ΠΟΥ ΠΑΕΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ;

Μοίρασε το

Το βάρος των εξελίξεων στην Ουκρανία, μετά την καθαίρεση από την Βουλή του Προέδρου Γιανουκόβιτς, μεταφέρεται στο Χαρκόβο, όπου οι Αξιωματούχοι  των Ανατολικών περιοχών και της Κριμαίας, το ρωσόφωνο δηλαδή κομμάτι της χώρας, επιχειρούν να παίξουν τον ρόλο του ρυθμιστή των εξελίξεων και αν είναι δυνατόν, οι όποιες περαιτέρω εξελίξεις στην αιματοβαμμένη Ουκρανία να έχουν και την δική τους σφραγίδα.

 Να σημειωθεί  ότι η περιοχή του Χαρκόβου και του Ντομπάς αποτελεί τον κατ΄εξοχήν βιομηχανικό πνεύμονα της Ουκρανίας που είναι σε άμεση σύνδεση με την ρωσική αγορά, ενώ  η ιστορικά φορτισμένη  Κριμαία αποτελεί την έδρα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ενώ η περιοχή του Χαρκόβου και του Ντονμπάς αποτελεί την βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας – στενά συνδεδεμένη με τη ρωσική αγορά. Παράλληλα τα συμφέροντα της Μόχας βρίσκονται υπό μεγάλη απειλή μιας και η έκθεση της Ρωσίας  στο ουκρανικό χρέος φθάνει τα 60 δισ.

[quote text_size=”small”]

Το Χάρκοβο και οι εκεί εξελίξεις που δρομολογούν οι ρωσόφωνοι Αξιωματούχοι (Περιφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.α) έχουν κατ΄ αρχήν ένα ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα, στέλνουν ισχυρά πολιτικά μηνύματα και στο εσωτερικό της Ουκρανίας και πρωτίστως στα πλήθη των διαδηλωτών στο Κίεβο, ωστόσο, για την ώρα, τουλάχιστον δεν φαίνεται ισχυρή πιθανότητα να κοπεί στα δύο η Ουκρανία και να προσαρτιστούν οι ανατολικές περιφέρειες της χώρας στη Ρωσία.

[/quote]

Οι περιφερειάρχες αυτό που για την ώρα διαμήνυσαν (προφανώς για να ενισχύσουν την διαπραγματευτική θέση τους) είναι  ότι παίρνουν στα χέρια τους όλες τις εξουσίες μέχρι ότου υπάρξει εγγύηση της συνταγματικής τάξης στη χώρα. Ωστόσο ο καθαιρεθείς Πρόεδρος της χώρας Γιανουκόβιτς βάλλεται πανταχόθεν και δεν αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος, αλλά βασική αιτία του, αν και αρνείται επίμονα να παραιτηθεί.

Από την άλλη πλευρά στο Κίεβο, οι διαδηλωτές δεν εγκατέλειψαν την Πλατεία Ανεξαρτησίας και τους δρόμους  και συνεχίζουν, ενώ το Κοινοβούλιο κάλυψε το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε με την φυγή του Γιανουκόβιτς, καθαιρώντας ταυτόχρονα τον Πρόεδρο. Η πρώην Πρωθυπουργός της χώρας Γιούλια Τιμοσένκο που απελευθερώθηκε από τις φυλακές κάλεσε τους διαδηλωτές να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, επιχειρώντας να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την επιρροή της στους εξεγερμένους και να «μαζέψει» στο πρόσωπο της τον «αφρό των μαζικών αντιδράσεων» κατά του Γιανουκόβιτς.

Ο γερμανο-ουκρανός πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας Vitaly Klitshko, αρχηγός του δεύτερου σε δύναμη κόμματος της αντιπολίτευσης, αντιλαμβανόμενος τα μηνύματα των καιρών, ζητά την διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 25 Μαϊου – αντί του τέλους του έτους όπως προέβλεπε ο οδικός χάρτης που συνυπέγραψε.

Η Ουκρανία εν μέσω μιας αιματηρής εξέγερσης και μιας μεγάλης εσωτερικής πολιτικής ρευστότητας  για την ώρα φαίνεται να αναζητεί τα επόμενα βήματα της που ωστόσο φαίνονται για τώρα μετέωρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να μην είναι ακόμα ικανή να «ενσωματώσει» την Ουκρανία λόγω της οικονομικής κρίσης που την ταρακουνά, αλλά και του «μπουκώματος» του εγχειρήματος των μαζικών διευρύνσεων. Οι Αμερικάνοι που ενδιαφέρονται  πολύ για την τύχη της Ουκρανίας, δείχνουν για την ώρα πως το μόνο που επιθυμούν είναι «να μην πατήσει γερά πόδι» στη χώρα η Ρωσία. Η Μόσχα που πολύ θα ήθελε να ελέγξει «απόλυτα» την Ουκρανία, ενδιαφέρεται αυτή την στιγμή να  σταθεροποίηση  την οικονομίας της και να  δρομολόγηση πολιτικές ανάπτυξης καθώς και για  να  ενισχύσει την επιρροή της σε Αρκτική,  Κεντρική Ασία και Άπω Ανατολή.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου