ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΞΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Μοίρασε το

Στις πρόσφατες ψηφοφορίες στη Βουλή, οι οποίες, κατ’ ουσίαν, επικύρωσαν την μνημονιακή πολιτική στην Ελλάδα, χάθηκε η ευκαιρία να ακουστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ μια υπεύθυνη εναλλακτική πολιτική πρόταση εξόδου από την κρίση.

Ο επικεφαλής του νέου πολιτικού σχηματισμού, Αλέξης Τσίπρας, περιορίστηκε σε δριμύα κριτική απέναντι στην πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης η οποία “οδηγεί σε εξαθλίωση τον ελληνικό λαό” και “εγγυάται την πλήρη κατάρρευση των δομών της κοινωνίας”. Τόνισε ότι η υπερψήφιση των επώδυνων και δη, αντισυνταγματικών, μέτρων που επιτάσσει η τρόικα αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει τους Έλληνες στην οικονομική κατάρρευση, και η επικύρωση του Προϋπολογισμού του 2013 δεν πρόκειται να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους γιατί απλά θα βυθίσει την χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέναντι σε όλες αυτές τις δυσοίωνες καταστάσεις, επανέλαβε ως μοναδικό αντίδοτο στις “καταστροφικές πολιτικές” που εφαρμόζονται, την καταγγελία των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης με ένα μόνο άρθρο. Στην θέση τους θα φέρει προς ψήφιση στην Βουλή ένα Εθνικό σχέδιο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την αναδιανομή εισοδήματος και την δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ, με την καταγγελία της δανειακής σύμβασης, προτίθεται να διεκδικήσει τη συνολική διαπραγμάτευση του χρέους σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, αφού το κρατικό χρέος εκτός από “άδικο” και “μη ταξικό” είναι σίγουρα “μη βιώσιμο”. Στόχος της διαπραγμάτευσης θα είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και η αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρες ανάπτυξης και με νέους ευνοϊκούς όρους. Απώτερος στόχος αυτών των πράξεων είναι κατάλληλες συμμαχίες ιδίως με χώρες του Νότου που θα οδηγήσουν σε μια ευρωπαϊκή και διεθνή διάσκεψη για το δημόσιο χρέος για κοινή και ευρωπαϊκό λύση σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Όλα τα παραπάνω κατά τον Αλέξη Τσίπρα, συγκροτούν τη “ριζοσπαστική πολιτική” για τα οικονομικά, δημοσιονομικά, κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα της Ελλάδας. Και με αυτή την πολιτική θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας στις επόμενες εκλογές. Αυτή η πραγματικότητα είναι βαρύνουσας σημασίας διότι είναι πιθανότατο το σενάριο να δοθεί η δυνατότητα στην Αριστερά να εφαρμόσει το σχέδιό της. Εξ’ αυτού του λόγου, άλλωστε, έχει ιδιαίτερο νόημα η συζήτηση περί των λύσεων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εξ’ αυτού του λόγου, επίσης, προκύπτουν συγκεκριμένες επικρίσεις για το προκείμενο σχέδιο.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούν ότι η πρόταση της αριστεράς σε περίπτωση αποτυχίας θα επιφέρει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό της νόμισμα. Τι κι αν πληθαίνουν διαβεβαιώσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που καθησυχάζουν ότι η καταγγελία του μνημονίου δεν συνιστά και έξοδο από το ευρώ. Η ουσία είναι πως μια τέτοια επιλογή εμπεριέχει υψηλό ρίσκο, αφού στηρίζει την επιτυχία της στην καταστροφή της χώρας.

Ο οικονομικός σύμβουλος του κόμματος, Θ. Παρασκευόπουλος δηλώνει απερίφραστα ότι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να καταγγείλει και την δανειακή σύμβαση και ότι το κόμμα του δεν θέλει την ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα ενώ και άλλα κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου έχουν αναφερθεί επανειλημμένως  στην στάση πληρωμών από την πλευρά της Ελλάδας αν οι δανειστές δεν αποδεχτούν την ακύρωση των μνημονιακών νόμων από τη Βουλή. Στην επιχειρηματολογία τους υποστηρίζουν ότι τα χρήματα από τα έσοδα αρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας…

Όλες αυτές οι διατυπώσεις και απόψεις προκαλούν αιτία επίθεσης κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση, κυρίως από τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ “κινδυνολόγο και θιασώτη του χάους που ονειρεύεται εμφύλιους σπαραγμούς και τον όλεθρο”, την ίδια ώρα που το ΚΚΕ κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι εκφράζει ένα τμήμα της αστικής τάξης. Και συγκεκριμένα μια μερίδα επιχειρηματιών στην Ελλάδα που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, το λεγόμενο «λόμπι της δραχμής», που θα ευνοηθούν από την αλλαγή του νομίσματος. Το παράδοξο βέβαια, εν προκειμένω, είναι πως η συγκεκριμένα κατηγορία εκτοξεύεται από ένα κόμμα που τάσσεται σφόδρα ενάντια στην “Ευρώπη των μονοπωλίων”…

Βέβαια, ο Αλέξης Τσίπρας έχει υποστηρίξει ξεκάθαρα ότι δεν προσβλέπει στην επιστροφή στην δραχμή αν και κατηγορείται πως το πρόγραμμά του κρύβει αυτόν τον κίνδυνο στην περίπτωση που τα αιτήματα του σχεδίου του δεν γίνονταν αποδεκτά από τους δανειστές μας.

Κανείς, φυσικά, δεν μπορεί να γνωρίζει είτε αν η αντιπολίτευση απλώς κινδυνολογεί σε μια προσπάθεια να προκαλέσει την κοινή γνώμη είτε αν εμφορείται από πατριωτισμό μιλώντας επαναστατικά. Το αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποδειχτεί πολιτικά και εθνικά επικίνδυνος ή, αντίθετα, ως δύναμη σωτηρίας. Το αν ανήκει στο περιβόητο λόμπι της δραχμής υπηρετώντας καπιταλιστικά συμφέροντα ή αν, σε τελική ανάλυση, υποκινείται από ξένες “γνωστές και άγνωστες δυνάμεις” που του υποδεικνύουν να δράσει με συγκεκριμένο τρόπο, εφόσον κυβερνήσει, θα το δείξει η ιστορία…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου