ΤΟ “ΓΑΛΑΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ” ΕΣΤΕΙΛΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΗΝΥΜΑ

Μοίρασε το

Ο δικομματισμός στην Ελλάδα τέλειωσε! Η χώρα εισήλθε και τυπικά πλέον στη νέα Μεταπολίτευση και στην Δ’ Ελληνική Δημοκρατία.

Οι πολίτες με την ψήφο τους έστειλαν ένα σαφές μήνυμα για τη βούληση τους να παραμείνει η χώρα στον ευρωπαϊκό δρόμο, ώστε να συμμετάσχει στις ζυμώσεις και τις διεργασίες που θα ξεκινήσουν μετά τη νίκη του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία, για τη νέα Ευρώπη που οικοδομείται. Το σημαντικό είναι η συμβολή του ελληνικού αποτελέσματος σε αυτές τις διεργασίες.

Υπήρχε διάχυτη στον κόσμο η αίσθηση πως η Ελλάδα έγινε το πειραματόζωο για να δοκιμαστεί η νεοφιλελεύθερη συνταγή της λιτότητας που τείνει να κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη. Με το εκλογικό αποτέλεσμα οι Έλληνες πολίτες έδειξαν πως οι συγκεκριμένες “συνταγές σωτηρίες” χρειάζονται αναπροσαρμογές, ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να μην χάσουν κοινωνικά κεκτημένα δεκαετιών και το βιοτικό τους επίπεδο συνολικά. Είναι ένα μήνυμα που θα σταλεί από το “γαλατικό χωριό που αντιστέκεται” με παραλήπτες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες που αισθάνονται την ανάσα της λιτότητας και της απώλεια κοινωνικών κεκτημένων.

Ως πειραματόζωο που αντέδρασε στις “συνταγές θεραπείας”, αρκεί για να επανατοποθετήσει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη, ως ένα “πρότυπο παράδειγμα” δημοκρατικής χώρας αξιώνει ένα αύριο, όπου στο επίκεντρο θα βρίσκονται οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί.

Με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας να μην τίθεται σε αμφισβήτηση, οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μπορούν πλέον να βρουν ένα κοινό παρανομαστή με τον οποίο θα δοθεί σε κυβέρνησης “εθνικής ενότητας” ή “εθνικού σκοπού”, η πολιτική εντολή να επαναδιαπραγματευτεί από μηδενική βάση τη δανειακή σύμβαση με την Τρόικα. Διαφορετικά δεν θα μπορέσει να προκύψει ούτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη στήριξη μιας κυβέρνησης συνεργασίας (της όποιας κυβέρνησης συνεργασίας), ούτε, πολύ περισσότερο, την απαραίτητη και αναγκαία κοινωνική πλειοψηφία που θα δίνει πολιτική νομιμοποίηση στην όποια κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα του Μνημονίου.

Σε αντίθετη περίπτωση, η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές, υπό το σοβαρό ενδεχόμενο, ο εκβιασμός για την καταβολή της πρώτης δόσης του νέου δανείου (που εκ των πραγμάτων θα προκύψει…), να παράγει τα αντίθετα αποτελέσματα, οδηγώντας σε εκ βάθρων ανατροπή του πολιτικού σκηνικού της χώρας.

Κάπως έτσι, αναδεικνύεται ως ζητούμενο σε επίπεδο τακτικής, το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να προκαλέσει νέα προσφυγή στην κάλπη. Όπως και να χει, αυτό θα είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει την “επόμενη μέρα” και που αναγκαστικά θα λάβει χώρα μέσα από το πλαίσιο διερευνητικών εντολών για το σχηματισμό κυβέρνησης. Διότι σε κάθε περίπτωση η χώρα θα πρέπει να κυβερνηθεί!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου