ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Μοίρασε το

Αν αυτά που αποκαλύπτονται διαρκώς το τελευταίο διάστημα και υπό τη δαμόκλειο σπάθη των δανειακών συμβάσεων, είναι η κορυφή του παγόβουνου, σκεφτείτε τι κρύβεται στην καρδιά και στη βάση του.

Οι βίλες με τα κλεμμένα του ΙΚΑ Καλλιθέας, το πόρισμα για το αλισβερίσι των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, αλλά και οι μαϊμού διευθετήσεις ανύπαρκτων αυθαιρέτων σε κοσμικά νησιά για να τα κτίσουν εκ των υστέρων είναι η θλιβερή συγκομιδή των τελευταίων ημερών. Και πώς να μην έχει φυτρώσει η διαφθορά παντού τη στιγμή που η ατιμωρησία και η συγκάλυψη, ήταν κομμάτι του τρόπου που πολιτεύτηκε το πολιτικό σύστημα για δεκαετίες.

Και βέβαια κανένας πολιτικός ή πολίτης δεν εξαιρείται γιατί εδώ που τα λέμε μπορεί το «μαζί τα φάγαμε» του Πάγκαλου να ήταν υπερβολικό και εν πολλοίς άδικο, όμως το «όλοι γνωρίζαμε και ανεχόμαστε» αυτή τη νοοτροπία, μάλλον  είναι κοντά στην πραγματικότητα. Γιατί όλοι είχαμε γίνει κοινωνοί του εύκολου και αδικαιολόγητου πλουτισμού γύρω μας, και εκτιμούσαμε;- ίσως ενδόμυχα θαυμάζαμε τον καπάτσο-, κι ας ήταν λαμόγιο. Φυσικά για τη ζωή με δανεικά, και το όνειρο του εύκολου και άκοπου πλουτισμού δεν μας φταίνε ούτε οι δανειστές, ούτε η Ευρώπη, ούτε οι διεθνείς συνωμοσίες, ούτε το κακό το ριζικό μας ούτε ο θεός που μας μισεί, για να παραφράσω το Βάρναλη.

Μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας και μόνοι μας πρέπει να αποκαταστήσουμε την όρασή μας και τη χαμένη τιμή μας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του προς τον «πνευματικό κόσμο» της χώρας είπε πως όλοι έχουμε ευθύνες για την κατάσταση της χώρας και εξέφρασε την ευχή να γίνουμε όλοι μέρος της λύσης. Τα όμορφα λόγια και τα ευχολόγια στην κατάσταση που βρίσκονται οι πολίτες ηχούν τώρα πια περισσότερο ως ειρωνεία και ως ύβρις, παρά πείθουν.

Όπως και η φράση πως «Είναι άγονη η μικροκομματική συζήτηση για τις ευθύνες καθενός στο παρελθόν αλλά σημασία έχει δημιουργία προϋποθέσεων για τις ευθύνες του μέλλοντος», έμοιασε περισσότερο ως συγχωροχάρτι στο παρελθόν παρά άνοιγμα στο μέλλον. Γιατί μόνο η σκληρή αυτοκριτική και η αποκάλυψη σε όλο το μέγεθός της,  της διάβρωσης που έχει επέλθει στο πολιτικό και κοινωνικό «σώμα» της χώρας μπορεί να δώσει αξιόπιστες λύσεις για την αυτοσωτηρία της. Αλλιώς, δυστυχώς, η μόνη λύση και η μόνη γιατρειά που θα της απομείνει θα είναι το κρεβάτι του Προκρούστη της τρόικας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου