συνέντευξη στον ΑΛΦΟΝΣΟ ΒΙΤΑΛΗ
“Η Κύπρος αναμένει ξεκάθαρη έκφραση της κοινοτικής αλληλεγγύης”, επισημαίνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Στέφανος Στεφάνου, προειδοποιώντας πως από αυτές τις κινήσεις θα επηρεαστεί η ενταξιακή πορεία Τουρκίας. “Ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος ποία θα είναι τελικά η συμπεριφορά της Τουρκίας” τόνιζει και πρόσθεσε πως η Άγκυρα “προσπαθεί να παρουσιασθεί ότι θέτει πολιτικά ζητήματα λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε διεθνώς η συμπεριφορά της”.
Επίσης στέλνει το μήνυμα ότι η Κύπρος θα συνεχίσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και τονίζει πως «αναμένεται ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης και για άλλα τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ , ο οποίος θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω έρευνες και γεωτρήσεις».
Χαρακτηρίζει παράνομη την συμφωνία της Τουρκίας με το ψευδοκράτος για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και σημειώνει για το Κυπριακό πως «το θέμα των υδρογονανθράκων δεν έχει σχέση με τις διαπραγματεύσεις . Οι συνομιλίες δεν διεξάγονται μεταξύ δύο κρατών, ούτε και η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει στις συνομιλίες. Τις συνομιλίες τις διεξάγουν οι δύο κοινότητες της Κύπρου. Η Τουρκία και τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν νομιμοποιούνται να διαμαρτύρονται ούτε και μπορούν να διεκδικούν λόγο στα ζητήματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία».
ΕΡ. Πως αντιμετωπίζει ο Διεθνής Παράγοντας – μετά και τις επαφές του Προέδρου Χριστόφια στη Ν.Υόρκη – τις γεωτρήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ
ΑΠ. Οι αντιδράσεις των διαφόρων παραγόντων ήταν οι ίδιες μ’ αυτές που σημειώθηκαν δημόσια. Ότι, δηλαδή, είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους. Κανένας δεν προέτρεψε για τερματισμό ή επανεξέταση του όλου θέματος. Επιπρόσθετα, επικρίθηκε η συμπεριφορά και η στάση της Τουρκίας που προκαλεί ένταση και κινδύνους στην περιοχή. Είναι φανερό ότι η Τουρκία με την επιθετική και αρνητική ρητορεία της αλλά και την εν γένει συμπεριφορά της στην περιοχή, έχει μείνει εκτεθειμένη διεθνώς.
ΕΡ. Θα συνεχιστούν οι γεωτρήσεις ; Πέραν του Οικοπέδου 12 θα υπάρχουν γεωτρήσεις και στα άλλα οικόπεδα;
ΑΠ. Ασφαλώς και θα συνεχίσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Γι’ αυτό το θέμα η Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται εδώ και μερικά χρόνια. Η όλη προσπάθεια άρχισε με την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της χώρας υπογράφοντας συμφωνίες με τρεις γειτονικές χώρες. Το Ισραήλ, το Λίβανο και την Αίγυπτο. Ακολούθως πραγματοποιήθηκαν γεωφυσικές έρευνες οι οποίες τελικά οδήγησαν στην ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 12. Μ’ αυτή τη γεώτρηση αναμένεται να διαπιστωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας η ύπαρξη κοιτάσματος υδρογονανθράκων και μαζί, η ποσότητα και η ποιότητα του υλικού. Μέσα από αυτές τις έρευνες θα καταδειχθεί αν είναι συμφέρουσα η εκμετάλλευση του κοιτάσματος που πολύ πιθανόν να υπάρχει. Σύντομα αναμένεται ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης και για άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ ο οποίος θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω έρευνες και γεωτρήσεις.
ΕΡ. Μπλοφάρει ή μπορεί να φτάσει στα άκρα η Τουρκία με τους υψηλούς τόνους και την έντονη στρατιωτική παρουσία στη περιοχή
ΑΠ. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποια θα είναι τελικά η συμπεριφορά της Τουρκίας. Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μια περιφερειακή, από στρατιωτικής άποψης, υπερδύναμη δεν μπορεί να μην υπολογίζει το διεθνές κλίμα και τις ισορροπίες δυνάμεων καθώς και τα συμφέροντα που διακυβεύονται στην περιοχή. Γι’ αυτό και μέχρι τώρα έχει περιοριστεί στις λεκτικές απειλές και στους ψηλούς τόνους. Τις τελευταίες μέρες διαπιστώνεται μια προσπάθεια από μέρους της Τουρκίας να θέσει πολιτικά ζητήματα στην ατζέντα και να παρουσιάζεται ότι τάχα κάνει δημιουργικές προτάσεις για εκτόνωση της κρίσης, η οποία η ίδια προσπαθεί να προκαλέσει με τη στάση της. Αυτό κατά την άποψή μου έχει να κάνει με τις αντιδράσεις που προκάλεσε διεθνώς η συμπεριφορά της. Η Κύπρος, σε στενή συνεργασία και συντονισμό με την Ελλάδα, παρακολουθεί πολύ στενά και συνεχώς αξιολογεί τη στάση της Τουρκίας και ανάλογα προβαίνει σε ενέργειες για υπεράσπιση των δικαιωμάτων της.
ΕΡ. Υπάρχει συμφωνία Τουρκίας – Ψευδοκράτους για υφαλοκρηπίδα και το ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ είναι στην περιοχή για έρευνες…
ΑΠ. Η λεγόμενη συμφωνία της Τουρκίας με το ψευδοκράτος είναι παράνομη. Δεν ισχύει και δεν υφίσταται αφού η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη δεύτερου κράτους στην Κύπρο. Η ενέργεια της Τουρκίας να ανακηρύξει την ούτω καλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» έχει καταδικαστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την οποία χαρακτήρισε αποσχιστική, άκυρη, παράνομη και ως μη γενόμενη καλώντας όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσει. Όπως είναι γνωστό κανένα κράτος δεν έχει αναγνωρίσει το ψευδοκράτος εκτός από την Τουρκία. Η «συμφωνία» της Τουρκίας με το ψευδοκράτος δεν είναι τίποτα άλλο από μια συμφωνία με τον εαυτό της, αφού το ψευδοκράτος είναι υποτελές καθεστώς σ’ αυτήν.
ΕΡ. Επηρεάζονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό από αυτό το κλίμα;
ΑΠ. Η άσκηση ενός αυτονόητου κυριαρχικού δικαιώματος για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων δεν μπορεί να επηρεάζει τις συνομιλίες στο Κυπριακό για ένα πολύ απλό λόγο. Το θέμα των υδρογονανθράκων δεν έχει σχέση με τις διαπραγματεύσεις. Οι συνομιλίες δεν διεξάγονται μεταξύ δύο κρατών ούτε και η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει στις συνομιλίες. Τις συνομιλίες τις διεξάγουν οι δύο κοινότητες της Κύπρου. Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν νομιμοποιούνται να διαμαρτύρονται ούτε και μπορεί να διεκδικούν λόγο στα ζητήματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία. Το θέμα η Τουρκία προσπαθεί να το αναγάγει σε θέμα δύο κρατών για να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος και παράλληλα να εμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία από του να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της. Προσπαθεί δε να προκαλέσει προβλήματα στη διαπραγματευτική διαδικασία για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της. Η κυβέρνησή μας όμως δεν έχει καμιά διάθεση και δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΕΡ. Θα έχουν επιπτώσεις όλα αυτά στην Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας; Η Κύπρος θέτει στους Εταίρους το πρόβλημα;
ΑΠ. Η Τουρκία πρέπει να έχει επιπτώσεις αν συνεχίσει τις προκλήσεις και τις απειλές εναντίον της Κύπρου που αποτελεί κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυπριακή κυβέρνηση συνεχώς θέτει το θέμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας στην Ένωση και αναμένει την ξεκάθαρη έκφραση της κοινοτικής αλληλεγγύης.