ΕΙΠΑΝ “ΟΧΙ”…ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΗΝ ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ ΣΤΟΥΣ “ΣΚΛΗΡΟΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ”

Μοίρασε το

Η Κύπρος γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρώπης που στέλνει σύσσωμη ένα ηχηρό «ΟΧΙ» στις «γερμανικής έμπνευσης», μεθόδους λεηλασίας και απάνθρωπης λιτότητας. Το «απέραντο ησυχαστήριο της Ευρώπης» , δεν μπορεί πλέον να κάνει ότι δεν βλέπει και δεν ακούει. Με μια ορμή ίδια με αυτή που έφραξε το δρόμο στο διχοτομικό σχέδιο Ανάν (με ένα και πάλι ηχηρό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του 2004), ο Κυπριακός λαός δείχνει πως θέλει να επιβιώσει και να μην δεχτεί εξεφτελισμούς και ισοπέδωση.  Πλέον η διαχείριση της κρίσης και του προβλήματος της Κύπρου, γίνεται «καυτή πατάτα» και μείζον θέμα για την Ευρωζώνη, την Ε.Ε και την Γερμανική ηγεσία που βλέπουν τα σχέδια  τους για διάλυση της Κυπριακής οικονομίας μέσα από την πλήρη απαξίωση και συρρίκνωση του Τραπεζικού Τομέα  προκαλούν χιονοστιβάδα.

Ο “εκβιασμός” γυρίζει μπούμεραγκ για την ΕΕ και τη γερμανοκίνητη τρόικα των σκληροπυρηνικών της ευρωζώνης, που βρίσκονται ξαφνικά αντιμέτωποι με μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί.
Η απόφαση ήταν ουσιαστικά ομόφωνη και ελήφθη με την υποστήριξη της κυβέρνησης, καθώς 36 βουλευτές κατεψήφισαν το νομοσχέδιο επί της αρχής, οι 19 του κυβερνώντος κόμματος απείχαν, ενώ κανένας δεν ψήφισε υπέρ.
 Δίνοντας “μαθήματα” υπεύθυνων χειρισμών και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, η κυπριακή πολιτική ηγεσία αγνόησε τις έξωθεν υποδείξεις και τους εκβιασμούς, αναζήτησε στηρίγματα και προτίμησε τελικά να “βάλει το πιστόλι στο τραπέζι” . Προεξοφλώντας το “όχι” της Βουλής στο σχέδιο διάσωσης, κυβέρνηση και αντιπολίτευση εργάστηκαν από κοινού πάνω σε εναλλακτικά σενάρια, στα οποία περιλαμβάνεται και η έξοδος της χώρας από το ευρώ.
Η “καυτή πατάτα” περνάει τώρα στα χέρια των Ευρωπαίων, που πρέπει να βρουν λύσεις αποδεκτές όχι μόνον από την Κύπρο αλλά και από τη Μόσχα.
Ο ΛΑΟΣ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΣΕ 

Στο άκουσμα του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, το πλήθος, που είχε συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή, αντέδρασε με πανηγυρισμούς και επευφημίες.

Με βασικά συνθήματα “Η Κύπρος ανήκει στο λαό της” και “Ανεξαρτησία- Δημοκρατία- Ελευθερία”, πλήθος κόσμου διαδήλωσε κοντά στην Κυπριακή Βουλή.
Πολλοί βουλευτές βρέθηκαν στο δρόμο και ενθάρρυναν τους διαδηλωτές που κρατούσαν, εκτός από την σημαία της Κύπρου, και σημαίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Ο κυπριακός πολιτικός κόσμος συνέκλινε στην άποψη της απόρριψης της πρότασης για “κούρεμα” και επέλεξε την εκ νέου προσφυγή στο Eurogroup με αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση.
ΠΥΡ ΟΜΑΔΟΝ

Στη συνεδρίαση της Βουλής, οι εκπρόσωποι των κομμάτων εξαπέλυσαν πυρά εναντίον της πρότασης του Eurogroup, με αρκετούς να επιτίθενται εναντίον του διδύμου Μέρκελ- Σόιμπλε για το ρόλο τους στο “πακέτο” και για το ότι κατ’ επανάληψη κατηγόρησαν την Κύπρο ως “φορολογικό παράδεισο” των Ρώσων.

Έκαναν δε λόγο για παραβίαση των ευρωπαϊκών αρχών, για απουσία αλληλεγγύης και για εκβιασμό.
Απηύθυναν μάλιστα την προειδοποίηση ότι και άλλες χώρες μπορεί να δεχθούν παρόμοιο χτύπημα στο μέλλον, καθώς η περίπτωση της Κύπρου δημιουργεί προηγούμενο.
Ο Γιαννάκης Ομήρου, εκ μέρους της ΕΔΕΚ, έκανε λόγο για ωμό εκβιασμό και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα.
Ο ηγέτης του συγκυβερνώντος ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, απέρριψε το νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι “οι αποφάσεις που θα λάβουμε σήμερα είναι επίπονες και ιστορικές”.
“Η χώρα μας είναι κάτω από άδικη και προμελετημένη επίθεση”, είπε για να προσθέσει: “Είναι σαφές τώρα, το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, είναι πολιτικό και γεωπολιτικό. Η απόφαση του Eurogroup είναι εκβιαστική- θέλουμε η απάντηση μας απόψε να είναι ευρωπαϊκή και όχι μόνο κυπριακή”.
Βολές κατά του προέδρου Αναστασιάδη για τη στάση του εξαπέλυσε εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο Άνδρος Κυπριανού, ζητώντας να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων απέσυραν χρήματα από τις κυπριακές τράπεζες το τελευταίο διάστημα.
“Είναι άκρως απαράδεκτο και η θέση μου είναι ότι αυτό είναι επαίσχυντο”, δήλωσε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Αμμοχώστου, Ζαχαρίας Κουλίας.
Στην αρχή της συνεδρίασης, δεν έγινε δεκτή η εισήγηση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, να αναβληθεί για την Τετάρτη η συζήτηση του νομοσχεδίου.
Με στόχο την εξέταση εναλλακτικών σχεδίων για αντιμετώπιση της κατάστασης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει σύσκεψη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, το πρωί της Τετάρτης.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
Νωρίτερα, ο κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης είχε προδικάσει την αρνητική ψήφο της Βουλής: “Το κοινοβούλιο θα τοποθετηθεί αρνητικά, διότι θεωρεί και πιστεύει ότι είναι άδικο και πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου γενικότερα”.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το “κούρεμα” των καταθέσεων δεν ήταν κάτι που ανέμενε η κυπριακή κυβέρνηση, για να σημειώσει ότι πλέον εκπονεί τα δικά της σχέδια.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι -νωρίς το απόγευμα της Τρίτης- ο κ. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ, η οποίο φέρεται να του άσκησε πιέσεις για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.
Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε την καγκελάριο ότι το ν/σ δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή και πως η Λευκωσία επεξεργάζεται εναλλακτικό σχέδιο.
Εν τω μεταξύ, δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Κύπρου η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Μ. Σαρρή, ο οποίος αναχώρησε για τη Μόσχα για διαβουλεύσεις, έχοντας υποβάλει την παραίτησή του. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι υπάρχει ενόχληση με τον κ. Σαρρή και δεν αποκλείεται να αποπεμφθεί όταν επιστρέψει από τη Ρωσία.
Το ν/σ που τέθηκε προς ψήφιση προβλέπει:
– Για κάθε ευρώ μέχρι και 20.000 με συντελεστή 0,00%
– Για κάθε ευρώ πάνω από 20.000 μέχρι και 100.000 με συντελεστή 6,75%
– Για κάθε ευρώ πάνω από 100.000 με συντελεστή 9,90%.
Το τέλος υπολογίζεται επί των υπολοίπων των καταθέσεων στα βιβλία των πιστωτικών ιδρυμάτων στη Δημοκρατία κατά το κλείσιμο των εργασιών τους την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013.
Μέχρι και κατά 50% εκτιμάται ότι θα ήταν η εκροή των καταθέσεων από τις ξένες τράπεζες, σε περίπτωση που ψηφιζόταν το νομοσχέδιο για “κούρεμα”.
Πολλοί βουλευτές βρέθηκαν στο δρόμο και ενθάρρυναν τους διαδηλωτές που κρατούσαν, εκτός από την σημαία της Κύπρου, και σημαίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
ΣΕΝΑΡΙΑ 
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται επίσης διαχωρισμός των ασφαλισμένων καταθέσεων και των καλών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών από τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Οι “κακές” τράπεζες -που θα είναι πλέον οι παλιές τράπεζες- θα μπουν στη διαδικασία εκποίησης των στοιχείων ενεργητικού για να πληρώσουν τους ανασφάλιστους καταθέτες.
“Το πρόβλημα με αυτήν τη λύση είναι ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες μπορεί να χάσουν και το 90% των χρημάτων τους”, δήλωσε γνώστης του θέματος.
Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ δεσμεύεται να παραχωρήσει απεριόριστη ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Σημειώνεται ότι και αυτό το σχέδιο βρίσκεται υπό αίρεση: Δεν είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσει το κυπριακό Κοινοβούλιο αλλά και την ΕΕ, καθώς δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα κονδύλια που θα πρέπει να συγκεντρωθούν.
Ενστάσεις εκφράζονται επίσης από τραπεζικούς παράγοντες, καθώς κρίνουν ότι με το σχέδιο διάσωσης των μικροκαταθετών συγκεντρώνονται μόνο 5,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να υπολείπονται 300 εκ. ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος που έθεσε το Eurogroup, δηλαδή 5,8 δισ. ευρώ.
Τραπεζικοί παράγοντες προβλέπουν επίσης “τσουνάμι” εκροών όταν ανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες που έχει προγραμματιστεί να παραμείνουν κλειστές ως την Τετάρτη.
Τον “κώδωνα” του κινδύνου κρούουν και εκπρόσωποι ξένων τραπεζών που συμμετέχουν στη συνεδρίαση, μιλώντας για κλείσιμο τραπεζών και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Με δανεισμό από τα Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα μελετά, σύμφωνα με πληροφορίες, να καλύψει η κυπριακή κυβέρνηση μεγάλο μέρος των 5,8 δισ. ευρώ, για να αποφευχθεί το “κούρεμα” των καταθέσεων των τραπεζών. Υπολογίζεται ότι το ποσό από τα Ταμεία Προνοίας φθάνει τα 5,2 δισ. ευρώ.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου