ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ

Μοίρασε το

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω απο την Ευρώπη. Είναι το φάντασμα του μισαλλόδοξου εθνικισμού που πηγάζει απο μακρινά ολοκληρωτικά καθεστώτα. Είναι το φάντασμα της ακροδεξιάς πολιτικής,της φασιστικής επέλασης εθνικο-λαικιστικών κομμάτων. Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Ουγγαρία αλλά και Ελλάδα: το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται όλο και πιο έντονα. Η ανάδειξη του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ ενθαρρύνει την Λεπέν και τους λοιπούς εθνικιστές ακροδεξιούς ηγέτες στην Ευρώπη να επικαλούνται την ”πατρίδα”, την ”καθαρότητα” της εθνικής τους φυλής. Δεν θα μπορέσει να γλυτώσει το αναπόφευκτο κακό η γηραιά ήπειρος. Brexit, ευρωσκεπτικισμός και ένας ισχυρός λαικισμός απλώνεται μπροστά μας. Η νίκη Τραμπ είναι το ιστορικό συμβάν ώστε παρόμοιοι ηγέτες στην Ευρώπη, με υποκριτικό ταλέντο στον υπερπατριωτισμό και με ναπολεόντιο, μεσσιανικό σύνδρομο, ενθαρρύνονται περισσότερο και ξεσηκώνουν τις μάζες.

Ξέρω τι σκέφτεστε: υπάρχει και αριστερός λαικισμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι PODEMOS, ο άχρωμος Μπέμπε Γκρίλο στην Ιταλία. Ναι,υπάρχει. Αλλά θρέφεται απο το κενό της σοσιαλδημοκρατίας, το κενό των δυνάμεων του κοινωνικού φιλελευθερισμού, το κενό της σύγχρονης φιλελεύθερης κεντροδεξιάς.

Η Ευρώπη γέρνει επικίνδυνα στα άκρα. Σε συγκεκριμένα άκρα. Αυτά που έχουν καθοδηγητές με ταλέντο στις κορώνες και στις γκριμάτσες του Μουσολίνι, με ταλέντο στον εμπρηστικό ρατσιστικό λόγο, με ταλέντο όπως αυτό του Τραμπ που σαν καλός ηθοποιός ανέβηκε πλεόν επι σκηνής. Κουνάει τα χέρια του υποδεικνύοντας το ”αναγκαίο”. Είναι πλέον ο καθοδηγητής που έψαχνε το πόπολο. Εκείνος που φουντώνει τα στήθη των αμερικανών με πατριωτισμό. Δεν κάνει λόγο για ΗΠΑ, αλλά για Αμερική. Εμπνέοντας τον συντηρητικό πολίτη με τις κορώνες του,την ίδια ώρα που θωρακίζει το φρόνημα του ενισχύοντας τον θρησκευτικό πατριωτισμό και τον χαμένο πουριτανισμό όχι και τόσο μακρινών εποχών.

Μια νέα εποχή εθνικού προστατευτισμού ξεκινάει για την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και σε συνδυασμό με μια επικίνδυνη αντιστροφή της αποτυχημένης νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης (σημ: μίλησε για κυνήγι στις ξένες εταιρείες εντός ΗΠΑ ο Τραμπ) καθιστούν την Ευρώπη όμηρο των εξελίξεων. Η ήπειρος με το μωσαικό των εθνικοτήτων, η ήπειρος με το άτεγκτο γερμανικό λογιστήριο των κρατών, η ήπειρος με τις ορδές των μεταναστών απο την Μεση Ανατολή,μοιάζει σαν να ετοιμάζεται για ένα πισωγύρισμα στον εθνικισμό. Εκείνο τον εθνικισμό που έθρεψε, πριν τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο,την ναζιστική Γερμανία, την σταλινική Σοβιετική Ένωση, την φασιστική Ιταλία. Η Ιστορία δεν ξεχνιέται, όσοι Τραμπ και αν εισβάλλουν στο συλλογικό ασυνείδητο…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου