ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Μοίρασε το

Στο επικείμενο Συμβούλιο Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν παρά να επιλέξουν είτε να διακινδυνεύσουν την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, είτε να αποφασίσουν για την αναγκαιότητα συμπληρώσεων και τροποποιήσεων του προγράμματος προσαρμογής. Το δίλημμα θα τεθεί αυτοπροσώπως από τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς μέχρι τέλος του μήνα δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία με το κλιμάκιο της Τρόικας. Ο πρωθυπουργός έχει αντιληφθεί – ίσως και το επιθυμούσε για λόγους στρατηγικής – η λύση να δοθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Άλλωστε, οι υπάλληλοι της Τρόικας δεν είναι σε καμία περίπτωση ισότιμοι συνομιλητές του – όσο κι αν οι ίδιοι επιφυλάσσουν ένα τέτοιο ρόλο για τον εαυτό τους.

Μπορεί λοιπόν ο πρωθυπουργός να έχει τη διάθεση να εμφανίζεται ευγενής μαζί τους, άλλο όμως οι προσωπικές αβρότητες και άλλο η πολιτική διαπραγμάτευση. Και εδώ πρόκειται για πολιτική διαπραγμάτευση και όχι για τεχνική διευθέτηση μεταξύ τεχνοκρατών που ο πρωθυπουργός καλείται να επικυρώσει ή να απορρίψει.

Διότι, πολύ απλά, ο πρωθυπουργός δεν είναι υποχρεωμένος να διαπραγματεύεται με τους ξένους τεχνοκράτες για το αν θα μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, αν και πόσο θα μειωθούν οι φόροι, αν θα καταργηθεί ο φόρος στα καύσιμα, αν θα καταργηθεί το χαράτσι στα ακίνητα, κοκ, ούτε είναι δουλειά του να τους πείσει για την ορθότητα της άποψης του.

Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα που υποστηρίζουν μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση. Και αυτήν την κατεύθυνση δεν θα τη συμφωνήσει ο Αντώνης Σαμαράς με τον Πωλ Τόμσεν (ΔΝΤ), τον Ματίας Μορς (Κομισιόν) και τον Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ). Θα την συμφωνήσει με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Αυτοί λοιπόν θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ξεσπάσει πολιτική κρίση και ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη. Αυτοί θα σταθμίσουν αν και κατά πόσο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα μπορούσε να αντέξει τις σεισμικές δονήσεις μιας τέτοιας εξέλιξης σε μια περίοδο μάλιστα, όπου η Ιταλία φλερτάρει εντόνως με την πολιτική αστάθεια – με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συνεπώς, για τον Αντώνη Σαμαρά η μη συμφωνία με τους επικεφαλής της Τρόικας ήταν περίπου μονόδρομος. Διότι, κατά την εκτίμηση του (κι ίσως πολλών άλλων ακόμα), οι απαιτήσεις που είναι επιφορτισμένοι να προβάλλουν, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την ελληνική κοινωνία πέραν των ορίων ανοχής και αντοχής της. Και αυτό, πλέον, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Για την κυβέρνηση και τον Αντώνη Σαμαρά ήρθε η ώρα να τραβήξει την κόκκινη γραμμή. Τώρα είναι η ευκαιρία να το πράξει… Κι ας αποφασίσουν πλέον οι Ευρωπαίοι για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου