Η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, και η επιλογή των Βρετανών για έξοδο από την Ε.Ε. άλλαξαν ριζικά το πολιτικό τοπίο, και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για ανατροπή της Γερμανικής κυριαρχίας στην Ευρώπη.
Οι πρόσφατες δηλώσεις Τραμπ ότι το Brexit είναι μία υπέροχη κατάσταση και ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν στην έξοδο, και οι κυρώσεις στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες από τις αμερικανές αρχές, σκιαγραφεί το πλαίσιο ενός εμφανούς πλέον οικονομικού και εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε.
Ταυτόχρονα, η επιλογή της Βρετανικής κυβέρνησης για «σκληρό» Brexit και η επιλογή για προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων με ευνοϊκούς όρους, η διαφαινόμενη προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας, η ευθεία αμφισβήτηση μεγάλων τμημάτων της Ιταλικής κοινωνίας στην ευρωζώνη, αλλά και η άρνηση των Πολωνών, της πλέον αναπτυσσόμενης ευρωπαϊκής οικονομίας, να ενταχθούν στο κοινό νόμισμα δείχνουν ότι ένας νέος οικονομικοπολιτικός άξονας δημιουργείται με βάση μία διαφορετική πολιτική των ΗΠΑ, στηριζόμενη σε παραδοσιακές φιλίες και συμμαχίες, και σε ευθεία αντίθεση με την υπό Γερμανική καθοδήγηση Ε.Ε.
Οι Αμερικανοί υπό την ηγεσία Τραμπ αναβιώνουν σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, σχέσεις που εμφανίστηκαν και την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έναντι των Γερμανών, με σκοπό την εμπορική κυριαρχία. Με βάση τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας, αλλά και της προστασίας του εθνικού καπιταλιστικού τους μοντέλου και των επιχειρήσεών τους, Αμερικανοί και Βρετανοί έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με την στείρα οικονομική πολιτική της Ε.Ε. που στραγγίζει οικονομικά όλες τις χώρες πλην της Γερμανίας, που βλέπει το εμπορικό της πλεόνασμα να υπερβαίνει κάθε όριο, σε βάρος των εταίρων της.
Οι Έλληνες και οι Ιταλοί, πέραν των συντριπτικών οικονομικών ευθυνών μας, είμαστε θύματα της Γερμανικής κυριαρχίας στην Ε.Ε., και εκτιμώ πως σύντομα θα κληθούμε να τοποθετηθούμε υπέρ ή κατά των δύο αξόνων που δημιουργούνται, των Αγγλοαμερικανών από την μια, και της Γερμανικής Ευρώπης από την άλλη.
Στον νέο κόσμο που δημιουργείται, καλό είναι να θυμόμαστε ότι η χώρα μας αναπτύχθηκε όποτε συστρατεύθηκε στο πλευρό δυνάμεων της ελευθερίας, σε όλες τις μορφές [οικονομικής, πολιτικής], της εθνικής ταυτότητας, και της οικονομικής ανάπτυξης μέσω του παγκόσμιου εμπορίου και της ναυτιλίας. Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να ακολουθεί αντίθετη πορεία, μέσα από ένα σπιράλ ύφεσης και οικονομικής καταπίεσης, που δεν φαίνεται να μας βγάζει από την κρίση, και είναι σε αντίθεση με την πολιτική παραδοσιακών συμμάχων και φίλων μας, όπως οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί. Ας μην το ξεχνάμε αυτό, όταν θα κληθούμε να δώσουμε απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα για την πορεία της πατρίδας μας, που θα καθορίσουν το μέλλον μας, πέρα από τα εφήμερα όπως Τσίπρας ή Μητσοτάκης.