ΡΙΣΚΑ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Μοίρασε το

Μετά το κτύπημα που το Βερολίνο φέρεται να οργάνωσε και εκτέλεσε εναντίον της Μόσχας μέσω κυπριακού εδάφους, η κυπριακή πολιτική ηγεσία κλήθηκε μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα να απαντήσει σε ένα μείζων γεωπολιτικό δίλημμα. Να ξεκαθαρίσει σε ποιο γκρουπ γεωπολιτικών συμφερόντων θα ενσωματωθεί όσο εξελίσσεται και διαρκεί ο ακήρυχτος οικονομικός πόλεμος που ζει η ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια.

Έγκαιρα η Εκκλησία (μεγαλομέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας, της τσιμεντοποίας Βασιλικού, της ΚΕΟ και μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου) τοποθετήθηκε. Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου (ο οποίος στην Κύπρο διαθέτει πολιτική δύναμη, καθότι εκλέγεται από τον λαό) Χρυσόστομου “μπορούμε και με τη λίρα” δημιούργησε ένα αντι-ευρωπαϊκό κλίμα στη Μεγαλόνησο και δυσχέρανε τις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη (ο οποίος προεκλογικά έτυχε της ανοικτής υποστήριξης του Χρυσόστομου) να πείσει το Κυπριακό Κοινοβούλιο να αποδεχθεί την ευρωπαϊκή λύση.

Βεβαίως, οι “διαπραγματεύσεις” είναι σε εξέλιξη και από νωρίς η ΕΕ “διόρθωσε” την αρχική πρόταση για κούρεμα όλων των καταθέσεων, προσφέροντας την εξαίρεση των καταθέσεων μέχρι τις 100.000€, ως επιλογή. Η ΕΕ έσπευσε να διορθώσει ένα λάθος που απειλούσε – αν δε το έκανε ήδη – την αξιοπιστία της Ευρωζώνης ως προς την εγγύηση των καταθέσεων. Όμως, το λάθος έγινε και πλέον να καλείται να το διορθώσουν οι Κύπριοι με τις αποφάσεις τους. Αν δεν κουρευτούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000€ τότε το κούρεμα των μεγαλοκαταθετών θα είναι μεγαλύτερο…

Συνεπώς για την κυπριακή ηγεσία εκείνο που φάνηκε να κυριαρχεί ήταν η προστασία του τραπεζικού της τομέα, από τον οποίο ζει και αναπνέει η κυπριακή οικονομία. Και αυτό με απλά λόγια σημαίνει προστασία των μεγαλοκαταθετών της (και των Ρώσων συμπεριλαμβανομένων), που θα πληγούν άμεσα από το κούρεμα – αν και εφόσον η κυπριακή ηγεσία αποφασίσει να συγκεντρώσει με αυτόν τον τρόπο το ποσό των 5,8 δισ.€ που της ζητείται.

Αν τελικώς η κυπριακή ηγεσία αρνηθεί αυτή τη διαδικασία, ώστε να κρατήσει στο τραπεζικό της σύστημα τα ρωσικά κεφάλαια (που σε αντίθετη περίπτωση απειλούν με μαζική αποχώρηση), χρήματα θα πρέπει να συγκεντρωθούν από περικοπές μισθών και συντάξεων ή/και κούρεμα μικροκαταθετών. Μια τέτοια απόφαση θα κινήσει τις διαδικασίες ξηλώματος της Ευρωζώνης, που θα προκαλέσει μεσοπρόθεσμα η μαζική φυγή κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες (καθώς οι καταθέσεις γίνονται επισφαλείς).

Αν πράγματι η Γερμανία έχει αποφασίσει να ρισκάρει με τη διάλυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, τότε η τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου είναι το κυπριακό ρίσκο – η διαδικασία διάλυσης της Ευρώζωνης να ξεκινήσει από την Κύπρο. Διότι πράγματι, σε καμία περίπτωση η Κύπρος δεν μπορεί να μετατραπεί σε άλλο ένα πειραματόζωο, όπου αυτή τη φορά θα δοκιμαστούν οι σχέσεις ισχύος Γερμανίας-Ρωσίας. Από την άλλη όμως και δεδομένου ότι η Μόσχα δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις, η Κύπρος κινδυνεύει να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων στην περίπτωση που τελικώς δε λάβει την πολιτική και οικονομική στήριξη που προσδοκά και μετά από το ηρωικό “όχι” να εξαναγκαστεί σε ένα ηρωικό “ναι”.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου