ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ο Trump δείχνει το τέλος του κόσμου όπως τον ξέραμε. Ο νέος προστατευτισμός φαίνεται να ξεκινάει από την μήτρα του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ. Και ίσως γίνει αιτία για να εκδηλωθεί, κυρίως από τις μεγάλες δυνάμεις, ένας νέος οικονομικός εθνικισμός. new deal Ηλίας Καραβόλιας

Μοίρασε το

“Η Κίνα βιάζει την χώρα μας”, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump σε ομιλία του. Και στην συνέχεια έγραψε στο tweet.. “Όταν χάνουμε δισεκατομμύρια δολάρια από το εμπόριο μας με σχεδόν κάθε χώρα, τότε οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και εύκολα κερδίζονται”. Μήπως αυτό είναι το Τέλος του Κόσμου όπως το ξέραμε;

Ο TRUMP ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΣΜΌΣ

Από ό,τι καταλάβατε, το κουμπί πατήθηκε.

Ο Trump θα επιβάλλει δασμούς  σε λίγες ημέρες 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ.

“Πρέπει να προστατέψουμε τη χώρας μας και τους εργαζομένους μας  καθώς η χαλυβουργία μας είναι σε κακή κατάσταση”, είπε ο πλανητάρχης. Ενώ ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ υποστήριξε ότι η επιβολή των δασμών αποτελεί θέμα εθνικής ασφάλειας και είναι αναγκαία για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Θα αποφύγω να σχολιάσω τι σημαίνει πρακτικά για ευρωπαϊκές, κινεζικές αλλά και άλλες επιχειρήσεις η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα-αλουμινίου. Παραδείγματος χάρη, για κάθε 100 τόνους χάλυβα που εισάγονται στις ΗΠΑ, οι 7 προέρχονται από την Τουρκία.

Τα μακροοικονομικά δεδομένα, οι νομισματικές σχέσεις  και οι ανισορροπίες που θα δημιουργηθούν από τους δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση Τrump στις δυο βασικές πρώτες ύλες, θα μας απασχολήσουν σε μελλοντικό κείμενο. Εξετάζω κάτι άλλο στις γραμμές αυτές. Και δεν αναφέρομαι καν στις γεωπολιτικές επιπτώσεις και στην ανακατανομή ισχύος που γεννούν ιστορικά οι εμπορικοί πόλεμοι. Γιατί περί εμπορικού πολέμου πρόκειται αυτό που κάνουν σήμερα οι ΗΠΑ .

Ήδη η Ε.Ε. ετοιμάζει δασμούς ύψους 25% σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας 3,2 δισ. δολαρίων, εάν οι δασμοί Trump αφορούν ευρωπαϊκά προϊόντα.

Αναφέρομαι σε κάτι που ίσως η Ιστορία το καταγράψει κάποτε, σε ένα μακρινό ή κοντινό μέλλον. Στην αρχή του τέλους της Παγκοσμιοποίησης, όπως την ζήσαμε μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Καθώς και μετά την σταδιακή απορρύθμιση των αγορών εδώ και τρεις δεκαετίες  περίπου.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΌΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΌΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

Πολλοί αναρωτιούνται αν η αμερικανική αυτή εμπορική πρακτική είναι “αθέμιτη”. Και όμως, τίποτα το αθέμιτο δεν υπάρχει στο σημερινό διεθνές εμπορικό σκηνικό των χαμηλών επιτοκίων και των μοχλευμένων ισολογισμών των κεντρικών και των εμπορικών τραπεζών. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. Ένας νέος οικονομικός εθνικισμός (προστατευτισμός) φαίνεται να ξεκινάει από την μήτρα του καπιταλισμού (ΗΠΑ). Και ίσως γίνει αιτία για έναν νέου τύπου οικονομικό εθνικισμό, κυρίως από τις μεγάλες δυνάμεις.

Το αυτονόητο φυσικά δεν σηκώνει αμφισβήτηση.

Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που σχεδιάζει να επιβάλει ο Τrump θα διαστρεβλώσουν το παγκόσμιο εμπόριο και θα στοιχίσουν θέσεις εργασίας.

Ειδικά εάν άλλες χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ. Ήδη τα χρηματιστήρια ταρακουνήθηκαν πλήττοντας τις τιμές των μετοχών των χαλυβουργιών και των μεταποιητικών βιομηχανιών που τροφοδοτούν τις αμερικανικές αγορές.

ΣΤΟ ΤΈΛΟΣ ΤΟΥ ΚΌΣΜΟΥ

Η Αμερικανική ηγεμονία, η χωροχρονική παντοδυναμία της στην ουσία, δεν υπολογίζει και δεν  σέβεται τους πολυμερείς εμπορικούς κανόνες. Ούτε και την παγκόσμια τάξη του εμπορίου. Θα το κατανοήσουμε καλύτερα αν αναρωτηθούμε το αυτονόητο.

Τι θα γίνει όταν  οι ασιατικές, φθηνού εργατικού κόστους χαλυβουργίες,  λόγω των δασμών από τις ΗΠΑ, βρεθούν σε κατάσταση υπερπροσφοράς;

Και οι εγχώριες αγορές τους  πλημμυρίσουν με προϊόντα χάλυβα που δεν έχουν πού αλλού να πουληθούν; Η Ε.Ε θα βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να είναι αυτή ο βασικός υποδοχέας του παραγόμενου προϊόντος. Και ξέρουμε τι σημαίνει για τις ευάλωτες και ανόμοιες ευρωπαϊκές οικονομίες, να κατακλύζονται από ασιατικά φθηνά προϊόντα και πρώτες ύλες.

Ας ελπίσουμε ότι ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα καταγράψει ως μήνα έναρξης  ενός μεγάλου εμπορικού πολέμου τον Μάρτιο του 2018. Και ας ελπίσουμε να είναι διαχειρίσιμες οι παρενέργειες και οι ζημίες στο διεθνές εμπόριο, στην παραγωγή και στην απασχόληση. Φοβάμαι όμως ότι ένας εμπορικός πόλεμος που συνοδεύεται από ισχυρό σχέδιο οικονομικού προστατευτισμού στις ΗΠΑ. Έστω και αν στην αρχή δεν μοιάζει απειλητικός για τις οικονομίες. Θα λειτουργεί υπόγεια και αθόρυβα για πολύ καιρό πλήττοντας τις αγορές και δημιουργώντας εστίες ανισορροπίας σε τιμές προϊόντων αλλά και στην αξία της Εργασίας…

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Ηλία Καραβόλια στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου