αγορά, είναι καλύτερα να αναζητήσει διαφορετικό τρόπο δανειοδότησης.

Πάντως, εξαιρετική εντύπωση προκαλεί η διαπίστωση ότι ενώ η αυξητική τάση των ενεχυροδανειστηρίων συνεχίζεται με αμείωτο βαθμό, τα στοιχεία του εισοδήματος τους κινούνται εξαιρετικά χαμηλά. Πιθανότατα, αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι ο καθένας αισθάνεται αμήχανα να πουλήσει τα υπάρχοντά του για το μισό της αξίας τους σε μετρητά – εκτός κι αν βρίσκεται σε αμείλικτο οικονομικό αδιέξοδο – ή νιώθει ντροπή να καταφύγει στην λύση της τοκογλυφίας που κοινωνικά απορρίπτει. Άλλωστε, η πρακτική του δανεισμού επ’ ενεχύρω δεν απέχει από αυτή την πρακτική όσο νόμιμα κι αν διενεργείται. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου