ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΚΡΑΥΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΞΙ … ΣΙΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΜΕ ΤΟ “ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ”

Μοίρασε το

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε , ξανασυνεδρίασε και θα ξανασυνεδριάσει πιθανόν για τα ταξί. Υπουργοί διαφώνησαν μεταξύ τους.

Όντως είναι και αυτό ένα θέμα που αφορά μια επαγγελματική ομάδα. Τα κανάλια ασχολούνται με τον «καυγά» Ραγκούση – Βορίδη για τα ταξί. Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν ερωτάται για το μείζον θέμα των ταξί… Διεθνές ζήτημα δηλαδή ο καυγάς για τα Ελληνικά ταξί…

Αναρωτιέμαι όμως εύλογα πως μέσα σε΄όλο αυτό τον «ταξικό κυκεώνα», το Υπουργικό Συμβούλιο δεν διέθεσε έστω και 5 λεπτά για να συζητήσει, να εξετάσει την τεταμένη και άκρως επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργεί η παρουσία του Τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Πίρι Ρέϊς» στο Αιγαίο και μάλιστα εντός Ελληνικής υφαλοκρηπίδας , όπως αναφέρει και η επίσημη ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ουδείς φρόντισε να ρωτήσει τον Εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αν είναι σύννομες με το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες , οι «πειρατικές ενέργειες» της Τουρκίας στο Αιγαίο . Πολύ περισσότερο κανένας αρμόδιος Κυβερνητικός παράγοντας, έστω και διακριτικά δεν έθεσε το θέμα στους Διεθνείς Οργανισμούς.
Σε μια δύσκολη περίοδος , όπως η σημερινή είναι αλήθεια πως κανένας δεν επιθυμεί και ορθά μια ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Άλλο όμως είναι οι «ανέξοδοι πατριδοκάπηλοι τσαμπουκάδες» και άλλο πράγμα με σαφήνεια, ψυχραιμία και αξιοπρέπεια ένα οργανωμένο κράτος, να προβάλλει τα κυριαρχικά του δικαιώματα και να ζητά τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών.

“ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΠΟΛΕΜΟ” …ΠΡΙΝ 25 ΧΡΟΝΙΑ

Και όλα αυτά όταν ακριβώς ς 25 χρόνια μετά την κρίση του Μαρτίου του 1987, το «Πίρι Ρέϊς» δείχνει να επιχειρεί να κάνει το ίδιο δρομολόγιο που είχε κάνει τότε το «Σισμίκ», φέρνοντας τις δύο χώρες στο χείλος του πολέμου, αλλά δευτερογενώς προκαλώντας την ελληνική αποχή από κάθε πετρελαϊκή έρευνα στο Βόρειο Αιγαίο και ειδικά στην περιοχή του Μπάμπουρα.

Η Άγκυρα δίνει με κάθε τρόπο δυναμικό παρών στο Αιγαίο . Με την έξοδο του «Πίρι Ρέϊς για έρευνες στο πλέον «ευαίσθητο» τμήμα , στο Βόρειο Αιγαίο, επιχειρεί κατ΄αρχήν  να «τερστάρει» τις αντοχές και τις αντιδράσεις της Ελλάδας , αλλά και να υπενθυμίσει με το πλέον ηχηρό τρόπο τις πάγιες και μονομερείς αξιώσεις της στο Αιγαίο.

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Όμως πέραν τούτων το θέμα που προκαλεί  ιδιαίτερη ανησυχία σε έμπειρους διπλωματικούς και στρατιωτικούς κύκλους στην Αθήνα , είναι το γεγονός ότι αυτό το νέο κύμα προκλήσεων της Άγκυρας γίνεται σε μια περίοδο αβεβαιότητας και ρευστότητας και για την Άγκυρα και για την Αθήνα , με αποτέλεσμα να μην υπάρχει έλεγχος και κανείς να μην μπορεί να προβλέψει για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και τι συνέπειες θα έχει.

Και αυτή η αβεβαιότητα και ρευστότητα πηγάζει από την ασθένεια του Ταγίπ Ερντογάν που όπως εκτιμάται  έχει ήδη σοβαρές παρενέργειες καθώς «θολώνει η εικόνα» του   σταθερού συνομιλητή της άλλης πλευράς και ταυτόχρονα το στρατιωτικό κατεστημένο προσπαθεί να ξανακερδίσει την κεντρική πολιτική θέση που είχε . Σε ότι αφορά την Ελλάδα το πρόβλημα έγκειται πως η Αθήνα γονατισμένη από την οικονομική κρίση , είναι εγκλωβισμένη  σε  ένα καθαρά διεκπερεωτικό ρόλο  των εντολών της Τρόϊκας  και δύσκολα μπορεί να αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες για μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής , ιδιαίτερα τώρα που έχει αρχίσει ατύπως η προεκλογική περίοδος και υπάρχει κλίμα πολιτικής ρευστότητας.  «Η κατάσταση είναι δύσκολη και επικίνδυνη , γιατί δεν υπάρχουν για την ώρα τουλάχιστον σταθεροί πυλώνες  στην Άγκυρα », σημείωναν στρατιωτικοί και διπλωματικοί κύκλοι και πρόσθεταν πως και στην Αθήνα λόγω των επικείμενων εκλογών υπάρχει αβεβαιότητα για την «επόμενη μέρα».

ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ…

Έδιναν δε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων πρωτίστως Νότια της Κρήτης και στην Ανατολική Μεσόγειο , αλλά και στο Αιγαίο και τόνιζαν ότι είναι πολύ πιθανόν η αρρώστια του Ερντογάν να λειτουργήσεις ως «αρνητικός καταλύτης» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και των γενικότερων γεωστρατηγικών ισορροπιών που φαίνεται ότι αλλάζουν σε δραματικό βαθμό τα δεδομένα.

Σε αυτή την φάση πάντως εκτιμάται ότι ο βασικός σκοπός των Τούρκων δεν είναι να κάνουν έρευνες σε περιοχή ελληνικής κυριαρχίας, αλλά να δοκιμάσουν τις αντοχές της ελληνικής πλευράς. Να δουν την ταχύτητα και την ένταση της ελληνικής αντίδρασης, να διαπιστώσουν το βαθμό ετοιμότητας του συστήματος.

Τακτικές κινήσεις με το βλέμμα στην επόμενη μέρα που η Ελλάδα προγραμματίζει έρευνες για τον εντοπισμός κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός των ζωνών ελληνικής δικαιοδοσίας και η Τουρκία απειλεί την Κύπρο ότι δεν θα επιτρέψει να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές η τοποθέτηση πλωτών δεξαμενών με τρυπάνια που αναζητούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Όπως μάλιστα σημειώνουν διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι στην Αθήνα , η Τουρκία προχώρησε στην προκλητική αυτή κίνηση «πετώντας το γάντι» στην Ελλάδα , δύο βδομάδες μετά την εξαγγελία του ΥΠΕΚΑ ότι θα δώσει άδεια επέκτασης των ερευνών στο Βόρειο Αιγαίο στην εταιρεία «Ενεργειακή» (μια άδεια όμως που μέχρι την στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε δοθεί για άγνωστους λόγους), η Τουρκία προχωρά σε μία κίνηση που ουσιαστικά «πετά το γάντι» στην ελληνική πλευρά.

Τακτικές κινήσεις με το βλέμμα στην επόμενη μέρα που η Ελλάδα προγραμματίζει έρευνες για τον εντοπισμός κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός των ζωνών ελληνικής δικαιοδοσίας και η Τουρκία απειλεί την Κύπρο ότι δεν θα επιτρέψει να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές η τοποθέτηση πλωτών δεξαμενών με τρυπάνια που αναζητούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Στη NAVTEX (193/12) που εξέδωσε η Άγκυρα, επίτηδες δεν περιγράφεται η περιοχή των ερευνών. Το «Πίρι Ρέις» θα πραγματοποιήσει «βιολογικές και ωκεανογραφικές» έρευνες μέχρι τις 29 Μαρτίου σε περιοχές των «διεθνών υδάτων του Αιγαίου» και των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Χαρακτηριστικό της πρόκλησης είναι από τις πρώτες κι΄όλας στιγμές της εξόδου του «Πίρι Ρέϊς» , είναι το γεγονός ότι εισήλθε  , σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βορειοδυτικά της Μυτιλήνης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Τουρκία δεν έκρινε μάλιστα αναγκαίο να καθορίσει καν τις συντεταγμένες των περιοχών έρευνας του «Πίρι Ρέις» για το διάστημα 19 – 29 Μαρτίου στην αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) που εξέδωσε.  Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας έκαναν λόγο για άτυπη ενημέρωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών περί των συντεταγμένων, κάτι όμως που πηγές της ελληνικής πλευράς αρνούνταν.

Σε αυτή την φάση πάντως εκτιμάται ότι ο βασικός σκοπός των Τούρκων δεν είναι να κάνουν έρευνες σε περιοχή ελληνικής κυριαρχίας, αλλά να δοκιμάσουν τις αντοχές της ελληνικής πλευράς. Να δουν την ταχύτητα και την ένταση της ελληνικής αντίδρασης, να διαπιστώσουν το βαθμό ετοιμότητας του συστήματος.

“ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ”

Όμως ο «διπλωματικός πόλεμος» συνεχίζεται . Σε διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ για την είσοδο του τουρκικού σκάφους «σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας βορειοδυτικά της Μυτιλήνης»  το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανταπάντησε ότι  κατά πρώτον το τουρκικό σκάφος δεν πραγματοποιεί έρευνες για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο –επικαλούμενη τη συμφωνία της Βέρνης του 1976 η οποία προβλέπει αποχή των δύο χωρών από έρευνες για φυσικούς πόρους εκτός των 6ν.μ. και από τις δύο χώρες μέχρι να καθοριστεί το καθεστώς της υφαλοκρηπίδας- και κατά δεύτερον ότι το «Πίρι Ρέις» εκτελεί επιστημονικές έρευνες σε διεθνή ύδατα για τις οποίες δεν απαιτείται ειδική άδεια.

Αναφέρεται ειδικότερα στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου: «ακαδημαϊκές και ναυτικές έρευνες, γίνονται χωρίς κανέναν περιορισμό και από τις δύο χώρες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Και οι δύο χώρες δεν χρειάζονται προηγούμενη άδεια ή συμφωνία ή ενημέρωση, η μία της άλλης, μέσω των επίσημων διαύλων για τη διενέργεια τέτοιων ερευνών πέραν των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο».

Από την απάντηση του τουρκικού υπουργείου γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι η Άγκυρα αρνείται αφενός πως το «Πίρι Ρέις» εισήλθε σε «περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας», ενώ αφετέρου προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα αναφέρει ότι έρευνες που αφορούν «ναυτικές και ακαδημαϊκές» δραστηριότητες δεν υπόκεινται στην ανάγκη εξασφάλισης πρότερης άδειας –από την Αθήνα- ενόσω αυτές πραγματοποιούνται στα διεθνή ύδατα.

Το θέμα όμως είναι πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ψεύδεται καθώς το ερευνητικό σκάφος δεν κινήθηκε μόνο στα διεθνή ύδατα αλλά αντίθετα κινήθηκε και μέσα στα 6 ν.μ. – εντός των ελληνικών χωρικών  υδάτων δηλαδή – στις παρακάτω περιοχές: νότια της Πάτμου, στο στενό μεταξύ Λειψών-Λέρου, 2 ν΄μ. ανοικτά της Κω και στο στενό μεταξύ Σύμης και Τήλου.

Το τουρκικό σκάφος κινείτο με ταχύτητα από 0,4 κόμβους  – όπως συνέβαινε μέχρι και πριν από λίγη ώρα- μέχρι και 6 κόμβους ταχύτητες οι οποίες του επιτρέπουν την εκτέλεση ερευνών έστω και αν αυτές έχουν την ετικέτα των «επιστημονικών».

Σε ανταπάντηση του  Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που ακολούθησε της τουρκικής ανακοίνωσης και απόρριψης ουσιαστικά του ελληνικού διαβήματος η Αθήνα αναγνωρίζει ότι το τουρκικό σκάφος πραγματοποίησε και πραγματοποιεί έρευνες εντός περιοχής ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στην υφαλοκρηπίδα υπάρχουν, ως γνωστόν, ab initio (εξ αρχής)  και ipso facto (αυτόματα και εκ της ουσίας του πράγματος) , ενώ η γνωστοποίηση προς το παράκτιο κράτος, ήτοι την Ελλάδα, θαλασσίων επιστημονικών ερευνών στα υπερκείμενα ύδατα ελληνικής υφαλοκρηπίδας ζητείται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τη διεθνή πρακτική, ώστε να διασφαλιστεί ο σεβασμός των κυριαρχικών αυτών δικαιωμάτων».

Επιπρόσθετα η το ΥΠΕΞ επικαλείται τη συνθήκη του Montego Bay περί επέκταση των χωρικών υδάτων από 6ν.μ. στα 12 ν. μ. και διευκρίνιση και αποδοχή της έννοιας ΑΟΖ.

«Οι θέσεις μας είναι σταθερές και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Η στάση μας διαχρονικά για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία είναι συνεπής και δεν επιδέχεται αυθαιρέτων ερμηνειών».

Εν κατακλείδι η Τουρκία ισχυρίζεται πως το σκάφος της κινείται στα διεθνή ύδατα –που δεν κινείται- εκτελώντας επιστημονικές έρευνες, ενώ το ΥΠΕΞ ισχυρίζεται πως το τουρκικό σκάφος παραβιάζει «περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας» και για την πραγματοποίηση των ερευνών αυτών απαιτείται ειδική άδεια σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τη διεθνή πρακτική.

Αποτέλεσμα; Το τουρκικό σκάφος συνεχίζει κανονικά το διάπλου του Αιγαίου, πραγματοποιώντας έρευνες εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και ελληνικής υφαλοκρηπίδας, απλά παρακολουθούμενο από ένα σκάφος του ΛΣ!
Με την κίνησή της αυτή η Τουρκία εξασφάλισε δύο πράγματα: Πρώτον αμφισβητεί –για άλλη μια φορά- στην πράξη ακόμη και τα ελληνικά Εθνικά Χωρικά Ύδατα και δεύτερον με την ανακοίνωσή της προειδοποίησε την Ελλάδα να μην διανοηθεί να προχωρήσει σε έρευνες πετρελαίου ή φυσικού αερίου στο Αιγαίο, ακόμη και αν αυτές είναι απόλυτα νόμιμες εφόσον προβλέπονται από την συνθήκη του Montego Bay.

Για ακόμη μια φορά η παθητική και φοβική στάση της Ελλάδας επιτρέπει στην Τουρκία να παίζει το παιχνίδι της στο Αιγαίο, θεωρώντας το προέκταση του εθνικού της χώρου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου