ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: ΠΥΞΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Μοίρασε το

Ο Αντώνης Σαμαράς αναδιπλώθηκε και αποφάσισε να παγώσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, για να μην ανοίξει, τώρα, ένα ενδοκυβερνητικό μέτωπο, είναι όμως σαφές ότι προέβη σε μια κίνηση τακτικής έναντι των κυβερνητικών του εταίρων για να επανέλθει, το προσεχές διάστημα, με το στίγμα της νέας πολιτικής του ατζέντας, για το μέλλον της ΝΔ, της Κεντροδεξιάς και της κυβέρνησης, συνολικά.

Το Συνέδριο της ΝΔ προσφέρει στον πρωθυπουργό μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να καταστήσει ευδιάκριτες τις ιδεολογικές διαφορές της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, αναδεικνύοντας, ίσως, μια πιο “δεξιά” πολιτική πλατφόρμα που πάντως θα υπενθυμίζει πως η ΝΔ δεν έχει εξομοιωθεί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και πως σε τελική ανάλυση δεν μπορεί να σύρεται και να συμπλέει με τις δικές τους, θεμιτές κατά τα άλλα, πολιτικές επιδιώξεις.

Απαλλαγμένος από εσωκομματικές εντάσεις, ενστάσεις και επιφυλάξεις και με την παντελή απουσία εσωκομματικής αντιπολίτευσης ή αμφισβήτησης, ο Αντώνης Σαμαράς έχει όλη την ευχέρεια να διαμορφώσει μια νέα στρατηγική με την οποία θα διευρύνει την πολιτική του επιρροή στο εσωτερικό του κόμματος, θα θέτει σε εφαρμογή μια νέα πολιτική δράση και θα αναδεικνύει μια νέα ηγετική ομάδα.

Η υλοποίηση της στρατηγικής του αποσκοπεί στην ενίσχυση της εικόνας του ιδίου και του κόμματος, ώστε να είναι σε θέση, αν χρειαστεί, να διακινδυνεύσει μια ρήξη που θα οδηγούσε σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αν και εφόσον οι κυβερνητικοί του εταίροι επιχειρήσουν να τον υποβάλλουν σε ένα καθεστώς ιδιότυπης πολιτικής ομηρίας.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως η προγραμματική συμφωνία των τριών εταίρων καθίσταται πλέον ανεπίκαιρη και το προσεχές διάστημα θα χρειαστεί επαναδιατύπωση. Αυτό άλλωστε δείχνουν να επιθυμούν τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο Φώτης Κουβέλης.

Ενόψει, λοιπόν, της νέας συμφωνίας βάση της οποίας θα εξισορροπηθούν οι όποιες πολιτικές αντιθέσεις, όλες οι πλευρές σπεύδουν τώρα να επανατοποθετηθούν. Στην περίπτωση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, έδειξαν να συγκλίνουν με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που φαίνεται να θορύβησε το πρωθυπουργικό περιβάλλον, καθώς δημιουργείται η αίσθηση πως η ΝΔ δεν θέτει τη δική της ατζέντα, αλλά υπαναχωρεί διαρκώς στις απαιτήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Επισήμως, ο Αντώνης Σαμαράς σπεύδει να κρατήσει χαμηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης και αποφεύγει οιεσδήποτε τοποθετήσεις που αφορούν στην εσωτερική λειτουργία της κυβέρνησης. Μάλιστα, ενόψει της αυριανής, προγραμματισμένης, συνάντησης των πολιτικών αρχηγών έχει φροντίσει ώστε το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου να υποβαθμιστεί, δίνοντας χώρο σε άλλα, σπουδαιότερης σημασίας ζητήματα που παραμένουν ακόμα ανοικτά…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου